Kadangi populiarėja Lietuvoje mėsos turgūs, jautienos pasirinkimas didėja. Kiekvieną kartą apsilankęs esu maloniai nustebinamas vis gausėjančiu jautienos kiekiu ant prekystalių.

Tikiuosi, skaitytojų tarpe sutiksiu jautienos mėgėjų, kurie pasidalins savo mėgstamu kepsnio variantu. Bet jei dar niekada nebandėte uždėti šios mėsos ant grilio – dabar jau laikas tai padaryti.

Jautienos kukuliai su pomidorų padažu

500 g jautienos faršo
1 kiaušinio
Sėlenų
Žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių
1 skardinė savo sultyse konservuotų pomidorų
½ balto svogūno
1 nedidelės morkos
½ raudonosios paprikos
2 skiltelių česnako
Saujelės baziliko lapų
Mėgstamų žalių salotų
Citrinos sulčių
Druskos, pipirų ir aliejaus

Pavadinau kukuliais, bet tai tik mano nuomonė – gali būti kotletas ar mėsainis. Labai paprastas receptas, bet kepant jautienos kukulį ant grilio jis tampa įdomesnis nei šiaip kukulis – dūmų aromatas ir spalva padaro visą skirtumą.

Pirmiausiai sumaišiau faršą, kiaušinį, 1 valgomąjį šaukštą sėlenų, druską, aitriąją papriką ir šlakelį aliejaus. Iš masės suformavau 6 – 8 kukulius ir padėjau juos į šaldytuvą.

Iki kol kukuliai pasiruošė keliauti ant grilio, pasigaminau pomidorų padažą. Stambiai supjaustytą morką, svogūną ir papriką apkepiau iki kol įgavo rusvą spalvą, tada pridėjau supjaustytą česnaką ir netrukus įpyliau konservuotus pomidorus. Paviriau apie 20 minučių ir viską pertryniau kartu su šviežiu baziliku.

Kukulius ant vidutinio karštumo grilio kepiau apie 20 minučių. Uždėjus ant grilio spustelėjau iki norimo plokštumo.

Prie kukulių patiekiau žalias salotas su citrinos ir aliejaus padažu.

Jautienos antrekotas su bulvių koše

300 g jautienos antrekoto
1 didelio pomidoro
Kelių cukinijos griežinėlių
Nedidelės morkos
2-3 bulvių
50-100 ml pieno
Čiobrelio

Antrekotas yra pjausnys iš priekinių šonkaulių (tiesiogiai išvertus iš prancūzų kalbos, tai reikštų „tarp“ „šonkaulių“). Iš principo jautiena yra skani mėsa, bet viena labiausiai intriguojančių jos dalių yra antrekotas – daug skonio, aiški tekstūra ir nesunkiai randamas mėsos turgeliuose (kainos ir kokybės santykis dažniausiai pranoksta lūkesčius).

Ant grilio kepta jautiena patiekta su švelnia bulvių koše yra nepakartojamas duetas. Pirmiausiai išėmiau mėsą iš šaldytuvo ir patryniau ją su aliejumi ir juodaisiais pipirais. Tada pradėjau ruošti bulvių košę. Manau, kiekvienas turime savo metodą, bet aš stengiuosi kuo paprasčiau – išvirtas bulves su šlakeliu aliejaus, karštu pienu ir šviežiu čiobreliu sutryniau ir sureguliavau skonį su druska ir pipirais.

Martynas Mikelėnas
Prieš baigiant gaminti bulvių košę, uždėjau ant grilio mėsą ir išilgai perpjautą morką. Po 6 minučių mėsą apverčiu ir uždėjau ant grilio kelis cukinijos griežinėlius. Dar po 6 minučių nuo grilio nuėmiau antrekotą ir leidau jam pasiilsėti 5 – 10 minučių, per kurias baigiau kepti morkas, cukiniją ir trumpam uždėjau pomidoro griežinėlį (kelioms minutėms, kad įgautų fantastiško dūmo kvapo).

Per 12 kepimo minučių jautiena buvo pusiau iškepusi (su daug sulčių ir rausvu viduriu). Per 20 kepimo minučių 2,5 cm storio kepsnys būtų visiškai iškepęs. Kiekvienas kepa pagal savo pasirinkimą, bet svarbiausia yra karštos anglys.

Mėsą ir apkeptas daržoves apibarsčiau druska ir patiekiau su bulvių koše.

Skanaus!
Martynas