žiedinis kopūstas

24 straipsnių

Žiedinis kopūstas arba kalafioras (lot. Brassica oleracea var. botrytis) – bastutinių (Brassicaceae) šeimai priklausanti daržovė. Augalas vienmetis. Stiebas trumpas, su žemai susitelkusiais lapais. Žiedynas šakotas. Žiedkočiai, kaip ir viršutiniai lapai, sustorėję, mėsingi, su žiedais sudaro sultingą, kompaktišką galvutę.

Dažnai girdime, kad reikia valgyti daugiau daržovių, bet kaip tą padaryti ir kiek „daugiau“ yra pakankamai? Viena augalinio maisto diena per savaitę – galimas atsakymas.

Viskas tikrai įmanoma. Vietoje miltų picos padui naudojamas kalafioras. Patikėkite – kalafioras tikrai nenuvils ir pica bus labai gardi. O kad pica būtų tikrai sveika (tiek, kiek pica gali būti sveika), nededame jokių dešrų, renkamės tik daržoves arba virtą vištieną.

Mitybos specialistė, sulieknek.lt kūrėja Vaida Kurpienė ir praktinių sveiko maisto kursų gaminimo vadovė Aistė Švetkauskė parodė, kaip pasigaminti sveiką ir gardų žiedinių kopūstų troškinį. V. Kurpienė pažymi, kad šiame patiekale gausu imunitetą stiprinančių medžiagų, ir rekomenduoja iškart pasigami...

Užsienyje gyvenantis lietuviai ir toliau noriai rodo, kiek svetur kainuoja Lietuvoje aukštų kainų simboliu tapę žiediniai kopūstai. Juokais prabangos preke šalyje vadintai daržovei užsienyje toks apibūdinimas tiktų ne visur – lietuvių pamėgtoje Airijoje jį galimi nusipirkti daug pigiau.