Londone su vyru gyvenanti Indrė Denisovienė nemėgsta rutinos. Prieš metus palikusi saugų darbą biure atsidavė individualiai veiklai ir nė akimirką šio sprendimo nesigailėjo.

„Džiaugiuosi, kad galiu dirbti tai, ką mėgstu, pati planuoti savo darbus. Esu fotografė, taip pat įgyvendinau savo gyvenimo svajonę dirbti dailininke – savo piešiniais dekoruoju įvairias erdves. Jau ne vienerius metus švenčių metu dekoruoju parduotuvių vitrinas“, – pasakoja Denisovienė, meninio darbo paslaptimis besidalijanti ir su vaikais – moko juos piešimo, rankdarbių. Organizacinius gebėjimus moteris realizuoja rengdama bendruomenei įvairiausius renginius.

Be to, lietuvė turi didelę aistrą sodininkystei, o kai netikėtai gavo plotą daržui bendruomenės sode, nutarė savo veiklos ribas dar labiau išplėsti.
„Mokau žmones įvairių sodininkystės paslapčių, padedu susiplanuoti, ką sodinti į daržą, pasakoju apie daržoves“, – pasakoja Indrė, prisipažįstanti, kad dažnai grįžta į Lietuvą, kurios labai pasiilgsta.

Su Indre kalbamės apie maistą ir naminių prieskonių gamybą.

– Sakykite, kaip kilo idėja gaminti naminius prieskonius?

– Mintis, kad galiu tai pabandyti, kilo įsigijus vaisių džiovyklę. Buvo labai įdomu – ką gi dar galima joje paruošti be džiovinamų vaisių, daržovių ar grybų. Taip prasidėjo įvairiausi bandymai – nuo džiovintos jautienos iki sveikuoliškų saldainių. Ir, žinoma, vedė smalsumas – ar pavyks pasigaminti prieskonius? Ar jų skonis skirsis nuo parduodamųjų prekybos centruose?

Esu išbandžiusi labai daug įvairių prieskonių mišinių, tad jau buvau pradėjusi maišyti prieskonius pati.

– Ar sunku tai daryti, kokių žinių tai reikalauja?

Pasigaminti naminius prieskonius tikrai nėra sunku, bet tai reikalauja kantrybės, nes prieskoniai džiūva tikrai netrumpai. Džiūvimo laikas priklauso nuo kiekvienos daržovės. Pavyzdžiui, įvairios žolelės išdžiūva labai greitai, bet pomidorai – tikras kantrybės išbandymas.

Svarbiausias dalykas yra apgalvoti, kokias daržoves naudoti, ir kokio prieskonių mišinio yra tikimasi – stambesnio ar visiškai sumalto. Taip pat reikia atsižvelgti ir į tai, kam naudosite prieskonius, juk nesinori pasigaminti to, ką bus sunku pritaikyti savo virtuvėje.

– Ką galite patarti nutarusioms jumis pasekti ir gamintis prieskonius?

– Apsišarvuoti kantrybe. Jei džiovinsite pomidorus, paprikas, tai gali užtrukti valandas, priklausomai nuo to, kokio galingumo džiovyklę turite.

Taip pat verta pasidomėti, kokios žolelės dera kartu, pasižiūrėti, kokius prieskonius dažniausiai naudojate namuose, įsigilinti į jų sudėtį.

Taip pat jums reikės akmeninės arba elektrinės trintuvės. Aš dažniausiai naudoju akmeninę, nes tada lengviau kontroliuoti, kokio stambumo prieskonių noriu.

– Kokie deriniai labiausiai pasiteisino?

– Gamindama naminius prieskonius daug domėjausi apie jų derinius. Džiovinti galima beveik visas daržoves, tačiau labiausiai tinka prieskoninės, kietesnės, mažiau – sultingos daržovės.

Puikiai išdžius ir prieskonių mišiniams idealiai tiks: morkos, pastarnokai, salierai (tiek gumbai, tiek ir lapkočiai), paprikos, čili pipiriukai, svogūnai, česnakai, porai, krienai, brokoliai, žiediniai kopūstai, cukinijos, moliūgai, pomidorai (labiau tiks mažiau sultingi, smulkių veislių pomidoriukai), burokai (tačiau turėkite mintyje, kad jie dažo, todėl tokie mišiniai tiks ne visiems patiekalams).

Sudžiovinti galima ir prieskoninių daržovių lapus, pavyzdžiui, morkų, pastarnokų, salierų lapelius, taip pat špinatus, lapinius kopūstus. Man labiausiai pasiteisino sriubos ir prieskonių mėsai mišiniai, drąsiai galiu sakyti, kad jie pakeitė prekybos centruose pirktus. Didžiausias atradimas yra džiovintos pomidorų puselės: įmestos į sriubą jos grįžta į pradinę stadiją – išsipučia ir tampa lyg žali pomidorai.

– Kokius pastebėjote skirtumus naudodama pirktinius ir naminius prieskonius, skoninę druską?

– Skirtumas didžiulis: savuose prieskoniuose labai stiprus kvapas, sodri spalva ir, žinoma, privalumas, kai žinai visas sudedamąsias dalis. Naminių prieskonių gaminimas taip pat skatina kūrybą, tai tarsi dažų paletė dailininkui – niekada nežinai, kaip šį kartą pavyks, vis norisi bandyti naujus derinius.

Skoninė druska yra sunkiau randama prekybos centrų lentynose, tai pasigamindami savo tikrai išsiskirsite iš minios ir turėsite nuostabų produktą maistui gardinti.

Kartais prekybos centruose siūlomi ne visur tinkantys, specifiniai prieskonių mišiniai, tokiu būdu, panaudojus kelis kartus, jie ir lieka virtuvės spintelėse, o pasigaminę naminius tikrai rasite kur juos panaudoti. Aš stengiuosi į naminius dėti mažiau druskos, kad jos kiekį patiekale galėčiau lengviau reguliuoti.

– Kiek jau laiko pildote tinklaraštį ir ką mėgstate ruošti labiausiai?

– Tinklaraštį rašyti pradėjau prieš beveik 2 metus, taigi pildau jį neilgai, palyginus su kitomis maisto blogerėmis. Sugalvojau jį rašyti dėl to, kad visada žavėjausi maisto gamyba ir norėjau rasti naują fotografijos sritį, kur galėčiau tobulėti. Kaip ir kiekvienas žmogus dažnai pagalvodavau: ką skanaus pasigaminus šiandien? Visada mėgau valgyti gražiai patiektą maistą, o svarbiausia, – skaniai, tad taip ir gimė „Skaniai ir lengvai“ paskyra!

Labiausiai patinka gaminti komforto maistą, kuris sušildo skoniu ir kvapais! Žaviuosi Italijos, Prancūzijos bei Azijos šalių virtuvėmis, tad mano namuose dominuoja azijietiški patiekalai.

Mėgstu ir tradicinius lietuviškus patiekalus. Stengiuosi valgyti daug daržovių, tad dažnai gaminu įvairiais salotas ar daržovių patiekalus. Mėgstu išbandyti įvairius populiarius internetą drebinančius receptus. Dažnai eksperimentuoju virtuvėje ir stengiuosi paruošti patiekalus kitaip nei įprastai, – tokiu būdu atrandu naujus ir labai skanius derinius.

Dalijuosi savo prieskonių mišinių receptais.

Naminiai prieskoniai sriubai

„Kai aš juos pasigaminau sriubai, tada ir supratau, kad skaniausi prieskoniai yra savo gamybos“, – prisipažįsta Indrė.

Reikės:

• 2 nedidelių morkų
• džiovintų pomidorų (rinkitės mažus)
• 1 raudonosiuos paprikos
• 2 saliero lapkočių
• petražolių ar kitų mėgstamų žolelių
• lapinio kopūsto kale
• druskos (nebūtina)
• džiovintų svogūno laiškų

Gaminimas
1. Pirmiausia išdžiovinkite mažus pomidorus, juos geriausia iš karto supjaustyti mažais gabaliukais – taip greičiau išdžius. Džiovinti 4-6 valandas. Neišsigąskite – kitus ingredientus reikės džiovinti trumpiau.
2. Morkas daržovių skustuku smulkiai supjaustykite juostelėmis, o jas – mažais gabaliukais ir juos džiovinkite 2 valandas, kol taps traškūs.
3. Paprikas ir salierus supjaustykite smulkiai ir džiovinkite 2–3 valandas, kol taps traškūs.
4. Greičiausiai džiūva įvairios žolelės. Sudžiovinkite svogūno laiškus, kale kopūstą ir prieskonines žoleles. Tai užtruks nuo 1 iki 3 valandų (priklauso nuo džiovyklės galingumo).
5. Prieskoniams sutrinti naudojau trintuvę. Jei neturite, galite naudoti ir virtuvinį kombainą jiems susmulkinti. Pusę pomidorų ir paprikų kiekio sutrinkite į miltelius. Šiek tiek šių daržovių netrintų atidėkite į šoną.

6. Kale kopūstus sutrinkite iki miltelių. Tą patį padarykite ir su svogūno laiškais. Jei norite, galite sutrinti ir šiek tiek druskos.
7. Trintus ir stambius ingredientus sumaišykite, kaip parodyta nuotraukoje. Laikykite sandariame indelyje apie 1 metus. Skanios sriubos!
Skoninė druska su rozmarinais, citrinomis ir pomidorais

„Šią druską galite gaminti ir be džiovintų pomidorų, nes jų džiovinimas trunka labai ilgai. Aš naudojau jau sudžiovintus, kurių pasigaminau dar vasarą“, – rekomenduoja.

Reikės:

1 kg druskos (galima naudoti tiek stambesnę, tiek smulkesnę)
200–300 g šviežio rozmarino
2 citrinų
100 g džiovintų pomidorų (jei turite)

Kaip gaminti

1. Pirmiausia virtuviniame kombaine susmulkinkite rozmarinus. Galite juos smulkinti kartu su druska – tada ši įgaus gražią žalią spalvą. Kai susmulkinsite, paskleiskite druską ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įtarkuokite citrinų žievelės. Viską gerai sumaišykite.
2. Jei naudojate džiovintus pomidorus, juos taip pat šiek tiek susmulkinkite virtuviniame kombaine ir išmaišykite su druska.
3. Druską valandą džiovinkite 70 laipsnių orkaitėje. Kai ištrauksite, leiskite druskai padžiūti kambaryje per naktį, kad sutrauktų visą drėgmę.
4. Ryte suberkite į stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius. Šia druska galite gardinti keptas daržoves, keptas bulvytes, mėsos patiekalus. Skanaus!

Naminiai prieskoniai mėsai

Ingredientai:
• džiovinti svogūno laiškai
• džiovinti svogūnai
• džiovinti česnakai
• džiovinti rozmarinai
• džiovinti pomidorai
• džiovinti pankolio lapai
• džiovinti lapiniai kopūstai

Kaip gaminti:

* Visus ingredientus smulkiai sutrinkite, sumaišykite. Naudokite mėsai marinuoti, troškiniams pagardinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)