Be prieskonių sunkiai įsivaizduojamas bet kuris patiekalas – sriuba, salotos ar mėsa būtų. Todėl tam, kad ir žiemą po ranka turėtume tikrų, kvepiančių ir vitaminingų žolelių, jas užšaldykime.
Ką renkamės šaldymui
Šaldote tas žoleles, kurios jums patinka. Kažkas mėgsta krapus, o kažkas – ne, kažkam patinka peletrūnas ir rozmarinas, o kažkam visiškai užtenka petražolių. Šaldant žolių sudėtis nesvarbi – svarbi technologija.
Todėl, kad ir ką bepasirinktumėte šaldymui, nuspręskite, kaip jums bus patogiau žalumynais naudotis – išimant juos atskirai iš pakelių arba iš karto užšaldant įvairias žoles kartu atskirame indelyje ar ledo kubelyje.
Pagal tai, beje, logiškai susidėlios ir jūsų įsivaizdavimas dėl žalumynų kiekio – kiek jūs sugebėsite sunaudoti per žiemą, kokių žolelių daugiau, o kokių – visai nedaug.
Pasiruošimas šaldymui
Yra du būdai, kaip žalumynus paruošti šaldymui – tiesiog nuplauti arba blanširuoti (palaikyti verdančiame vandenyje arba ant garų). Beje, blanširuojant dalis vitaminų ir aromato nutekės kartu su vandeniu, taigi šis variantas kažin ar tinka.
Kruopščiai nuplaukite žalumynus vėsiu vandeniu ir išdėliokite juos, kad apdžiūtų (pusei valandos). Jei turite specialią salotų lapų džiovyklę – pasinaudokite ja. Jei neturite, ne bėda. Gerai nupurtykite švarius žalumynus ir išdėliokite juos ant kilpinio ar popierinio rankšluosčio. Pernelyg ilgai taip palikti žalumynų neverta - jie gali apvysti.
Šaldome žalumynus ryšulėliais
Tai pats paprasčiausias būdas, skirtas tinginiams. Mes taupome laiką dabar, tačiau žiemą reikės paimti keletą šakelių (šaldyti žalumynai gerai atsiskiria) arba visą ryšulėlį, jei juos padarysite nedidelius, ir prieš pat gaminimą supjaustyti (tik kai gardinsite patiekalą, kotelių geriau nedėti).
Žalumynai šaldomi stebėtinai paprastai: nuplautus bei apdžiovintus žalumynus kruopščiai vienu sluoksniu išdėliojame paruoštame šaldiklio skyriuje ir paliekame, kol jie sušals (panašiai 2 valandoms). Po to sudedame juos į paketą arba plastikinį indelį.
Šaldome supjaustytus žalumynus
Jeigu jums negaila skirti šiek tiek daugiau laiko – supjaustykite žalumynus. Galite taip pjaustyti tiek vienos rūšies žolę, tiek ir jų mišinį. Nuplovėte, išdžiovinote, supjaustėte – ir susukote į plėvelę, padarydama savotišką „dešrelę". Jos ilgis gali būti apie 10–12 centimetrų (užteks keliems kartams).
Žali ledo kubeliai
Ir štai šaldymo variantas nusivylusioms namų šeimininkėms – lediniai kubeliai. Nors iš tikrųjų, tai ne taip jau ir sudėtinga, patikėkite. Be to, tai ne tik patogu ir gražu, nes žalumynų, kuriuos ruošiatės užšaldyti kubeliais, nereikia džiovinti.
Taigi - nuplovėte, smulkiai supjaustėte (galite ir smulkintuvu) ir – sudėjote į ledo formeles, kruopščiai sugrūsdama. Beje, šitam reikalui geriau nusipirkti atskiras formeles – žolių aromatas yra labai patvarus. Po to įpilkite į formeles nedidelį kiekį vandens. Padėkite į šaldiklį, užšaldykite, po to ir vėl turite du variantus – galite taip formelėse ir saugoti, o galite - sudėti ledo kubelius į paketą ir vėl naudoti atsilaisvinusias formeles. Grožis! Paimate 1–2 kubelius ir metate į puodą.