Liucija Makovska, „Čili picos“ šefė, pataria prie puodo drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti naujus derinius, kurie leis iš naujo atrasti jau pabodusios sriubos skonį. 

5 Liucijos patarimai:

Trintos daržovių sriubos skonis turbūt visiems žinomas. Ši sriuba neapsunkina, vėsią dieną maloniai sušildo, lengvai ir greitai paruošiama. Trintai daržovių sriubai tinka pačios įvairiausios daržovės: bulvės, morkos, moliūgai, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai, salierai, pomidorai ir kt. Kiekviena šeimininkė tokią sriubą verda iš mėgstamų ar tiesiog tuo metu turimų sezoninių daržovių. 

Šefė Liucija Makovska siūlo įprastą karštą daržovių sriubą pagardinti... varške. Varškė suteiks naują sodrų skonį, sriuba bus sotesnė, bet neapsunkins. Rinkitės savo mėgstą  – liesą ar riebesnę – varškę. Taip pat galite trintą sriubą paskaninti šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Nuotr. Shutterstock

Žirnelių, šviežių ar šaldytų, sriuba taip pat, ko gero, dažnas patiekalas jūsų namuose. Juk vasarą lietuvių sodai žaliuoja nuo aukštyn stiebus keliančių ir ankštis brandinančių žirnelių. O žiemai galima kalnus žirnelių užsišaldyti šaldymo kameroje. Žalieji žirneliai – sveikatai itin naudingas produktas. Juose gausu vitaminų ir mineralų, jie labai naudingi besilaikančioms dietos, nes juose daug skaidomųjų medžiagų. Ir dar daug daug gerų savybių turi žirneliai, bet skaniai sriubai ne tai svarbiausia. 

Nuotr. Shutterstock

Žirnelių sriubai naujo gaivaus skonio suteiks mėtos. Tiesiog baigdamos virti žirnelius su kitomis daržovėmis, įmeskite kelis mėtų lapelius. O tada viską sutrinkite. O kad niekam nekiltų abejonių, kuo pagardinote tokią įprastą ir visiems žinomą sriubą, išpilstę sriubą į lėkštes, papuoškite ją dar keliais mėtų lapeliais. 

Pomidorai – dar viena daržovė, bet kurios neįsivaizduojamas lietuviškas daržas ir lietuviška virtuvė. Pomidorai ir viena pagrindinių pietinių kraštų daržovių. Vieniems pomidoras – esminė picų sudedamoji dalis, kitiems – puiki daržovė maisto mūšiui („La Tomatina“ Ispanijoje). Kiekviena šeimininkė sugalvos, ką gardaus pagaminti su pomidorais. Iš jų galima virti trintą karštą sriubą, vasarą puikiai atgaivins šalta pomidorų sriuba, taip pat nuluptus pomidorus galite tik susmulkinti ir maišyti su kitomis daržovėmis, ryžiais, sotumo pomidorų sriubai suteiks mėsa. Viskas turbūt jau išbandyta ir ne vieną kartą.  

Nuotr. Shuttertock

Šefė siūlo sriubai suteikti egzotiško skonio. Puikus derinys jūsų puode – pomidorai ir kokosų pienas. Geriausios pomidorų ir kokosų pieno derinio skoninės savybės atsiskleidžia verdant aitrią pomidorų sriubą. Kokosų pieno virti nereikia. Tiesiog įpilkite jo baigdamos virti sriubą.
Rudens daržovių karalius – moliūgas. Su moliūgais virtuvėje gali vykti tikros improvizacijos – nuo moliūgų sriubos iki moliūgų pyrago ar uogienės. Skanu ir sveika – žodžiai, puikiai apibūdinantys patiekalus su moliūgais. Ši daržovė turėtų būti įtraukta į kiekvienos svorio numesti norinčios moters racioną, mat moliūge aptinkamas vitaminas T padeda mūsų organizmui geriau pasisavinti riebų ir sunkų maistą. O 100 g moliūgų minkštimo turi vos 23 kcal. Tad moliūgo valgykite drąsiai, improvizuokite ir gardžiuokitės.

Liucija siūlo tradicinei moliūgų sriubai suteikti šiek tiek dangiško skonio. Pagardinkite sriubą obuoliais ir vanile. Vanilinė moliūgų sriuba puikiai tiks tiek šeimos pietums, tiek šventinei vakarienei. O aiškiai juntamas vanilės prieskonis abejingų tikrai nepaliks. Be to, verdant sriubą namai pakvips vanile. 

Ar yra neragavusių rūgštynių sriubos? O šaltos rūgštynių sriubos? Artėjant šiltajam metų laikui siūlome po truputį atgaivinti ir papildyti šaltų sriubų receptų lentynėlę. Įprastiniai šaltos rūgštynių sriubos ingredientai yra virtos rūgštynės, kefyras, svogūnų laiškai ir krapai. Šefė siūlo tradicinei rūgštynių sriubai suteikti naują skonį – kefyrą keiskite natūraliu jogurtu, o dalį rūgštynių – aisbergo salotomis. Jogurtą su salotomis sutrinkite, tada įdėkite rūgštynių ir gaminkite kaip įprastai. Sriubą galite pagardinti plonais ridikėlių šiaudeliais. Vasariška, gaivu ir skanu!

Na, o pabaigai – šefės Liucijos Makovskos aštrios morkų sriubos receptas (5 porcijos):

Kokių produktų reikės?

50 g sviesto;

10 g imbiero šaknies;

Žiupsnelis raudonųjų Čili pipirų;

100 g svogūnų;

500 g morkų;

250 g bulvių;

1 kg daržovių sultinio (morkos, salierai, svogūnai, petražolės, porai, krapai);

50 ml apelsinų sulčių;

Šiek tiek tarkuotos apelsino žievelės;

Druska;

Malti juodi pipirai;

Kaip gaminti?

Smulkiai supjaustykite imbiero šaknį ir čili pipirą, apkepinkite juos puode su sviestu. Dėkite pjaustytus svogūnus ir šiaudeliais sutarkuotas morkas, apkepinkite. Tada sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, užpilkite daržovių sultiniu ir virkite ant vidutinės kaitros uždengtame puode apie 10 min., kol suminkštės bulvės. Suberkite druską, maltus pipirus.

Palikite sriubą atvėsti apie 10–15 min., tada sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Į puodą supilkite trintas daržoves, apelsinų sultis, sudėkite tarkuotą apelsinų žievelę. Maišydamos užvirkite.
Paruoštą sriubą galima patiekti su krevetėmis, kepta ar virta vištiena, maskarponės sūriu. 

Skanaus!

Nuotr. Shutterstock