Dietologai nustatė, kad žmogus šaltuoju metų laiku vidutiniškai priauga po 2 – 4 kg. Tokie organizmo pokyčiai priklauso ne tik nuo fiziologinių pokyčių, bet ir nuo psichologinės būsenos.

Psichologinė ir fiziologinė metų laikų įtaka mitybai

Išvertus iš lotynų kalbos, žodis appetitus reiškia norą ir malonumą valgyti. Apetitas gali kisti dėl įvairiausių priežasčių, tokių kaip stresas, liga, per didelis veiklos kiekis, metų laikų pokyčiai.

„Vasarą, kai daug šviesiau, mes labiau atsipalaiduojame, patiriame daugiau teigiamų emocijų, mūsų fizinis krūvis daug intensyvesnis nei žiemą. Būtent dėl šių veiksnių jaučiamės laimingesni ir tuo pačiu sotesni – tiek emociškai, tiek fiziškai“, - teigia psichologas Marius Daugelavičius.

Pasak psichologo, maistas gali tapti puikia ir greita priemone, kuri pagerina savijautą, suteikia energijos ir net priverčia pasijausti laimingesniais. Noras valgyti vakarais gali būti aiškinamas psichologiškai: ilgėjant tamsiam paros metui, žmonės pradeda jaustis vieniši, juos kamuoja liūdesys, todėl vis dažniau praveriamos šaldytuvo durys ir ieškoma ko nors saldaus, riebaus ir t.t.
Noras valgyti vakarais gali būti aiškinamas psichologiškai: ilgėjant tamsiam paros metui, žmonės pradeda jaustis vieniši, juos kamuoja liūdesys, todėl vis dažniau praveriamos šaldytuvo durys ir ieškoma ko nors saldaus, riebaus ir t.t.

Fiziologiškai - šaltuoju metu laiku kūno temperatūra yra žemesnė. Tam, kad ją išlaikytų ar padidintų, kūnas yra linkęs labiau kaupti riebalų atsargas. Šis procesas yra traktuojamas kaip apsauginė organizmo funkcija, kuri padeda apsisaugoti nuo šalčio. Būtent todėl rudenį ir žiemą lengviau pasisaviname kalorijas, kurios dažnai būna perteklinės.

Mitybos ir gyvenimo įpročiai, neleisiantys nutukti

Svarbiausia - prisiversti kuo daugiau judėti ir neužkandžiauti likus 4 valandoms iki miego. Ilgėjant vakarams, organizmas vis greičiau ir greičiau aptingsta, todėl nespėjame sudeginti visų nereikalingų kalorijų. Kad taip nenutiktų, vakarais reikia stengtis apsilankyti sporto salėje ar atlikti energingą mankštą namuose.

Psichologas M. Daugelavičius nemano, kad padidėjęs noras valgyti vakare yra problema, aišku, jei tai daroma su saiku.

Jei norime, kad persivalgymas netaptų vakaro rutina, reikėtų atidžiau rinktis maisto produktus. Tyrimai parodė, kad greičiausiai sotumą pasiekti galima vartojant vaisius, o lėčiausiai – duonos gaminius. Taip pat vakarais reikėtų vengti vartoti ypač riebius ir kepintus produktus.

Norint išvengti persivalgymo problemų, reikėtų palaikyti pastovią kūno temperatūrą – jei namuose gyvenate šiltai, pasirūpinkite, kad išėjus į lauką, jūsų kūnui netektų drebėti iš šalčio.