Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Atsakai jog taip, arba tiesiog bandai sveikiau maitintis. Tada pašnekovas užverčia akis ir nepatenkintas išrėžia:

– Nesuprantu, kam taip save kankint.

Prieš kažką atsakant ar puolant aiškinti, kaip tai yra sveika, geriausiai paprasčiausiai truktelėti pečiais ir nusišypsoti.

Ir tada susimąstykit, kuris iš tiesų tiesiogine to žodžio prasme save kankina. Kankina savo kūną, apkraudamas jį nenatūraliais, kenksmingais produktais. Tie, kurie atsisako nesveiko maisto sveikos gyvensenos labui – toli gražu nėra badaujančios aukos. Tiesa, metant svorį patartina atsisakyti kai kurių taip pat sveikų, bet riebių maisto produktų, tačiau pasiekus norimą rezultatą ir išmokus valdyti savo svorį, galima laisvai sau leisti kažką paskanauti (tarkim, mamos keptą pyragą). 

Be abejo, sporto apleisti tokiais atvejais nedera ir, kad sąžinė negriaužtų pasmaližiavus – reikia užtikrinti, kad bent 3 kartus į savaitę reguliariai treniruosiesi. Pradžioje norėjau paaiškinti, kad nevalia galvoti apie sveiką gyvenseną kaip apie sunkumus ir savęs varžymą. Reikia tik nusistatyti morališkai, paskaityti nesveikų užkandžių sudedamąsias dalis ir prisiminti, kad tai ne kūnas, o reklamos apgautos akys to nori. Kvepia tai kvepia, moteriški kvepalai irgi būna saldainių kvapo, bet mes jų negeriame. Mes sveikai gyventi pradedame, nes norime geros savijautos, tvirto kūno ir jauno grožio.

Tikrosiomis aukomis pavadinkime tuos, kurie tingi dėl savęs padirbėti, bet rezultatą nori žūtbūt gauti lengviausiu keliu. Aukos todėl, kad jie jaučiasi nepatenkinti savimi. Kartais tokie nepatenkinti, kad pasižiūrėjus į veidrodį norisi nusiplėšti netinkamai atrodančius drabužius. Tokie nepatenkinti, kad pavydi liekniems draugams ir tyliai džiaugiasi jiems valgant bandelę, laukdami, kada jie pastorės. Nenustoja apžiūrinėti savo figūros, vis pasišlykštėdami ir verkšlendami, kad neturi VALIOS. Tada ieško lengvų būdų numesti svoriui internete vis atmesdami tuos, kurie pataria atsisakyti padažų, bulvių, šokolado ar alkoholio. Kaip įmanoma taip save „kankinti“? Neišgėrus kokteilio per balių ir nepasivaišinus bendradarbio lauktuviniu šokoladu iš Vokietijos? Reikia nusistatyti ir suprasti, kad tai Jums ne į naudą ir atsisakydami – Jūs jau eisite savo tikslo link. Tik tai supratus Jums atsiras užsispyrimas ir prisistatys VALIA.

„TheSun“ laikraštis Anglijoje prieš metus skelbė kaip tragiškai žuvo moteris iš Pietų Korėjos. Vargšelė sugalvojo pati nusisiurbti riebalus. Prasipjovė pilvą, įsistatė šlangutę ir burna bandė traukti riebalus, kol mirtinai nukraujavo. Toks atvejis stipriai pašiurpina odą, kai pagalvoji, kaip stipriai moteris turėjo būti paveikta medijos, kad taptų tokia nepatenkinta savo kūnu, jog ryžtųsi šitokiam poelgiui. 

Kaupiant reklamose teikiamą informaciją apie greitą maistą ir modelių figūras galima labai lengvai suglumti. Žmogaus protas pernelyg greitai pripranta prie jam nuolat kartojamos informacijos. Šiuo atveju galima spėti, kad moteris pasidavė galvodama, kad niekada neišsižadėtų kaloringo maisto (nes reklamose ir stenduose jis taip nuostabiai atrodo) ir suprato taip niekada nepasieksianti „tobulo“ ekrane matyto kūno. Tada ir imtasi drastiškų ir kvailų priemonių.

Dar vienas pavyzdys, kai žmogus tampa auka dėl lengvesnio kelio grožio link yra raumenų implantai. Žmonės vietoj to, kad sportuotų, sugalvojo susidėti silikoninius tricepsus, užpakaliuką ar pilvo presą.

Vėlgi – tingumas padirbti dėl savęs ir rizika į šalutinius efektus ar poveikius. Spaudoje vėl praskriejo žinia, kaip amerikietė moteris susidėjo „užpakaliuką“, kuris gali vartytis. Nors operacija buvo atlikta kvalifikuotų specialistų, rezultatai, deja, buvo liūdnoki.

Mano tėtis dažnai vartoja frazę iš Biblijos „belskis ir bus atidaryta“, tai reiškia siek ir nenuleisk rankų ir viskas pasiteisins. Sveikai gyvendami, lieknėdami ar tvirtindami savo figūrą mes grūdiname savo kūną, gerinam sveikatą ir ugdome valią. Stiprinam save tiek fiziškai, tiek morališkai. Mokomės sveiko užsispyrimo ir atkaklumo. Visa sveika gyvensena susideda į daugybę pliusų ateičiai ir tolimesniam gyvenimui. Jei randate laiko, protingai maitinatės ir neeksperimentuojate su savo kūnu – minusų su žiburiu nerasite. Tai toli gražu ne kankinimas savęs ir nesiaukojimas. Tai supratimas, kad gyvenante vieną kartą ir gavus vieną kūną, kuris Jums padeda, reikia jį puoselėti. 

Reklamos buvo ir bus, naujų skonių šokoladai ir traškučiai nesustos erzinę silpnavalių. Išmokite pro tai praeiti ir vėliau to nepastebėsit. Mes esam savo ateities ir gerovės kūrėjai, todėl pasistenkime sąžiningai ir teisingai tai puoselėti. Dėl mūsų pačių gerovės, dėl stiprios valios ir dėl gražių kūnų

Ryžtingos dienos!

Daugiau motyvuojančių idėjų bei sporto ir mitybos patarimų rasite Karolinos „Sveikos gyvensenos dienoraštis“ puslapyje: https://www.facebook.com/SSGbyKG