Taigi, savo žvaigždžių valandos sulaukė kuklusis žiedinis kopūstas. Žinoma, šios paprastos daržovės privalumai mitybos ekspertams nėra naujiena, mat jie sugeba ją panaudoti visur, pradedant pica ir baigiant pudingais. Virtuvės šefai ir kavinės jau pavargo nuo avokado ir pamažu pereina prie žiedinio kopūsto.

„Neabejotinai pastebime jo populiarumo augimą, – sako Mitybos dvynėmis pasivadinusios seserys Tammy ir Lyssie Lakatos, kurios yra profesionalios mitybos specialistės ir asmeninės trenerės. – Mes pastebėjome tai netgi parduotuvėse, mat yra prieinama daug daugiau variantų, tokių kaip žiedinių kopūstų ryžiai ar įvairios šviežios, šaldytos ar pjaustytos šios daržovės versijos.“

Su tuo sutinka ir dietologė Mariana Dineen iš Niujorko: „Ši superdaržovė išgyvena savo žvaigždžių valandą. Žiedinis kopūstas jau nebėra nuobodi, smirdinti, garinta daržovė, kurią ruošdavo jūsų mama. Kulinarinės gudrybės ir maistinių medžiagų gausa šią kryžmažiedžių šeimai priklausančią daržovę iš nuobodybių kategorijos perkelia ant pagrindinės scenos.“

M. Dineen įsitikinusi, kad žiedinis kopūstas siūlo puikią galimybę perdirbtus angliavandenius pakeisti sveikesne alternatyva. Pasak jos, standartinėje amerikiečio mityboje trūksta daržovių ir yra per daug perdirbtų angliavandenių. Dietologė pataria pusę suvartojamo krakmolo pakeisti žiedinio kopūsto krakmolinga tekstūra ir turėsite galimybę mėgautis daugiau maistinių medžiagų ir mažiau kalorijų turinčiais patiekalais.

Žiedinio kopūsto nauda sveikatai

Vienoje stiklinėje žalio žiedinio kopūsto yra:

Ląstelienos: 2 gramai (teigiamai veikia virškinimą)
Baltymų: 2 gramai (teigiamai veikia raumenų atsigavimą)
Angliavandenių: 5 gramai (suteikia energijos)
Kalio: 320 miligramų (reguliuoja organizmo skysčių balansą)
Kalcio: 24 gramai (teigiamai veikia kaulus)
Vitamino C: 51 gramas (teigiamai veikia imuninę sistemą)
Folio: 61 gramas (skatina ląstelių ir audinių augimą)
Vitamino K: 15 gramų (normalizuoja kraujo krešėjimą)
Vitamino A (kaip teigia Kanados mitybos ekspertė Abbey Sharp, jeigu gausite oranžinį žiedinį kopūstą, tai bus puikus beta karoteno, arba kitaip vitamino A, šaltinis).

Svorio metimas

„Kalafioras pakeičia kopūstą mylimiausios daržovės vaidmenyje, nes jis receptuose gali pakeisti ryžius ir bulves, – teigia Niujorke dirbanti dietologė ir asmeninė trenerė Mary Jane Detroyer. – Tai naudinga žmonėms, kurie turi sveikatos sutrikimų, nes apsaugo juos nuo per didelio angliavandenių kiekio sergant diabetu, turint padidėjusį cholesterolį ar nutukimą.“

Šiai nuomonei pritaria ir seserys Lakatos: „Joje labai mažai kalorijų, tad tai puikus maistas norint mesti svorį. Žiedinį kopūstą nesunku panaudoti daugelyje skanių patiekalų, taip suvartojant daugiau maistinių medžiagų ir mažiau kalorijų. Jis gali laisvai pakeisti tokius sunkius produktus kaip bulvių košė ar ryžiai.“

Mažina pilvo pūtimą ir skatina virškinimą

Vos šimte kalorijų žiedinio kopūsto yra net dvylika gramų ląstelienos. Dėl šios priežasties ilgiau jaučiamas sotumo jausmas ir užkertamas kelias persivalgymui, taip pat užtikrinamas sklandesnis virškinimas.

Ląsteliena užkardo vidurių užkietėjimą ir mažina pilvo pūtimą, lengviau ir greičiau pasišalina išmatos.

Priešvėžinės savybės

Įrodyta, kad šviežių daržovių valgymas mažina kai kurių vėžio formų, tokių kaip burnos, gerklės, skrandžio ir plaučių, riziką.

Žiediniuose kopūstuose esantys antioksidantai padeda sumažinti laisvųjų radikalų, su vėžiu siejamų žalingų molekulių, poveikį.

„Kaip kryžmažiedžių šeimos narys (jai priklauso kopūstai, briuseliniai kopūstai, brokoliai), žiedinis kopūstas yra priešuždegiminių, antioksidacinių ir detoksikuojančių maistinių medžiagų šaltinis“, – aiškina M. Dineen.

Tai sumažina toksinų kiekį organizme, kurie gali paskatinti pokyčius ląstelėse. Žiedinis kopūstas taip pat yra ir tirpių skaidulų (tų, kuriuos mūsų organizmuose suskyla) šaltinis.

Kryžmažiedės daržovės yra turtingiausias junginio, vadinamo gliukozinolatu, šaltinis. Jame yra sieros, kuri yra pagrindinis priešvėžinis elementas.

A. Sharp teigia: „Nors tyrimų rezultatai įvairūs, tačiau nemažai tyrimų didelį kryžmažiedžių, tokių kaip žiedinis kopūstas, vartojimą sieja su mažesne plaučių, skrandžio, krūties, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžio rizika. Jeigu norite pasinaudoti šiomis priešvėžinėmis savybėmis, supjaustykite žiedinį kopūstą mažais gabalėliais ir valgykite šiek tiek apdorotus garuose ar žalius.“

Stiprina kaulus

Paprastai kalbant apie kaulų sveikatą mes griebiamės daug kalcio turinčio pieno. Tačiau seserys Lakatos įspėja, kad nėra viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Kaulų sveikata yra sudėtingas dalykas ir reikalauja daugiau nei vien reikiamo kalcio kiekio. Tai visa maistinių medžiagų, kurios padeda apsaugoti jūsų organizmą nuo lūžių, matrica. Įskaitant ir tuos streso lūžius, kurie dažnai kankina moteris bėgikes“, – sako jos.

Žiediniame kopūste yra ir kaulų sveikatai reikalingo vitamino C, magnio bei vitamino K.

Raskite bet kur, naudokite visur

Žiedinio kopūsto tekstūra tokia universali, kad jį galima sutrinti ir naudoti ruošiant bet kokią sriubą ar troškinį.

Tinkam visiems skoniams

M. Dineen teigia: „Žiedinis kopūstas tinka bet kokiam skoniui. Ši kryžmažiedė daržovė yra tarsi švari lenta – ji gali perimti bet kokį skonį ir yra pakankamai universali, kad ją būtų galima bet kur panaudoti. Skrudinta, ruošta garuose, trinta, pjaustyta gabaliukais, kepta ant grotelių, salotose, picos plutelėje, kaip ryžių pakaitalas (taip pat ir ruošiant sušius), vietoj bulvių košės, kaip mėsos pakaitalas darant takas ir tortilijas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt