Dar pradedama griaužtis manant, kad neatsiras laiko maisto gaminimui, o juo labiau ir santaupų ant tokių išlaidų. Vis tik nekartą esame girdėję kitus kalbant apie tai, jog „sveikai gyventi yra labai brangu“. Turbūt ir patys dėl to dažnai sunerimome. Nors ir kaip bebūtų gaila, tiesa yra ta, kad natūralūs ir organiniai produktai tikrai dažnai būna brangesni už greitąjį maistą. Už šaldytą picą ir už bandeles bei bulvytes. Deja, ne dažnas supranta, kad po to, kai kūnas būna stipriai alinamas nemaistingomis medžiagomis, prasideda visos ligos, bėrimai, skausmai ir suprastėjusi sveikata.

Tada suprasite padarę klaidą, kai gailėjote pinigų sveikiems produktams, nes išlaidos vaistas bus dar didesnės. Sveikai gyvenant, investicija, kurią jūs darysite, bus ilgalaikė ir atlygintina su kaupu. Jūsų energijos lygis, sveikata ir darbštumas gerės tik tada, kai jūs rūpinatės savo organizmu. 

Todėl baimintis keisti mitybą tikrai nėra priežasties. Tam, kad būtų kiek lengviau, noriu pasidalinti išragautais ir išbandytais produktais, kurie paįvairins jūsų kasdienį meniu. Kitą kartą lankantis parduotuvėse, pasistenkite jų nepraeiti...

1. Puikiausias įprastos bulvės pakaitalas yra saldi bulvė (batatai). Žinoma, skonis skiriasi, tačiau maistinės medžiagos esančios šioje daržovėje gerokai pranoksta krakmolingasias bulves. Iš saldžiųjų bulvių galima pasigaminti skaniausius blynus, trintas sriubas, košes, ar salotas. Jas užtenka įprastai išvirti, o toliau leiskite pasireikšti savo nuotaikai ir fantazijai. Nauda? Vitaminai A, B, ir C, stiprinamas imunitetas, galybė antioksidantų, reguliuojamas cukraus kiekis kraujyje ir gerinamas virškinimas. 

2. Argi ne nuostabu, kad yra tokių daržovių, kurios gali būti ne tik maistas, bet ir vaistas? Pastarnokai yra vieni iš jų. Saldaus skonio daržovė puikiausiai tiks garnyrams prie mėsos ar žuvies. Valgant šį salierinių šeimos augalą, gerės ne tik virškinimas. Bus šalinamas vandens perteklius organizme, sureguliuojama kraujo apytaka ir tai taip pat ramins jūsų nervų sistemą. Pastarnokai virti, trinti, kepti orkaitėje... kaip tik sugalvosite!

3. Sveikuoliai taip pat mėgsta padažus, o iš avinžirnių gaminamas humusas idealiausiai tinka tiek užkandžiams, tiek pagrindiniams patiekalams. Skanieji falafeliai, avinžirnių troškiniai, sriubos…

Tam, kad jų gaminimas būtų lengvesnis, prieš verdant, avinžirnius reikia palikti vandenyje per naktį (mažiausiai 6 val). Reguliarus šios rūšies žirnių vartojimas organizme žymiai sumažina cholesterolio kiekį. Tai bus taip pat puikus baltymų šaltinis ir vegetarams. 

4. Gaivūs desertai ir oranžiniai skanėstai – persimonai. Su natūraliu jogurtu, su avižine koše, su sausais pusryčiais, ant ryžių paplotėlio ar visiškai be nieko. Vitamino C gausite bene daugiau nei iš citrusinių vaisių! Iš Kinijos kilęs vaisius, taip pat naudojamas medicininiams tikslams, tokiems kaip skrandžio gydymas ar širdies raumens maitinimas. Tai tiks kaip natūrali kaukė, kurią norėsis nusilaižyti, ar kaip vaistas nuo gerklės skausmo (persimonų sultis sumaišius su vandeniu ir skalaujant gerklę)... Na, o dar jame esantys kalis, kalcis, geležis, fosforas... Tikras gamtos stebuklas.

5. Ar esate girdėję apie Kamut kruopas? Kitaip dar vadinamos „Khorasan“. Iš pačio Egipto į Europą atvežta naujovė nustebino dietologus ir maisto ekspertus. Klampios tekstūros grūdai gali būti vartojami įvairiai: juos galima valgyti galima vienus, kaip salotas ar pasaldintus medumi su savo pusryčių koše. Sportininkai neapsiriks į savo mitybą įtraukę Kamut kruopas. Jose baltymų rasite net daugiau nei kituose grūduose, o taip pat, jūsų energijos kiekis išliks puikus net kurį laiką.

Valgio skonį jausite jūs, na, o jo naudą – jūsų kūnai. Galiausiai, šiek tiek daugiau investavus į sveiką gyvenseną, mainais jūs gausite ir ekologiškus bei organinius vaistus. Natūraliausi, kokie tik įmanomi preparatai ir papildai – viskas iš egzotiškų sodų, močiučių daržų ir karštųjų šiltnamių.

Dalinuosi savo dviejų dienų maisto plano idėjomis:

Daugiau motyvuojančių idėjų bei sporto ir mitybos patarimų rasite Karolinos „Sveikos gyvensenos dienoraštis“, spauskite ČIA