Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina.
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos.

Nepagadinti gaminant

Pagal suvartojamą bulvių kiekį bulves būtų galima laikyti antrąją lietuvių duona. Šių daržovių patiekalus mėgsta tiek mažieji, tiek suaugusieji, tačiau dažnas neretai sunerimsta, ar dar vienas suvalgytas cepelinas tikrai yra į naudą sveikatai. Mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknėk.lt autorės Vaidos Kurpienės pastebėjimu, valgant garuose pagamintas, virtas su lupenomis arba orkaitėje (ne aukštesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje) ant grotelių keptas bulves dėl to tikrai nereikėtų jaudintis.

„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Tai – puikus organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, karotino šaltinis. Taip pat bulvėse yra šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties“, – vardijo mitybos specialistė Vaida Kurpienė.


Pašnekovė pridūrė, kad labai svarbu bulvių nepervirti.

„Turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo bulves labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas“, – aiškino V. Kurpienė.

Be to, bulvės nėra itin kaloringos (100 g bulvių yra 74–78 kcal). Taigi ši daržovė ribotais kiekiais puikiai tinka ir lieknėjantiems žmonėms.

Kada gali pakenkti

Nors patiekalai iš bulvių (aišku, išskyrus bulvių traškučius, gruzdintos bulvytes) tinka ir vaikams, šių daržovių tarkių iki trejų metų amžiaus vartoti V. Kurpienė nerekomendavo.

„Šis maistas yra itin sunkiai virškinamas“, – pastebėjo specialistė.

Taip pat negalima vartoti sudygusių ar pažaliavusių bulvių, nes jose sukaupiama nuodinga medžiaga – solaninas, kuris ardo kraujo kūnelius eritrocitus ir slopina nervų sistemą. Nepatariama laikyti bulvių kambaryje ar šiltame sandėliuke. Veikiamos šilumos bulvės per kelias dienas praranda didesnę dalį vitamino C, jose pradeda gamintis solaninas.

„Negalima valgyti supelijusios ar papuvusios bulvės. Jei dar pažaliavusią bulvės vietą galima nupjauti, šiuo atveju to daryti neišeis – nors plika akimi ir nematomas, tas puvėsis yra pasklidęs visoje bulvėje“, – pabrėžė mitybos specialistė.

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu
© DELFI / Kiril Čachovskij

Vitamino C lobynai

Šimte gramų bulvių yra 20 mg vitamino C, t.y. beveik trečdalis dienos normos. Kuo bulvės šviežesnės, tuo jose gausiau šio vitamino. Tačiau gaminant vitaminą C nėra lengva išsaugoti. Todėl patariama bulves plonai skusti, mat po luobele šio vitamino ir mineralinių medžiagų yra daugiausiai.

Dvigubai daugiau vitamino išlieka bulves verdant su lupenomis ar garuose. Taip pat šiam vitaminui išsaugoti daržoves patariama dėti tik jau į verdantį vandenį. Kepant bulves vitaminas C žūsta.

Verta žinoti

Bulvės yra geras B2, B6, B9, PP, K, E, C vitaminų šaltinis. Bulves organizmas lengvai pasisavina.

Jų dieta gali padėti sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, nervų ir kitomis ligomis. Bulvių krakmolas padeda reguliuoti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kalis reikalingas normaliai širdies veiklai ir kt.

Šviežių bulvių sultys nuo seno naudojamos virškinimo ligoms gydyti. Nustatyta, kad bulvės turi unikalių antibakterinių molekulių, kurios padeda išgydyti skrandžio opą.

Receptai

Jautienos apkepas su pankoliu

Reikės:

4 šaldytų jautienos maltinių,
500 g bulvių,
2 svogūnų,
1 pankolio,
3 kiaušinių,
300 g grietinėlės,
200 g fermentinio sūrio,
druskos, pipirų.

Bulvių ir jautienos maltinių apkepas, gardintas pankoliu ir baltu padažu.

Nulupkite bulves, nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Pankolį ir svogūną supjaustyti juostelėmis. Pusę kiekio bulvių išklokite gilioje kepimo skardoje, sudėkite jautienos maltinius, susmulkintus pankolį ir svogūną, likusias bulves. Grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, druska ir grūstais pipirais. Gautu plakiniu užpilkite paruoštą bulvių apkepą. Iki 165 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apkepą kepkite 60 min. Užtarkuokite fermentinio sūrio, pakepkite dar 10 min., kol sūris išsilydys.

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu
© Shutterstock nuotr.

Karštos bulvių salotos

Reikės:

1 kg bulvių,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų Dižono garstyčių,
1 šaukšto prieskoninių žolelių,
1 pomidoro,
0,5 svogūno,
1 šaukšto kalendros

Bulves gerai nuplaukite ir šepetėliu nušveiskite. Išvirkite. Nedideliame dubenėlyje išspauskite citrinų sultis, pilkite alyvuogių aliejų, dėkite prieskonius, druską, pipirus ir išmaišykite. Pašildykite mikrobangų krosnelėje. Padažą dėkite ant bulvių. Pridėkite likusius komponentus ir kiek pamaišykite.

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu
© Shutterstock nuotr.

Trinta bulvių sriuba su sūriu

Reikės:

750 g bulvių,
2 svogūnų,
1 morkos,
1 saliero,
1 poro,
1 šaukšto sviesto,
1 šaukštelio daržovių sultinio,
2 šaukštų grietinėlės,
4 šaukštų aliejaus,
100 g šalavijų,
100 g avių sūrio,
druskos, pipirų.

Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.

Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„MG Baltic“ byla. Idealus partijų trejetukas ir kyšis, kurį Masiuliui įteikė TV eteryje (4)

Politinės korupcijos bylą ištyrę prokurorai teigia, kad dabar jau iš politikos pasitraukęs...

Neišsprendžiama lygtis: kam Lietuvai reikia dar dviejų kogeneracinių elektrinių (7)

Būtinai dar dvi kogeneracinės elektrinės Lietuvai, nors neaišku, ar užteks atliekų, kurias...

Ar tikrai naudinga būti pasaulio futbolo čempionato šeimininku? (4)

Pasaulio futbolo valdančioji organizacija FIFA tikina, kad šalys, rengiančios futbolo...

Petro Gražulio dukrelės mama paviešino jų susirašinėjimą: galite suprasti, kaip jaučiausi Gražulis teismo keliu reikalaus vaiko globos (1309)

Po žinomo politiko Petro Gražulio pareiškimo, jog savo ir palangiškės Birutės Navickaitės...

Naujausias tyrimas: keliatės anksti ar vėlai, lemia polinkį į depresiją (2)

Ar miegojimo įpročiai turi įtakos rizikai susirgti depresija ? Naujas tyrimas patvirtino, kad...

Orai: po trumpo atokvėpio vėl bus karšta

Savaitės pradžioje orai bus gaivūs, daugelyje vietovių dar palis. Tačiau nuo savaitės vidurio...

Sunku patikėti, kad vienai šeimai teko išgyventi šitiek tragedijų (5)

Kodėl likimas vienai šeimai lėmė išgyventi tiek tragedijų ir negandų? Jų būta tiek daug, jog...

Lietuvai gresia juodžiausias scenarijus ES: galime pradėti skaičiuoti valandas, kol visi masiškai pradės eiti į pensiją (542)

Per artimiausius 5-6 metus reikia sukaupti rezervą , kad mūsų socialinės apsaugos sistema 15...

R. T. Erdoganas skelbia pergalę rinkimuose Turkijoje (16)

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdoganas) paskelbė pergalę...

Kolumbijai nepasipriešinę lenkai – už aštuntfinalio borto (347)

Aukštą aštuntąją vietą FIFA pasaulio reitinge užimančios Lenkijos rinktinės pasirodymas...