Apie komerciją medicinoje

Biomedicinos mokslų daktaras, profesorius Algirdas Baubinas diskusijos pradžioje pateikė šiek tiek skaičių. Jis vardijo, nuo ko priklauso žmogaus sveikata.

„50 proc. sveikata priklauso nuo paties žmogaus gyvensenos. 20 proc. nuo aplinkos, jos kokybės, 20 proc. lemia biologiniai veiksniai – lytis, amžius. Nuo visagalės medicinos priklauso vos 10 proc.”, - sakė A. Baubinas.

Jis pabrėžė, kad Europoje Lietuva pirmauja pagal žmonių sergamumą įvairiomis ligomis, o priežasčių, kodėl taip yra, daugybė.

„Nesiseka mums su sveikatos ministrais, sveikatos sistemomis“, - pripažino profesorius. Jis teigė nustebęs iš dabartinio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio išgirdęs frazę, kad ligų profilaktika yra užmiršta sritis. Pats A. Baubinas teigė visada pasisakęs tik už tai. 

profesorius A. Baubinas
„Jeigu peržvelgtume Lietuvos sveikatos politiką ir strategiją, ten viskas būtų gerai, bet kaip ji yra įgyvendinama – nerandu net kritikos žodžių... Reikia pripažinti, kad net ir medicinoje daug ką pavertėme komercija. Kada sveikata tampa komercija, tada ir tenka tiek mokėti už vaistus. Apie 40 proc. ligų atsiranda dėl vaistų vartojimo. Apie 70-80 proc. vaistų neveiksmingi, o pažiūrėkime į jų kainas... Tai yra tikrai labai blogas reiškinys, todėl sveikatos sistemoje tikrai reikalinga pertvarka“, - savo nuomonę išdėstė profesorius.

Mitybos instinktų reikia mokytis iš vaikų

Diskusijoje dalyvavęs kulinarijos ekspertas Ruslanas Bolgovas atkreipė dėmesį į šiuolaikinio žmogaus mitybą, kuri toli gražu neprisideda prie sveikos gyvensenos puoselėjimo. Jis siūlė mitybos instinktų mokytis iš vaikų.

„Labai paprastas pavyzdys – kai vaikui tėvai įdeda kotletą, bulves ir salotas, jis viską valgo atskirai. Nuo pačio gimimo vaikui Dievas davė atskirą maitinimąsi. Labai daug tėvų gadina vaikų mitybą nuo pačios vaikystės. Paskui žmogus užaugęs pradeda dirbti ir valgo tik per nustatytą pietų pertrauką. Per valandą jis turi prikišti savo pilvą tiek, kad užtektų iki vakaro“, - mitybos klaidas vardijo kulinaras.

Kulinaras R. Bolgovas
„Jeigu žmogus myli save, nevalgys visko iš eilės. Nuo stalo reikia atsistoti, kai dar jautiesi alkanas. Jeigu nuo stalo atsistoji apsunkęs, tai jau rodo, kad privalgei per daug“, - atkreipė dėmesį R. Bolgovas.

Norintiems pradėti maitintis sveikiau, kulinaras patarė valgyti dažniau, per mažais kiekiais. Taip pat rinktis kokybišką maistą, daugiau vartotoji vietos gamintojų produkcijos.

Svarbu užkrečiamas pavyzdys

Anot vidaus ligų gydytojo Dariaus Baublio, žmogaus sveikata labai priklauso nuo mąstymo. Jis prisiminė senovės išminties pavyzdžių, kuomet pavyzdžiui, Senovės Tibete gydytojai klausdavo pacientų, ar šie nori pasveikti, ir tik tuomet imdavosi gydyti žmogų. O tarkime Senovės Kinijoje nuo paciento sveikatos priklausydavo net gydytojo atlyginimas. Jis jį gaudavo tik tuomet, kai jo pacientai nesirgdavo.

D. Baublys/ Diskusija apie sveiką gyvenseną
„Jeigu vaikas iš mažens mato koka kolos, alaus reklamą, kaip šauniai kaubojai rūko, jam nuo mažens neįdiegiami sveikatos gyvensenos įgūdžiai. Po penkių metų vaikas praktiškai pilnai susiformuoja ir nesvarbu, ką tu jam sakysi, jis žiūrės į tai, ką mato aplinkui – ką daro tėvai, ką rodo televizija“, - pastebėjo gydytojas. Jis prisiminė pastaruoju metu nematęs nė vieno filmo apie laimingą sveiką šeimą - vaikas tą mato, jis priima kaip normą ir toliu pavyzdžiu seka. 

„Norint vesti rimtą profilaktiką, ją reikia diegti nuo 2 metų, tuomet tikrai kitoks žmogus užaugs“, - įsitikinęs D. Baublys.

Gydytojas nepagailėjo ir kritikos strėlių dabartinės medicinos sistemai. Anot jo, ji primena karo mediciną, kuomet siekiama kuo greičiau pastatyti žmogų ant kojų, tam, kad jis sugrįžtų į rikiuotę.

Patarimai, kaip gyventi sveikiau

Sporto, judėjimo būtinybę kelyje į sveikesnę gyvenseną didmiestyje akcentavo Lietuvos sportininkas galiūnas, pasaulio čempionas ir rekordininkas Žydrūnas Savickas. Galiūno teigimu, telieka apgailestauti, kad Lietuvoje sportas, ligų prevencija yra paskutinėje vietoje, nes tai ir yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl lietuviai tiek daug serga.

Sportininkas, dalindamas patarimus, ką daryti žmogui, kuris nori būti sveikesnis, juokavo, kad vietoje vaistų gydytojas galėtų pacientui išrašyti sporto klubo abonementą – judėdamas žmogus jaustųsi žvalesnis ir apsisaugotų nuo daugelio ligų simptomų.
Citata
50 proc. sveikata priklauso nuo paties žmogaus gyvensenos. 20 proc. nuo aplinkos, jos kokybės, 20 proc. lemia biologiniai veiksniai – lytis, amžius. Nuo visagalės medicinos priklauso vos 10 proc.

Jis pritarė kulinaro R. Bolgovo išsakytiems žodžiams, kad žmogui reikėtų valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis.

„Mano srities atstovai valgo po 6 kartus per dieną, bet ne po daug. Sportuojantys žmonės taip pat geria daug vandens“, - akcentavo Ž. Savickas.

D. Baublys antrino, kad sveikam žmogui derėtų atsisakyti ir televizoriaus bei kompiuterio: „Reikėtų išmesti televizorių ir kompiuterį. Ugdyti mažus vaikus sveikos gyvensenos nuo 2 metų – tada jokios valstybės institucijos negalės jų sugadinti. Ką vaikas gaus vaikystėje – tuos įgūdžius bus nepaprastai sudėtinga panaikinti. Tiems, kas augina mažus vaikus, toks būtų patarimas“.

Diskusijoje dalyvavęs pasaulio triatlono čempionas, ekologinių akcijų iniciatorius Vidmantas Urbonas patarė renkantis sportą negalvoti apie jį, kaip apie darbą.

„Daug kas sako kad dėl sveikos gyvensenos, sporto labai sunku atsikelti iš ryto, bėgti ar kažkaip kitaip sportuoti. Sutinku, tai yra sunku. Tie, kurie nori sveikai gyventi, neturi keltis ryte bėgti ar keltis eiti į klubą, jie turėtų išeiti klausytis gamtos. Reikia pakeisti savo mąstymą. Keliatės iš ryto ne bėgimui, o pajusti gamtą – įkvėpti oro, pasižiūrėti, kai medžiai bunda, kaip kvepia pavasaris“, - patarė V. Urbonas.
Citata
Jeigu žmogus suranda penkis, sveikai valgančius draugus, penkias pilnas šeimas ir penkis žmones, gerai uždirbančius ir su visais jais bendrauja uždarame rate, garantuotai po metų viską turės tą patį“

Ž. Savickas juokavo, kad norint keisti gyvenimo būdą ir gyventi sveikiau, reikėtų keisti ir savo aplinką, draugus: „Didžiausia žmogui problema, kad jo draugai gyvena nesveiką gyvenimo būdą. Tai reikėtų pirma atsikratyti tų draugų, nes nuėjus į svečius, jie siūlys nesveiką maistą, alkoholį, bus labai sunku atsispirti. Reikia susirasti naujų draugų, kurie nori sveikai gyventi, tada bus labai paprasta“.

D. Baublys jam antrino pateikdamas vieną iš pavyzdžių: Yra toks paprastas eksperimentas, kad jeigu žmogus suranda penkis, sveikai valgančius draugus, penkias pilnas šeimas ir penkis žmones, gerai uždirbančius ir su visais jais bendrauja uždarame rate, garantuotai po metų viską turės tą patį“.