Paleolito (senojo akmens amžiaus) laikų dieta, sutrumpintai vadinama paleodieta, grindžiama samprata, kad turėtume valgyti ir judėti taip, kaip tai darė paleolito laikotarpiu gyvenę žmonės.

5 pagrindiniai pale odietos aspektai:

1. Mąstykite kaip medžiotojas ir rinkėjas. Pirma paleo dietos taisyklė: Jei kažko nebūtumėte galėję sumedžioti ar rasti peolito laikotarpiu, nevalgykite. Paleo mityba sudaryta iš vaisių, daržovių, riešutų ir mėsos.

2. Ne – pieno produktams ir perdirbtiems maisto produktams. Paleolito eros metu nebuvo prijaukintų karvių. Pusrytiniai dribsniai su pienu, popietės latė? Išbraukite tai iš raciono. Paleo dietoje nėra pieno produktų, taip pat maisto produktų, kurie parduodami pakeliuose ar kurių ingredientų sąraše – daugiau nei vienas komponentas.

3. Daug daržovių. Mūsų protėviai ne visada turėdavo mėsos, todėl jų mitybos racione buvo daug daržovių. Dar geriau valgyti sezonines, savoje šalyje užaugintas daržoves.

4. Rinkitės laisvai augintų gyvūnų mėsą. Pirkite laisvai augintų gyvūnų, organinės kilmės mėsą. Baltymai turi būti kuo natūralesni.

5. Judėkite kaip paleolito laikų moteris. Nepamirškite paleo mankštos. Pirmenybę teikite greitam trumpų distancijų bėgimui (lyg bėgtumėte nuo lokio), prisitraukimams (įsivaizduokite, kad lipate į medį pasiskinti vaisių) ir kitiems intensyviems fiziniams pratimams: pritūpimams, įtūpstams, atsispaudimams.

Paleo dieta bus priimtina ir tiks ne visiems, nemažai žinomų mitybos specialistų ir sporto trenerių yra už šią dietą, kiti pasisako prieš, nes paleo dietoje – daug ribojimų. Šiaip ar taip, tai – įdomus būdas pažvelgti į savo mitybą, į fizinį judėjimą.

Šiais laikais – didelė maisto įvairovė, begalė pasirinkimų, todėl kartais pamirštame, kaip amžiams bėgant pakito žmonių gyvenimas. Paleo dieta – būdas grįžti prie savo šaknų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją