Vertikalieji sodai

Su problema kur auginti daržoves, kai lauke to nėra galimybės, susiduria daugybė didmiesčiuose gyvenančių žmonių. Laimei, dauguma Lietuvos miestų gyventojų vis dar turi galimybę pasisodinti kelis augalėlius sodyboje arba nusiraškyti šviežių salotų pas močiutę kaime, tačiau taip pasiseka ne visiems.

Niujorko gyventojai apie tokią galimybę gali tik pasvajoti, tad jiems teko pasitelkti vaizduotę ir sugalvoti būdą, kaip daržoves auginti butuose. Taip buvo sugalvoti vertikalūs sodai, kurie ilgainiui išsivystė į ištisą judėjimą, pavadintą window farming (liet. langų ūkininkavimas). 

Šio judėjimo aktyvistai pradėjo kurti įvairias konstrukcines schemas, padedančias namuose išauginti daugiau šviežio maisto. Kuriant šiuos sodus stengiamasi naudoti perdirbtas, arba jau panaudotas medžiagas. Dažniausiai konstrukcijos montuojamos iš senų plastikinių butelių, kurie sujungiami ir pakabinami virš lango. Butelių kamšteliuose paliekamos skylutės, kad juose nesikauptų vandens perteklius ir vienas augalas nereikalingą vandenį atiduotų kitam. Taip sujungtų butelių šonuose išpjaunamos angos ir į juos sodinami jau ūgtelėję daigai. Galiausiai, prie tokios konstrukcijos prijungiama vandens šlangelė bei pompa, užkelianti vandenį į viršų. 

Tokia visuomet pulsuojanti sistema prižiūri pati save, o šeimininkui telieka karts nuo karto papildyti vandens bakelį ir nusiskabyti jau subrendusius augalus.
Daugiau informacijos apie projektą anglų kalba galima rasti šioje nuorodoje.
Kaip atrodo jau pagaminta sistema, galite pamatyti ČIA.

Kaip tokią konstrukciją pasigaminti paprasčiau?

Window farming – tikrai stebinantis namų ūkininkavimo pavyzdys, tačiau tokiam projektui reikalinga pompa bei elektros energija, kurią eikvoti augalų laistymui nesinori. Pamėginome sugalvoti paprastesnį tokio ūkininkavimo būdą.

Butelių bokštai augalų sodinimui

Siekiant neišleisti daug pinigų bei naudoti antrines žaliavas, pagrindine konstrukcine medžiaga pasirenkame jau išbandytus plastikinius butelius. Smulkesniems augalams ar prieskoniams galima naudoti mažesnius, pusės litro buteliukus, tuo tarpu salotoms, gražgarstėm ir panašiems augalams reikėtų didesnių talpų.

Naujo sodo gamybai taip pat prireiks peilio arba žirklių, tamsios pakavimo juostos, žemės bei jau suvešėjusių daigelių.

Darbo eiga:

1 žingsnis

Plastikinį butelį nupjauname gale, kaip parodyta nuotraukoje. Paruošiame tris, keturis tokius butelius, priklausomai nuo to, kokio aukščio konstrukciją žadame gaminti.

2 žingsnis

Imame kita plastikinį butelį ir pjauname jį maždaug pusiau – apatinė butelio dalis taps laikančiuoju bokšto pagrindu ir vandens pertekliaus surinkėju, o viršutinė - laistymo įrenginiu.

3 žingsnis

Visų butelių kamšteliuose padarome mažas skylutes ir juos tvirtai užsukame.

4 žingsnis

Į rankas vėl imame butelius be apatinės dalies ir iš abiejų pusių apibrėžiame nemažas angas, pro kurias galės išlįsti augalai.

5 žingsnis

Apibrėžtas angas išpjauname ir pradedame butelius pildyti žeme. Užpildę tris, keturis tokius butelius viską jungiame į vientisą konstrukciją, kuri turėtų atrodyti taip, kaip pavaizduota nuotraukoje.

6 žingsnis

Jeigu konstrukcija laikosi tvirtai ir nekliba, galime sodinti pirmuosius augalus. Jau ūgtelėjusius daigelius reikėtų įkurdinti taip, kad jie galėtų lengvai išlįsti pro šonuose paruoštas skylutes ir stiebtis į šviesą.

7 žingsnis

Užpildę konstrukciją augalais, butelio dalį, kurioje yra jų šaknys, dengiame tamsia pakavimo juosta arba kita šviesos nepraleidžiančia medžiaga ir vėl sujungiame konstrukciją.

8 žingsnis

Štai ir viskas, į viršutinę konstrukcijos detalę pilame vandenį ir stebime, ar jis sėkmingai keliauja per visus butelius. Jei taip – kasdien laistome naująjį sodą ir laukiame derliaus.

Sėkmingo „langųūkininkavimo“!