Ne paslaptis, kad košė ypač naudingas ir skanus patiekalas, kurį galima paprastai, lengvai ir greitai pasigaminti. Šiandien minima pasaulinė košės diena, tad būtinai pasigaminkime košės.
Orkaitėje kepta avižų košė
© Leidykla "Terra Publica"

Siūlome pasigaminti avižų košės. O daugiau skanių receptų iš kruopų rasite knygoje „Kruopos. Lengvai ir paprastai“, rašoma pranešime spaudai.

Apie avižų kruopas

Iš avižos augalo grūdų gaminamos avižinės kruopos bei skirtingo stambumo avižiniai dribsniai.

Avižos labiau paplitusios Vakarų Europos virtuvėje. Didžiojoje Britanijoje nuo XIX amžiaus pabaigos kepama avižinė duona, iš avižų netgi gaminamas alus, Škotijoje verdamas avižų kisielius, avižinėmis kruopomis tirštinamos sriubos. Daugelyje Europos šalių pusryčiams verdama avižinė košė, kepami avižiniai sausainiai bei trupininiai pyragai. Lotynų Amerikoje labai populiarus avižų pienas.

Visoje Amerikoje, o pastaruoju metu ir Europoje, populiarūs avižiniai javainiai. Lietuvoje avižos nuo seno vartojamos ne tik maistui, bet ir liaudies medicinoje: kruopų nuoviras vartojamas kaip stiprinamoji priemonė išsekusiems ligoniams, avižų kisielius verdamas skrandžio ir žarnyno ligomis sergantiems ligoniams.

Avižos – puikus ląstelienos ir baltymų šaltinis. 100 g avižinių kruopų yra 389 kalorijos, 17 g baltymų, gausu B1, B2, B5 vitaminų, kalio, fosforo, magnio, cinko ir geležies. Šiose kruopose daug ląstelienos, todėl avižos stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą, taip pat puikiai tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Avižų sėlenos mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Orkaitėje kepta avižinė košė

4 porcijoms

• 1 didelės kriaušės
• 100 g avižinių dribsnių
• 1–2 šaukštelių cinamono
• 1 šaukštelio kepimo miltelių
• 60 g rudojo cukraus
• 1 kiaušinio
• ½ l pieno
• 2 šaukštelių vanilinio cukraus
• saujos lazdynų riešutų
• grietinės arba tiršto natūralaus jogurto (graikiško arba turkiško)
• medaus
• sviesto

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Patepkite sviestu keturias atskiras keramines kepimo formas (apie 300 ml kiekviena) arba vieną didelę keraminę kepimo formą. Nulupkite kriaušę, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Jas plonu sluoksniu sudėkite į kepimo indelius.

Sumaišykite dribsnius, cinamoną, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite ant kriaušių. Kiaušinį išplakite su pienu ir vaniliniu cukrumi. Supilkite į indelius. Pienas turi visiškai uždengti avižas. Jei reikia, įpilkite papildomai pieno. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Jei kepate viename dideliame inde, kepimo laikas gali būti ilgesnis. Patiekite apibarstę kapotais riešutais, su šiek tiek grietinės ar jogurto ir apšlakstę medumi.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kas penktas suaugęs susiduria su dažnai nepastebima problema: įprastas sutrikimas – daugybės ligų priežastis (12)

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos ( PSO ) duomenimis, bent 1 iš 5 suaugusiųjų susiduria...

DELFI Agro eksperimentas: ar įmanoma provincijoje susirasti darbą daugiau nei už minimumą (117)

Vasaros sezonu norintys užsidirbti moksleiviai ar studentai dažnai traukia į užsienio šalis,...

Audringos abiturientų naktys: išnuomoti viešbučiai, pribloškiančios suknelės ir alkoholio paieškų maršrutai (177)

Vieni paskutines mokyklines šventes švenčia pompastiškai, kiti kukliai, o treti traukia į...

Bičiuliui siųstas šakotis sugrįžo virtęs trupiniais (5)

Vilnietis Artūras susidūrė su kuriozine situacija – dar kovo mėnesį draugui išsiųstas...

Geriausios Lietuvos gimnazijos abiturientai pademonstravo paskutinio skambučio įvaizdžius (80)

Ketvirtadienio popietę paskutinio skambučio šventė vyko ir geriausia Lietuvos mokykla šįmet vėl...

Išskirtinė galimybė pasidairyti viename prabangiausių Vilniaus viešbučių: pamatykite, kur ilsisi elitas (1)

Sostinės centre duris svečiams atvėrė atsinaujinęs „ Radisson Blu Astorija “. Specialaus...

Žinomų žmonių automobiliai turi vardus ir atspindi jų gyvenimo įpročius

Ketvirtadienio vakarą žinomus žmones buvo galima sutikti ir automobilių švaros centro „Ainava"...

Legendinio ansamblio „Lietuva“ repeticija: ant scenos to niekada nepamatysite

Stebint repetuojančius valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ choristus ir...

Žalgiriečių nusiteikimu nepatenkintas Jasikevičius: esi krepšininkas ir už tai gauni pinigus (4)

Kauno „Žalgiris“ Betsafe- LKL čempionato ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių...

Vienas prieš Ballus paliktas Šeškus: pakriko nervai ir sveikata, nebenoriu treniruoti (159)

Tėtušio klyksmai, apatiškos ir net per rungtynes sugebančios užsnūsti jo atžalos,...