Pataria naudoti „krienų šampaną“

Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė teigė, kad svarbiausia, jog būtų teisingos žmogaus mintys, tuomet jis nepersivalgys, tačiau ji davė kelis vertingus patarimus, jeigu vis tik pasitaikytų persivalgymo atvejų.

„Iš tiesų neseniai grįžau iš kelionės po Afriką ir net nėra minčių apie persivalgymą, nes galva yra šviesi. Manau, kad kai žmonės patys pasidarys sąmoningesni, tai nebus ir persivalgymo problemų, ir nereikės galvoti, ką padaryti, kad to neįvyktų. Persivalgymas yra viena iš dešimties nuodėmių - didelė nuodėmė“, – kalbėjo D. Kunčienė.

Moters teigimu, yra žolelių, kurios gali pagerinti virškinimą, tačiau jeigu žmogus pats nesistengia, žolelių poveikis gali būti ir menkas.

„Mūsų senoliai, netyčia padauginę maisto, gerdavo stiprios kmynų arbatos, kuri labai pagerina virškinimą. Taigi, tai – pagrindinis patarimas. Tačiau linkėčiau visiems valgyti su saiku, kad taip neatsitiktų, labai sunku mažai sėklytei ar žolytei sutvarkyti žmogaus tokią būseną. Jeigu žmogus save trypia, mindo, o po to nori, kad žolė viską išspręstų, tai taip nebūna. Kai žmonės nemąsto, ką daro ir visą dieną kramto, kažkas yra blogai“, – sakė žolininkė.

Jos teigimu, per Kūčias maistą reikėtų tik skanauti, o ne valgyti. „Iš tiesų per Kūčias tuos dvylika patiekalų reikėtų ragauti ir skanauti, o ne valgyti. Mes sumaišome valgymą su skanavimu. Galbūt pas mus žmonės labai laikosi pasninko, būna išbadėję ir po to, atsisėdę prie kūčių stalo, netikėtai persivalgo", - ironizavo moteris.

Žolinčių akademijos prezidentė atskleidė kelis receptus, kaip naudojant tarkuotą krieną taip pat galima pagerinti virškinimą.

„Dar virškinimui pagerinti galima naudoti krieną. Keli receptai su krienu: 150 gramų krienų tyrelės reikia sumaišyti su dviejų citrinų sultimis ir gerti po pusę arbatinio šaukštelio prieš valgį.  Be to, šis receptas padės ir nuo peršalimo. Arba galima pasigaminti gėrimą. Mes vadindavome jį šampanu, nes jis labai putoja. Krieno tinktūros reikėtų išgerti du valgomus šaukštus. Pusantro litro mineralinio negazuoto vandens reikėtų sumaišyti su 100 gramų tarkuotų krienų, tačiau netinka pirkti iš parduotuvės tarkuoti krienai, tai reikėtų pasidaryti pačiam ir palaikyti savaitę šaldytuve, tuomet persikošti ir dėl skonio įsipilti truputėli spanguolių sulčių ir medaus. Tai yra labai senas sibiriečių receptas virškinimui gerinti“, – pasakojo D. Kunčienė.

Augalų, gerinančių virškinimą, yra kiekvienoje virtuvėje

Vaistininkas, liaudies medicinos žinovas Virgilijus Skirkevičius atskleidė nemažai receptų ir augalų, kurie gali padėti pagerinti virškinimą po švenčių.

Anot vaistininko, daug augalų tinka vartoti tuomet, kai pučia pilvą. Jie turi šildantį poveikį. Tai yra ajeras, bazilikas, valerijono arbata, raudonėlių arbata, mėtos, apelsinų žievelės, cinamonas, ciberžolė, muskatas, čiobrelių arbata, česnakas, ramunėlės, krapai, kmynai, krienas. Viską reikia užsigerti šiltu vandeniu, nes šaltas vanduo slopina virškinimą, o šiltas – gerina. Kartais, kai yra blogai, žmogui užtektų iš ryto atsigerti šilto vandens, įlašinus šiek tiek citrinos.

Be to, pašnekovas paminėjo, kaip galima mažinti pagirių simptomus.

„Jeigu yra pošventinis laikotarpis ir jau žmogus apsivalgęs ir dėl to sutriko virškinimas, galbūt net galvą skauda, vienas iš vaistų galėtų būti ajero šaknis. Žemaičiai sakydavo, jeigu nori, kad neskaudėtų galvos, sukramtyk mažojo nago didumo gabaliuką ajero šaknies, šviežios arba sudžiovintos. Taip pat ajeras yra tas augalas, kuris gerina virškinimą ir galvos kraujotaką. Taigi, jeigu yra skausmas ir vakar buvo švenčiama, ši šaknis gali numalšinti galvos skausmus. Šaknis turėtų būti sumalta į miltelius, išsijota per sietą, nes ji yra aštri ir karti. Ir ją galima sumaišyti su dvigubu kiekiu medaus. Išeis tokia košelė ir jos pusę arbatinio šaukštelio reikia panaudoti užsigeriant šiltu vandeniu“, – sakė V. Skirkevičius.

Taip pat jis pasiūlė ir receptų iš augalų, kuriuos mes dažnai naudojame savo virtuvėse.

„Būtų labai patogu vartoti imbierą. Reikėtų paimti šviežio imbiero, šiek tiek citrinos ir tai galima suvalgyti. Tai mažins skausmus pilve. Taip pat gali būti naudojami lauro lapai, iš jų reikėtų daryti nuovirą: užplikyti kokius du arbatinius šaukštelius susmulkintų lauro lapų, palaikyti kokias 10 minučių užpylus karštu vandeniu. Būtų labai gerai, jeigu dar įdėtumėte šiek tiek susmulkinto kardamono. Ir virškinimas tikrai bus pagerintas“, – kalbėjo vaistininkas.
Virgilijus Skirkevičius. D.Rasimavičiūtės nuotr.

Virškinimo pagerinimui po švenčių tinka ir įvairių augalų arbatos: „Kalbant apie daugelio virtuvėse esančius augalus, būtų gerai naudoti ramunėles ir kalendras. Jų sėklas reikia sumaišyti su ramunėlėmis lygiomis dalimis ir pusę arbatinio šaukštelio šio mišinio užplikyti stikline karšto vandens ir išgerti. Ramunėlės palengvina spazmus, švelnina sudirgusį žarnyną, o kalendros taip pat gerina virškinimą. Jeigu norima rytietiško varianto, galima naudoti kalendrą, pankolius ir kmynus. Rytuose po valgio žmogui duodama šių sėklų, kad išsivalytų dantis ir pagerintų virškinimą. Šito reikėtų neužmiršti ir mums, vietoje pankolių galima naudoti ir krapus. Taip pat neblogai būtų panaudoti svogūnų sulčių ketvirtį stiklinaitės. Į jas reikėtų įdėti pusę arbatinio šaukštelio medaus ir tą patį kiekį pipirų. Tai yra labai veiksminga priemonė."

V. Skirkevičius atskleidė virškinimą gerinantį receptą, kuris ypač tinka pilvo skausmus jaučiantiems vaikams.

„Reikėtų neužmiršti ir aguonų, juk per Kūčias vartojame aguonų pieną. Ypač tai tinka jeigu vaikams atsiranda viduriavimas ar vaikiški pilvo skausmai. Reikėtų ant mažos ugnies pavirti šaukštelį aguonų sėklų ir įdėti trinto muskato riešuto ir prieš miegą išgerti. Tai bus ir raminantis poveikis, ir skatins virškinimą. Ypač jeigu vaikas skundžiasi, kad skauda pilvą, jis neturėtų su skaudant eiti miegoti“, – kalbėjo vaistininkas.