Rožiniai – skanūs, kol neatsibosta

„Mėgstu rožinius šaltibarščius ir per žiemą jų tikrai pasiilgstu, tad gaminti pradedu gal kovo mėnesį. Ir tada svaigstu nuo jų grožio ir skonio. Bet po kelių kartų jie vėl patampa kasdiene nuoboda ir mano meilė jiems, taip aistringai prasidėjusi, tragiškai baigiasi“, – santykį su šaltibarščiais nupasakoja Zina iš Palangos.

Tada maisto mėgėja kelis kartus pasidžiaugia bulgariškais šaltais barščiais tarataru ir – pabaiga.

„Užkietėjusiems šaltibarščių fanams nepriklausau ir į visuotinį rožinės sriubos pamišimo judėjimą nesijungiu. Bet tai nereiškia, kad vasarą nesimėgauju šaltomis sriubomis.Tikrai turiu pakaitalų. Viena iš jų – geltonas gaspačio, kuris prieš keletą metų tapo mano virtuvės atradimu. Pabandykite“, – ragina tinklaraštininkė ir dalijasi receptu.

Pasak Zinos, sriuba – lyg geltonas saulės bučinukas: kai šilta, vėsins, kai šalta – šildys ir saulę primins.

Geltona šaltsriubė
Reikės:

„Visos geltonos daržovės, kurias matote nuotraukoje, ir česnakas bei čiliukas sublenderiuojami ir pertrinami per sietelį, kad jame paliktų visos odelės, o sriuba būtų tiesiog šilkinė.

Tada – druskos pagal skonį, šlakelį gero alyvuogių aliejaus ir mineralinio vandens tirštumui sureguliuoti. Įspaudžiame lašelį citrinos sulčių. Pilame į lėkštę, pabarstome žalumynais ir smulkiai smulkiai kapotu agurkėliu (tik baltoji dalis be sėklyčių), papipiriname.

Atvėsiname šaldytuve, galima įmesti ledo gabaliukų. Patiekiame su skrebučiais“, – greitai pagaminama sriuba dalijasi žemaitė.

Naudinga sveikatai

Ir pastebi, kad valgant reikėtų nepamiršti, kad šaukštu semiama išgryninta sveikata ir nauda savo organizmui, nes geltonosios daržovės ne tik gražios, bet ir pilnos visokių organizmui itin reikalingų medžiagų ir geraos nuotaikos užtaiso.

Mitybos specialistai rekomenduoja geltonos spalvos daržoves vartoti reguliariai, nes jos gali pakelti nuotaiką ir stiprinti organizmą.

Geltonos spalvos daržovės pirmiausia naudingos dė jų sudėtyje esančių likopeno, terpinoidų, flavonoidų.

Geltonos spalvos daržovių poveikis organizmui:
* gerina regėjimą
* mažina kraujo spaudimą
* išsaugo sąnarių judrumą
* didina kolageno gamybą organizme
* stimuliuoja smegenų funkciją
* gerina plaukų ir odos būklę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją