Tarptautinė Tai Chi Chuan ir Chi Kung Asociacija Vilniuje pristatė naują nemokamų mankštos pamokų vasaros sezono tvarkaraštį. Atėjus vasarai, sostinės gyventojai ir svečiai kviečiami mėgautis egzotiškomis mankštomis po atviru dangumi.

Užsienyje atlikta jau nemažai mokslinių tyrimų, patvirtinančių šio senovinio kovos meno, dabar tapusio ir madingu užsiėmimu, privalumus.

Vienas svarbiausių pliusų Tai Chi veikloje yra galimybė saugiai judėti. Daugelis fizinės kultūros rūšių, nekalbant apie aktyvų sportą, turi savyje nemažai rizikos susižeisti. Tuo tarpu Tai Či veikloje ši rizika yra minimali. Kinijos rašytiniai šaltiniai teigia, kad šio kovos stiliaus ištakos glūdi gilioje senovėje ir yra paremtos gamtos stebėjimu. Ten, kur reikia kovoti, visada reikia tam tikrų savybių be kurių nugalėti arba išlikti tiesiog neįmanoma. Tai fizinė jėga, greitumas, tikslumas, ginklų valdymas, kūno koordinacija, stipri psichika, mąstymo lankstumas, adekvati (nei per daug, nei per mažai) reakcija į trikdžius arba grėsmes. Mūsų laikais šias savybes pakeičia šiuolaikinės technologijos ir kovos, tiksliau karo industrija tiek lokaliems, tiek globaliems konfliktams spręsti.

Kokią prasmę šiandien turi kažkada sukurta lėtų judesių kovos sistema? Ką galima laimėti kasdien atliekant švelnius, iš pažiūros vangius pratimus, kurie, atliekami meistrų yra gana gražūs, o naujokų – juokingi?

Atsakant į šiuos klausimus, tenka neišvengiamai atkreipti dėmesį į žmogų, kaip individą, visapusišką būtybę, kuriai būdinga ieškoti ir surasti. Tai Či proproseneliai, stebėdami gamtą, įsitikino, kad daugelis procesų joje vyksta lėtai, tačiau tuo pat metu jie yra stiprūs ir galingi. O kai kurie procesai kaupiasi ilgai, o pasireiškia, kaip visa griaunantys per trumpą laiką. Tai Či jėga ir gebėjimai vystomi ilgai ir čia yra vienintelis minusas. Dar vienas niuansas - Tai Či reikia skirti dėmesio kasdien. Ir. nors tai truputį gąsdina, vis dėl to mes gauname šansą kasdien judėti. Judėti be įtampos, mokytis gana sudėtingų judesių ir pasiekti tokį lygį, kai judesiai patys nešioja atlikėją, kuriam tenka tik sąmoningai stebėti tai, kas vyksta.

Apie Tai Či galima kalbėti daugeliu aspektų. Tai ir mankšta, ir laisvalaikis, ir atsigaivinimas po sunkios darbo dienos, beje, tiek fizinis, tiek psichinis. Ilgalaikė ir nealinanti kontaktinių veiksmų treniruotė, nedaužant nei savo, nei partnerio galvos, o veikiau treniruojant distancijos jausmą, rankų ir kūno jautrumą, sąnarių ir raumenų veiklos koordinavimą, viso kūno galios sutelkimą į atliekamą veiksmą. Ir čia įdomiausia yra tai, kad visa tai daroma su minimaliomis pastangomis, maksimaliai atsipalaidavus, o tai verčia galvoti apie Tai či, kaip apie paradoksų mokslą.

Klasikinis Tai Či privalumų sąrašas yra gana ilgas, todėl čia paminėsime svarbiausius:

- ramina nervus;
- normalizuoja kraujospūdį;
- gerina kraujotaką ir limfos tekėjimą;
- ypatingai lavina pusiausvyros jausmą;
- moko tiesios laikysenos;
- pakeičia kvėpavimo kokybę, arba tiesiog išmoko kvėpuoti;
- įgalina daryti nemažai papildomų pratimų kvėpavimui, kūno lankstumui ir valdymui;
- formuoja gebėjimą atlikti kokybiškai naują judėjimo būdą, kurio dėka praplečiama judesių įvairovė, - atsiranda judesių laisvė, o kiekvienas sąnarys tampa kūno ginklu;
- formuojasi gebėjimas veikti be trūkių, nuolatinai, taip, kaip to reikalauja situacija;
- harmoningai vystosi ne tik stiprioji, bet ir silpnesnioji kūno pusė;
- apkraunami ir vystomi abu smegenų pusrutuliai, atsiranda nauji nerviniai ryšiai tarp neuronų,
- atsinaujina kai kurios smegenų funkcijos;
- senėjimo procesai sulėtėja, poilsiui reikia mažiau miego;
- treniruotės, ypač kolektyvinės, teikia džiaugsmą, o tai formuoja pozityvų mąstymą;
- pagerėja savivertės jausmas;
- vystosi gebėjimas mylėti.

Tai Či galima padaryti savo gyvenimo dalimi, tačiau taip pat sėkmingai ją galima ir vartoti, kaip įrankį, priemonę, vienkartinį žaislą. Čia viskas priklauso nuo žmogaus požiūrio į save, kitus ir pasaulį. Tas, kuris žvelgia giliai ir žino, kas yra būti čia ir dabar, niekada negyvena tik šia diena. Toks gaus naudos iš Tai Či daugiausia. Jūsų tobulėjimo procese yra svarbu, kaip žiūrite į laiką ir kokie yra Jūsų prioritetai šiandien. Pradėjus treniruotis jauname amžiuje, Jūs būsite jaunas ir šešiasdešimties. Tačiau bėda yra ta, kad jaunas žmogus dar nežino, kas jam bus vertingiausia po keliasdešimt metų, o mūsų civilizacija skatina konkurenciją, vartojimą, verslumą, kas ne visada reiškia organizmo tausojimą ir gerą buvimą. Tačiau net mūsų dienomis Tai Či gali turėti nemažą įtaką sveikatai ir ilgaamžiškumui. Tai tam tikras ramstis, užuovėja ir savirealizacija tiek senjorui, tiek jaunuoliui. Reikia tik save atrasti naujoje veikloje, patikėti tuo, ką darote ir tegu tai Či tampa Jūsų kasdienybe. Arba švente kasdienybėje.

Tarptautinės Tai Chi chuan ir Chi Kung asociacijos pirmininkas Romualdas Petkevičius

Nemokamos Tai Či treniruotės Vilniuje

Nemokamų mankštų tvarkaraštis

Nuo 2013 m. birželio 15 iki spalio 12 dienos kiekvieną šeštadienį mankštinkitės:

8 – 10 val. Vingio parke 120 m. prieš estradą (Čiurlionio g. 100) su instruktoriumi Romualdu Petkevičiumi

8 – 10 val. Prie Baltojo tilto (Upės g. 6) su instruktoriumi Wang Xiying

9 – 11 val. Prie Vilniaus Saulėtekio vid. mokyklos ( Kaminkelio g. 10) su instruktoriumi Jevgenijumi Piulskiu

11 – 13 val. S. Moniuškos skvere prie Mokytojų namų ( Vilniaus g. 30) su instruktoriumi Krasimir Wasilev

Nepraleiskite vasaros tinginiaudami, leiskite pailsėti kūnui ir sielai, pajaučiant vidinę harmoniją ir mėgaujantis egzotiškomis, dar neatrastomis treniruočių galimybėmis!
 
Daugiau informacijos apie akciją:

TTCA Pirmininkas 8686 82479 rolinmeo@gmail.com
Sekretorė 8621 46910