Nevirškinimas – dar vadinamas dispepsija – yra diskomfortas viršutinėje pilvo dalyje. Nevirškinimas apima tokius simptomus kaip pilvo skausmas ir sotumo jausmas iškart kai pradedate valgyti, pykinimas, rėmuo, pilnumo jausmas pavalgius. Nevirškinimas taip pat gali būti įvairių virškinimo ligų simptomas. Šio nemalonaus reiškinio priežasčių gali būti daugybė, tačiau verta, jog dažniausiai virškinimo sutrikimus sukelia gastroezofaginis refliuksas, persivalgymas, rūkymas, stresas, tai gali būti tam tikrų vaistų šalutinis poveikis, pvz., antibiotikų ar geležies papildų.

Geriausias būdas išvengti virškinimo sutrikimų – vengti maisto produktų ir situacijų, kurios juos sukelia. Maisto dienoraščio vedimas taip pat padeda nustatyti maisto produktus, kurie sukelia virškinimo sutrikimus. Štai keletas kitų patarimų:

  • Valgykite mažomis porcijomis, kad skrandis nedirbtų taip sunkiai ar ilgai.
  • Valgykite lėtai.
  • Venkite maisto produktų, kuriuose yra daug rūgščių, pavyzdžiui, citrusinių vaisių ir pomidorų.
  • Sumažinkite arba venkite maisto ir gėrimų, kuriuose yra kofeino.
  • Jei stresas sukelia virškinimo sutrikimus, išmokite naujų streso valdymo metodų ir juos taikykite kasdieniame gyvenime
  • Jei rūkote, meskite rūkyti. Rūkymas gali sudirginti skrandžio gleivinę.
  • Sumažinkite alkoholio vartojimą, nes alkoholis taip pat gali sudirginti skrandžio gleivinę.
  • Venkite dėvėti aptemptus drabužius, nes jie linkę suspausti skrandį, todėl jo turinys gali patekti į stemplę.
  • Nesportuokite pilnu skrandžiu. Verčiau sportuokite prieš valgį arba bent valandą po valgio.
  • Negulėkite iškart po valgio.
  • Nevalgykite prieš miegą. Tarp paskutinio dienos valgio ir ėjimo miegoti palaikykite bent 3 valandų tarpą.
  • Miegokite pakėlę galvą virš kojų ir naudokite pagalves atramai. Tai padės virškinimo sultims tekėti į žarnyną, o ne į stemplę.

Sveikam virškinimui palaikyti svarbi subalansuota mityba. Venkite aštraus riebaus maisto. Virškinimui ir žarnyno sveikatai gerinti, rinkitės pilno grūdo, skaidulomis praturtintus angliavandenių šaltinius, tokius kaip rudieji ryžiai, pilno grūdo duona.

Asociatyvioji nuotr.

Palyginus su rafinuotais angliavandeniais, tokiais kaip balta duona ir makaronai, neskaldyti grūdai suteikia daug skaidulų, taip pat papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys. Kai žarnyno bakterijos fermentuoja skaidulas, jos gamina trumpų grandinių riebalų rūgštis.

Šios molekulės skatina tinkamą storosios žarnos ląstelių, kuriose gyvena 70 procentų mūsų imuninių ląstelių, funkciją. Lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai ar lapiniai kopūstai, yra puikus skaidulų, taip pat maistinių medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, vitaminas C, vitaminas K ir vitaminas A, šaltiniai.

Tyrimai rodo, kad žalumynuose taip pat esama tam tikros rūšies cukraus, kuris skatina sveikų žarnyno bakterijų dauginimąsi. Jei esate linkę į dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą, galbūt norėsite sumažinti fruktozės vartojimą. Kai kuriuose vaisiuose, tokiuose kaip obuoliai, kriaušės ir mangai, yra daug fruktozės.

Mitybai ir gyvenimo būdo pokyčiams nedavus norimų rezultatų, pasitelkiami medikamentai virškinimui gerinti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.