Tikiu, kad tokia žemaitiška sriuba nustelbtų net ir grybų sostinės gyventojus – dzūkus, mat ši grybų sriuba yra pieniška.
Mano mama ją visada gamina vasaros pabaigoje ar rudenį, kai yra šviežių grybų. Tinkamiausi grybai – baravykai ar raudonikiai. Šį kartą gamino iš baravykų.
Džiaugiuosi galėdama pasidalinti žemaitišku kulinariniu paveldu su jumis. Ir ne veltui. Nes tokią sriubą virdavo ir mamos seneliai, gyvenę Telšių rajone.
Reikės:
- 2 l pieno
- 1 l išvirtų grybų
- Ryšulėlis krapų
- Ryšulėlis svogūno laiškų
- 1-2 nedidelės skiltelės česnako
- Juodųjų nemaltų pipirų
- 1-2 gvazdikėlius
- 1 arbatinį šaukštelį druskos arba pagal skonį
Į puodą įpilame šiek tiek vandens, jį užverdame ir tik vėliau supilame pieną, kad jis neprisviltų. Susmulkiname nuvirtus grybus, sudedame į pieną. Įdedame ryšulėlį krapų ir svogūno laiškų, išvirus sriubai juos išimsime. Sudedame pipirus, gvazdikėlius, česnakus, druską. Verdame, kol pienas užvirs. Jei susidarytų plėvė, ją nuimkite. Ir viskas. Patiekite šiek tiek atvėsinę. Skanu valgyti su šviežiomis bulvėmis.
Skanaus!