Ugdo atsparumą stresui

Retas žmogus atėjęs į sporto klubą tiesiai prisipažįsta treneriui norintis čia atsikratyti streso. Tačiau bendraudami su klientais treneriai patys pamato, kad tai – viena iš dažnai pasitaikančių priežasčių, nors kartais net patys sportuojantieji sau to neįvardina. „Kartais ateina žmonės, prieš tai nieko bendro neturėję su sportu. Pasikalbame, kad ar darbe problemos vargina, ar asmeniniame gyvenime, sunkiai sekasi atsikratyti neigiamų minčių, o štai pradėjus sportuoti savijauta pagerėja – žmonės pradeda geriau miegoti, labiau sugeba atsipalaiduoti, pradeda į viską žvelgti pozityviau”, - pasakoja sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE” treneris Edvinas Sidaravičius.

Edvinas Sidaravičius

Treneris pastebi, kad sportuojantiems žmonėms tikimybė patirti stresą yra mažesnė. „Stresą patiria kiekvienas, bet jį galima sumažinti iki minimalaus lygio. Kai žmogus sportuoja, jo organizme išsiskiria medžiagos, vadinamos endorfinais, tiesiogiai susijusios su smegenyse esančiais receptoriais. Tokiu būdu žmogui sportuojant jis atsipalaiduoja, jo nuotaika pagerėja – taip žmogus tiek įveikia patirtą stresą, tiek apskritai tampa jam atsparesniu”, - pasakoja jis.

Treniruotės pagal asmenybę

Atsikratyti streso padeda bet koks fizinis aktyvumas, tačiau treneris pataria išbandyti keletą skirtingų treniruočių ir suprasti, kuri jums padeda labiausiai. Vieniems labiau reikia ramių treniruočių, leidžiančių neskubėti, atsipalaiduoti, kitiems – atvirkščiai, reikia išsikrauti iš visų jėgų. „Kai kuriems pakanka treniruočių, kai ramūs judesiai yra suderinami su kvėpavimu – jie tik susierzina, kai bando kažką intensyvesnio ir vėl reikia daug mąstyti, ką kaip daryti. Kitiems priešingai, jei nepriversi gerai paprakaituoti, nieko gero nebus”, - sako Edvinas Sidaravičius.

Nors oficialiai tokia statistika nevedama, treneris pastebi, kad dažniausiai su stresu susiduria žmonės, dirbantys sėdimą darbą. Ypač tie, kuriems jų darbas nemielas. „Akivaizdu, kad jei žmonės dirba nemėgstamą darbą, jie patiria didesnę įtampą – tai labai aiškiai matyti bendraujant. Taip pat mano praktika rodo, kad su stresu dažniau susiduria vyresni žmonės. Tarp vyrų ir moterų skirtumų nepastebiu – tiek vieniems, tiek kitiems dažnai tenka susidurti su stresu”, - pasakoja jis.

Būtina išsiugdyti įprotį

Nors kartais pakanka vienos geros treniruotės pamiršti dienos rūpesčiams, Edvinas Sidaravičius įsitikinęs, kad tai – ne išeitis. Būtina išsiugdyti įprotį sportuoti, bent jau kasdien daryti nedidelę mankštą namie, ir taip ugdyti atsparumą stresui.

„Ne paslaptis, kad žmogaus pagrindas ir branduolys yra nervų sistema. Jei kenčia ji, pasekmės nusirita per visą organizmą, įtampa lieka raumenyse, tarsi grandinė sukausto visą kūną. Jei jaučiame stresą, mūsų pečiai susigūžia, pasikeičia laikysena, kenčiame nuo nervinės įtampos. Pastoviai sportuodami formuojate organizmo įprotį, leidžiantį taip jautriai nereaguoti į stresą. Kai įsisąmoniname, kaip mūsų organizme viskas yra tampriai susiję, ne tik sportuoti, bet apskritai gyventi tampa žymiai maloniau“, - sako treneris Edvinas Sidaravičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)