Be prieskonių sunkiai įsivaizduojamas bet kuris patiekalas  sriuba, salotos ar mėsa būtų. Todėl tam, kad ir žiemą po ranka turėtume tikrų, kvepiančių ir vitaminingų žolelių, jas užšaldykime.

Ką renkamės šaldymui

Šaldote tas žoleles, kurios jums patinka. Kažkas mėgsta krapus, o kažkas  ne, kažkam patinka peletrūnas ir rozmarinas, o kažkam visiškai užtenka petražolių. Šaldant žolių sudėtis nesvarbi – svarbi technologija.

Todėl, kad ir ką bepasirinktumėte šaldymui, nuspręskite, kaip jums bus patogiau žalumynais naudotis  išimant juos atskirai iš pakelių arba iš karto užšaldant įvairias žoles kartu atskirame indelyje ar ledo kubelyje.

Pagal tai, beje, logiškai susidėlios ir jūsų įsivaizdavimas dėl žalumynų kiekio – kiek jūs sugebėsite sunaudoti per žiemą, kokių žolelių daugiau, o kokių  visai nedaug.

Pasiruošimas šaldymui

Yra du būdai, kaip žalumynus paruošti šaldymui  tiesiog nuplauti arba blanširuoti (palaikyti verdančiame vandenyje arba ant garų). Beje, blanširuojant dalis vitaminų ir aromato nutekės kartu su vandeniu, taigi šis variantas kažin ar tinka.

Kruopščiai nuplaukite žalumynus vėsiu vandeniu ir išdėliokite juos, kad apdžiūtų (pusei valandos). Jei turite specialią salotų lapų džiovyklę  pasinaudokite ja. Jei neturite, ne bėda. Gerai nupurtykite švarius žalumynus ir išdėliokite juos ant kilpinio ar popierinio rankšluosčio. Pernelyg ilgai taip palikti žalumynų neverta - jie gali apvysti.

Šaldome žalumynus ryšulėliais

Tai pats paprasčiausias būdas, skirtas tinginiams. Mes taupome laiką dabar, tačiau žiemą reikės paimti keletą šakelių (šaldyti žalumynai gerai atsiskiria) arba visą ryšulėlį, jei juos padarysite nedidelius, ir prieš pat gaminimą supjaustyti (tik kai gardinsite patiekalą, kotelių geriau nedėti).
Žalumynai šaldomi stebėtinai paprastai: nuplautus bei apdžiovintus žalumynus kruopščiai vienu sluoksniu išdėliojame paruoštame šaldiklio skyriuje ir paliekame, kol jie sušals (panašiai 2 valandoms). Po to sudedame juos į paketą arba plastikinį indelį.

Šaldome supjaustytus žalumynus

Jeigu jums negaila skirti šiek tiek daugiau laiko  supjaustykite žalumynus. Galite taip pjaustyti tiek vienos rūšies žolę, tiek ir jų mišinį. Nuplovėte, išdžiovinote, supjaustėte  ir susukote į plėvelę, padarydama savotišką „dešrelę". Jos ilgis gali būti apie 1012 centimetrų (užteks keliems kartams).

Žali ledo kubeliai

Ir štai šaldymo variantas nusivylusioms namų šeimininkėms  lediniai kubeliai. Nors iš tikrųjų, tai ne taip jau ir sudėtinga, patikėkite. Be to, tai ne tik patogu ir gražu, nes žalumynų, kuriuos ruošiatės užšaldyti kubeliais, nereikia džiovinti.

Taigi - nuplovėte, smulkiai supjaustėte (galite ir smulkintuvu) ir  sudėjote į ledo formeles, kruopščiai sugrūsdama. Beje, šitam reikalui geriau nusipirkti atskiras formeles  žolių aromatas yra labai patvarus. Po to įpilkite į formeles nedidelį kiekį vandens. Padėkite į šaldiklį, užšaldykite, po to ir vėl turite du variantus  galite taip formelėse ir saugoti, o galite - sudėti ledo kubelius į paketą ir vėl naudoti atsilaisvinusias formeles. Grožis! Paimate 12 kubelius ir metate į puodą.