Žaliosios mitybos pradininkas, dabar Kosta Rikoje gyvenantis Viktoras Kulvinskas Lietuvoje skleidė patirtį, kaip išlikti sveikam ir jaunam, valgant neapdorotą, nevirtą ir nekeptą maistą, rašo "Lietuvos žinios".

V.Kulvinsko įsitikinimu, sveikai gyventi galima labai pigiai, tad tai prieinama bet kam. Esą visą reikalingą maistą įmanoma užsiauginti prie savo namų, bute ar balkone, - tereikia turėti sėklų. Iš jų galima pasidaryti maisto, kuris bus ir skanus, ir stipraus poveikio. Hipokrato sveikatos institute siūlomas maistas beveik 90 proc. yra iš produktų, užaugintų iš vietinių sėklų. Mitybai tinka ne tik žolelės, bet ir visokios salotos. Taip pat iš grūdų, sėklų, pupų pagamintas maistas. Norint pasidaryti gėrimo ar sriubos, pakanka įsigyti paprastą trintuvą ar plaktuvą.

V.Kulvinsko žaliavalgystės teorija skelbia, kad norint išlikti sveikam ir jaunatviškam, svarbu valgyti kuo mažiau apdorotą (žalią) maistą, jo neruošti aukštesnėje nei 45 laipsnių temperatūroje, nes tada žūva vertingosios medžiagos. Taip pat jis pataria vengti gyvulinės kilmės produktų, stiprių pagardų ar nenatūralių prieskonių. Be to, labai svarbu gerti daug vandens.
V. Kulvinskas
Atsikėlę iš ryto, dar nieko nevalgę išgerkime 2-3 stiklines šilto vandens ir paskui nevalgykime pusvalandį ar daugiau. Jei mėgstate kavą, išgerkite jos prieš valgį, nevartokite su maistu, tai silpnina virškinimą.

Siekiant prisitaikyti prie lietuviško klimato kaitos, šaltėjančių orų, žaliąjį maistą reikėtų sušildyti. Tarkim, sriubai naudoti šiltą, bet ne šiltesnį nei 45 laipsniai vandenį. Gėrimui skirtas vanduo taip pat turėtų būti šiltas. Mat jei nuolat valgytume šaltą maistą, jį turėtų sušildyti kūnas, o tam išeikvotų daug energijos. Tad maistą esą geriau sušildyti "ant pečiaus" nei savo kūnu.

"Ką daryti pirmiausia, kad pagerintume sveikatą? Reikia vartoti daugiau vandens, į jį galima įdėti jūros druskos. Gerkime šiltą vandenį. Atsikėlę iš ryto, dar nieko nevalgę išgerkime 2-3 stiklines šilto vandens ir paskui nevalgykime pusvalandį ar daugiau. Jei mėgstate kavą, išgerkite jos prieš valgį, nevartokite su maistu, tai silpnina virškinimą. Visada geriau mažiau maisto nei daugiau. Apskritai valgykite tik tada, kai iš tiesų norite. Prieš imdamiesi sunkaus fizinio darbo niekada neragaukite sunkiai virškinamo maisto. Prieš sudėtingą protinį darbą patartina laikytis pasninko ir gerti tik sultis arba vandenį. Tada smegenys nebus apsunkintos, galės efektyviau dirbti. Svarbu išmokti sukramtyti maistą - tai tarsi veido gimnastika. Tada ir plaukai geriau augs, ir veidas bus jaunesnis. Net ir keliaudami pasiimkite truputį žolės ir kramtykite", - patarimus dalijo V.Kulvinskas.