Virtuvės šefė Rachelė Reuben, mokanti kitus žmones, kaip reikia gaminti maistą, atkreipia dėmesį į tuos maisto produktus, kurių jokiais būdais nereikėtų laikyti šaldytuve, nes tai jiems kenkia.

„Dauguma mūsų mano, kad jeigu viską laikysime šaldytuve, maistas nesuges, tačiau tai netiesa“, - sako šefė. Žinodami, kokiems maisto produktams šaltis padeda ilgiau išlaikyti šviežumą, o kokiems atvirkščiai - kenkia, galėsite būti tikri, kad viską, ką nusiperkame, valgome pačios geriausios kokybės.

Šaltis daugumą vaisių ir daržovių apsaugo nuo gedimo, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad jie, laikomi šaldytuve, bus tokie pat skanūs ir sveiki, kaip ką tik nuskinti iš daržo lysvės ar sodo. „Dauguma jų gali prarasti vertingas maistines medžiagas ir net savo įprastą skonį“, - perspėja maisto ekspertė.
Kai kurių produktų geriau šaldytuve apskritai nelaikyti

Jos teigimu, šaldytuve laikomi pomidorai įprastai praranda savo formą ir tekstūrą, o štai bulvės tampa labiau krakmolingos. Virtuvės šefė taip pat pataria obuolius, svogūnus, avokadus ir citrusinius vaisius geriau laikyti kambario temperatūroje, o ne šaldytuve, nes šaltis keičia šių vaisių ir daržovių skonį. Dar vienas vaisius, kurio nereikėtų laikyti šaldytuve, - bananai. Nuo šalčio jie ima greičiau juoduoti.

„Įvairios uogos taip pat gali būti laikomos ne šaldytuve, o kambario temperatūroje, bet tokiu atveju jas reikėtų greičiau suvartoti“, - pataria R. Reuben ir rekomenduoja uogas pirkti mažesniais kiekiais, kad spėtumėte suvartoti, kol dar nesugedo.

Nemažai žmonių šaldytuve laiko netgi duoną, nes mano, jog šaltis apsaugos ją nuo pelėsio. Tačiau Reubent atkreipia dėmesį, kad toks duonos laikymas greičiau ją sudžiovina.
Pomidorai

Virtuvės šefės teigimu, yra ir dar vienas maisto produktas, kuris praktiškai niekada nelaikomas šaldytuve, nors turėtų. Tai – riešutai. Nors laikyti juos kambario temperatūroje yra saugu, tiesą sakant, laikomi šaldytuve jie įgauna geresnį skonį ir ilgiau galioja. Taip yra dėl to, kad daugumoje riešutų yra nemažai riebalų, kurie ilgainiui genda.

„Jeigu namuose turite nemažai riešutų, bet neketinate jų staigiai visų suvalgyti, geriausias pasirinkimas – juos saugiai sandėliuoti šaldytuve“, įsitikinusi R. Reuben.

Žinant, kaip teisingai laikyti maisto produktus, jie nesuges tol, kol bus suvartoti. Dėl to produktai nebus išmetami ir taip sprendžiama maisto švaistymo problema.