Viršutinio odos sluoksnio ląstelės miršta ir pasikeičia naujomis maždaug kas 4-5 savaites. Taigi, sklandžiam naujų odos ląstelių gamybiniam procesui užtikrinti reikia tinkamai maitintis.
Jei jūsų mityba yra nesveika, gali pritrūkti pagrindinių maistinių medžiagų, būtinų odos atsinaujinimui.

O kai maitinatės sveikai ir subalansuotai, tai kartais vartojami ne tokie nesveiki maisto produktai nepakenks. Tačiau jei pusfabrikačiai sudaro didžiąją dalį jūsų raciono, nesitikėkite, kad oda spindės ir atrodys sveikai.

Net jei maitinatės sveikai, bet mėgstate itin aštrius valgius, jūsų oda gali parausti dėl sutrūkinėjusių kapiliarų. Viršutiniame odos sluoksnyje esantys kapiliarai itin jautrūs aštriam maistui.

TOP 5 maisto produktai, kurių reikia gražiai odai

Lašiša
Ši žuvis padeda kovoti su raukšlėmis, todėl oda atrodo gražesnė ir sveikesnė. Joje gausu Omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda išvengti uždegiminių reakcijų ir užtikrina geresnį odos aprūpinimą krauju. Dėl greitesnės kraujo apytakos odos ląstelęs sparčiau atsinaujina, ir veidas atrodo skaistesnis.

Avokadai
Avokadai praturtinti kaliu bei vitaminais C, E ir B6. Vitaminas C padeda „suklijuoti" odos ląsteles, taip išlaikydamas jos elastingumą ir stangrumą, o vitaminas E apsaugo odos ląsteles nuo pažeidimų ir neutralizuoja senėjimo poveikį.
Avokaduose gausu biotino, kuris atlieka svarbų vaidmenį riebalų ir angliavandenių medžiagų apykaitoje. Biotino stoka plaukus ir nagus padaro trapiais, o odą - sausa.

Pomidorai
Pomidorai turi daug maistingų medžiagų, vitamino C, vitamino A ir likopeno. Be to, pomidorai apsaugo nuo kenksmingų UV spindulių ir saulės nudegimų, kurie gali būti kenksmingi jūsų odai. Ironiška tai, kad raudonieji pomidorai neleidžia mums nudegti ir tapti raudonoms. Pomidorai yra stiprus antioksidantas, todėl net ir pomidorų padažas naudingas jūsų odai.

Mėlynės
Mėlynės ir jų sultys padeda malšinti uždegimus, naudingos sergant įvairiomis odos ligomis (ypač egzema), sutrikus medžiagų apykaitai. Šios nuostabios uogos taip pat turi medžiagų, kurios neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį. Mėlynės padeda organizmui gaminti kolageną, kuris išlaiko odos elastingumą.

Juodasis šokoladas
Šokoladas mažina odos vėžio atsiradimo tikimybę. Tamsusis šokoladas veikia kaip antioksidantas, apsaugo nuo saulės daromos žalos, todėl yra labai naudingas sveikatai. Žinoma, nereikia kasdien suvalgyti visos šokolado plytos, tačiau keli gabaliukai tikrai nepakenks jūsų figūrai.