Dingsta nuotaika, nukabini nosį ir dažniausiai nusivylusi savo neapdairumu (o kartais ir apsidžiaugusi, nes tai tampa puikus pretekstas praleisti sportą) patrauki išėjimo link. Gerai apsvarsčius... juk sportuoti basomis gali būti ir visai įdomi mintis. Visgi žmogus negimei su batais, o ir laikus, kai basomis braidydavom per rasa nusėtą pievą buvai senai pamiršusi... 

Kieta danga ne pieva, bet po truputį prie tokio menko diskomforto galima ir priprasti. Kartais sportas basomis gali būti tikras malonumas. Žinoma, jei būsime atsargūs su savo nuo žemės atpratusiais padais ir silpnais kojų raiščiais. Kaip žinia, visą šį laiką mūsų pėdos buvo pratinamos prie įtvarų, esančių avalynėje, todėl nusiavus sportbačius ir pervertinus savo jėgas galima greit įsitaisyti nemalonią traumą.

Kodėl verta sportuoti basomis?

Vien žinant, kad mes visada avime batus, yra suprantama, kad pėdoms reikia „atsikvėpti“. Lygiai taip, kaip grįžus namo norisi nusiauti džinsus, liemenėles ar išlaisvinti plaukus nuo plaukų gumytės. Taip, kaip dažnai rišant lūžinėja plaukai, ar nešiojant rankinę ant vieno peties, krypsta stuburas, avint batus būna varginamos ir silpninamos mūsų pėdos. Mes turime pradėti tvirtinti kojų raiščius ir sausgysles. Kitą kartą nusiavus basutes ir tekinomis pasileidus į šiltą jūrą jums nebereikės tūpčioti ir skėsčiojant rankomis aikčioti dėl mažiausiems akmenukams jautrių pėdų. Kaip žinia aborigenai, indėnai ir kiti mažiau civilizuoti žmonės batų visai neavi, todėl tikima, kad nemalonus kvapas, grybeliai, karpos ir kitos ligos jiems yra mažai pažįstami. 

Kiek tik įmanoma dažniau vaikščiokite be batų. Grįžę namo nieko nelaukdami nusispirkite juos ir net apeikite šlepetes.  Būkite visiškai basi. Jei namuose ne kiliminė danga, avėkite kojines. Nieko daugiau. 

1. Sportuojant basomis labiau prijungiamas ir pėdų darbas – lavinami natūralūs judesiai.

2. Tvirtos pėdos taip pat turi didžiulę įtaką jūsų sportui. Treniruojantis basomis į darbą prisijungia daugiau smulkiųjų raumenukų.

3. Lavinamas jūsų lankstumas, laikysena.

4. Basos kojos neskleidžia nemalonaus prakaito kvapo. Kvapą suteikia kojinės ir avalynė, kas trukdo kojoms vėdintis.

Kaip sportuoti basomis?

Kantrybės, mielosios. Kaip ir kiekviena pradžia – sportas basomis turi būti pradedamas lėtai ir kantriai. Kiekvienos pėdos yra skirtingos, skirtingai jautrios ar stiprios. Po pirmųjų bandymų nenustebkite, jei jausite šiokį tokį maudimą, pėdų skausmą.  Padarykite keletos dienų pertrauką ir vėl tęskite. Gali atsirasti ir pūslelės, tačiau joms nusilupus, jūsų pėdų oda taip pat taps tvirtesnė, storesnė.

Pirmus kartus atlikite pratimus, kuriems nėra naudojamas papildomas svoris – pavyzdžiui joga ar pratimai namų sąlygomis. Na, o jei pradedate sportuoti sporto klube, pirmiausia pabandykite paklausti klubo prižiūrėtojų ar ten yra leistina sportuoti basomis. Jie pasakys ar klube negalioja taisyklė griežtai nurodanti dėvėti avalynę. Kitu atveju – kaip ir minėta, atlikite pratimus, kuriems nereikia papildomos įrangos. Sporto klubai dažnai turi atskirą kampelį treniruotėms su kilimėliais, kur jūs turėtumėte be vargo pasidaryti produktyvią mankštą. Avalynę klubuose dažniausiai privaloma dėvėti tik tada, kai jūs dirbate su sunkiais svoriais ir treniruokliais. Tokios taisyklės sudarytos jūsų saugumo sumetimų vardan.

Kaip išvengti traumų sportuojant basomis?

Nedarykite pratimų, kuriais reikia laikyti liksvarą ant vienos kojos. Jūsų raiščiai dar nėra tokie stiprūs, todėl negalite būti tikra, kad pėda, jai šiek tiek atsipalaidavusi, nepakryps.

Būkite ypatingai atsargios dirbdamos prie kilnojamų treniruoklių ar svarmenų. Jūs nenorite užsimesti jų ant pėdos, o vėliau nepajėgti apsiauti net įprastų batelių. Bėgti basomis ant kietosios dangos yra pavojinga dėl galimų raiščių patempimų ir skaudžiai sutrenkiamų kulnų. Tai daryti reikia tik po kurio laiko, pripratinus kojas sportui be avalynės. Galiausiai,  bėgiojimu be sportbačių jūs labiausiai galėsite pasimėgauti pievoje ar paplūdimyje, ant jūros kranto.

Daugiau idėjų treniruotėms namų sąlygomis rasite video nuorodoje:

Daugiau motyvuojančių idėjų bei sporto ir mitybos patarimų rasite Karolinos „Sveikos gyvensenos dienoraštis“ puslapyje. Spausk ČIA.