Tam nebūtina užsidaryti sporto klube. Neprireiks ir spynos ant šaldytuvo. Tereikės įtraukti į savo laisvalaikį šaunių pramogų, kurios ne tik suteiks puikių emocijų, bet ir sudegins šimtus kalorijų.

1. Atraskite vos valandą per dieną bėgimui

Apie bėgimo naudą informacijos gausu, tačiau žmonėms kartais trukdo iliuzijos, kad tam reikia daug laiko, ypatingo pasirengimo ar vietos. Tačiau viskas, ko jums iš tikrųjų reikia – trupučio motyvacijos, bėgimo batelių bei vienos valandos savo laiko. Išbėkite prieš ar po darbo. Išnaudokite pietų pertrauką. Bėkite vieni arba su šeimos nariais, kolegomis, draugais, šunimi. Klausykitės geros muzikos. Mėgaukitės grynu oru ir gražiais vaizdais. Paverskite bėgimą maloniu įpročiu ir greitai džiaugsitės kūno pokyčiais.

2. Išnaudokite lauko sporto aikšteles

Nueikite, nubėkite ar nuvažiuokite dviračiu iki lauko treniruoklių. Yra gausybė pratimų, kuriuos galima atlikti ant skersinių, lygiagrečių. Raskite bendraminčių. Jei trūksta žinių, raskite valandėlę konsultacijai su treneriu ar profesionaliu sportininku. Tą padaryti galima ir telefonu, tad meskite šalin pasiteisinimus. Ne tik pabūsite gryname ore, sustiprinsite savo kūną, bet ir neišleisite tam nei cento.

3. Išnaudokite šiltąjį sezoną ir atraskite vandens pramogas

Paprasčiausias plaukimas – vienas geriausių būdų stiprinti viso kūno raumenis, gerinti laikyseną, sudeginti daug kalorijų. Traumų tikimybė čia minimali, fizinis pasirengimas nereikalingas, tereikia mokėti (arba pradėti mokytis) plaukti. Po darbo nuvykę prie ežero su vaikais ar draugais dar ir puikiai praleisite laiką.

4. Darykite mankštą namuose

Neprarasite nei pinigų, nei daug laiko, tik daug kalorijų. Galite pasirinkti norimą laiką, nereikės niekur ruoštis, važiuoti. Tam užtenka kelių kvadratinių metrų erdvės namuose. Įsijunkite mėgstamą muziką, apšilkite, atlikite pasirinktus pratimus, o tada pratempkite raumenis. Dėl tinkamos programos konsultuokitės su treneriais arba ieškokite informacijos internete. Jokios naudos neduoda nesaikinga ir atsitiktinė mankšta. Todėl geriau mankštintis dažniau ir trumpiau negu ilgai, bet tik retsykiais.

5. Išsitraukite dviratį

Atšilus orams tiek miestų, tiek kurortų gatves užplūsta dviračių entuziastai. Vieniems tai būdas smagiai apsižvalgyti naujose vietovėse, kitiems – aktyviai praleisti laiką su draugais, tretiems – pagrindinis transportas įveikiant atstumą į darbą ar namo.

Kineziterapijos specialistai dviratį vertina kaip vieną patikimiausių priemonių žmogaus savijautai gerinti, nes minant pedalus didėja ištvermė, gerėja kraujotaka, valosi plaučiai, stiprėja kojų ir sėdmenų raumenys, o malonūs pojūčiai slopina darbo ir buities rūpesčius, padeda išvengti neigiamų streso padarinių.

Be to, apskaičiuota, kad valandą pavažinėjus dviračiu sudeginama nuo 185 iki 540 kalorijų, priklausomai nuo važiavimo greičio bei žmogaus kūno duomenų. Tad kelis kartus per savaitę pamynę dviračio pedalus gausite visokeriopos naudos tiek psichologinei, tiek fizinei būklei bei tausosite gamtą ir savo pinigus.

6. Sportuokite grupėse

Dabar, šiltuoju sezonu, gausu maratonų, žygių, grupinių treniruočių lauke, kitų sporto renginių. Galimybių tikrai daug: velomaratonai, DNB, Nike maratonai, Danske bank Vilniaus maratonas, Kauno maratonas, pusmaratoniai, spalvų bėgimas „Color Run“ , Vilnius Challenge, ekstremalus bėgimas „Bebro kelias“. Įvairūs žygiai pajūriu, Žemaitijos piliakalniais ir kūlgrindomis, knygnešių, pasieniečių, dzūkų, birutiečių, pergalių ir kovų, Aukštaitijos laisvės kovų keliais. O gal netgi pasiryšite įveikti šv. Jokūbo piligriminę kelionę: 800 kilometrų pėsčiomis Ispanijos keliais ir pakelėmis. Tai – iššūkiai ne tik jūsų kūnui, bet ir valiai. Patirtis ne tik raumenims, bet ir dvasiai. Nauda ne tik metant svorį, bet ir įgaunant neįkainojamos patirties.

7. Kokybiškas laikas su vaikais

Kai kurie teisinasi, kad vaikų priežiūra trukdo siekti sportinių tikslų. Tačiau yra visai priešingai. Vaikai dievina aktyvias pramogas, nes jaučia prigimtinį poreikį judėti: žaisti, bėgioti, laipioti. Leiskite daugiau laiko su savo vaikais (arba jaunesniais šeimos nariais) ir greitai atgausite jaunatvišką energiją.

Nueikite su mažaisiais į žaidimų aikštelę. Moterys gali bėgioti stumdamos sportinį vežimėlį. O vyrai kiekviename parke ras skersinį, kur galės padaryti prisitraukimų ar kitų pratimų. Žaiskite tinklinį, futbolą, krepšinį. Važinėkite dviračiais, riedučiais, riedlentėmis, paspirtukais. Eikite pasiturkšti į vandens telkinį ar baseiną. Vaikams tai bus geriausia, ka galite duoti – nuostabus laikas kartu. O jūs įgausite daug energijos, sudeginsite kalorijų bei pasikelsite nuotaiką.

8. Pakeiskite darbo įpročius

Jei jau dirbate sėdimą darbą ir sportuoti noro visai neturite, naudos duos nauji darbo įpročiai. Fizinis krūvis yra būtinas. Net jei dabar nieko neskauda, judėjimo stoka anksčiau ar vėliau sukels problemų. Darbo metu rekomenduojama kas 30-60 minučių pajudėti: atsistoti, padaryti tempimo pratimų: pratempkite priekinę krūtinės dalį, rankas, pečius, pasilenkite į priekį, siekite kojų pirštų, pasisukiokite į abi puses, palankstykite kojas, pratempkite blauzdas, pritūpkite.

Raumenims reikia krūvio, antraip jie ima krypti, trumpėti, atsiranda širdies veiklos sutrikimų, ima trūkti oro. Naudokitės kiekviena proga pakilti nuo kėdės. Per susitikimus ne sėdėkite prie kavos ir užkandžių, o išeikite į lauką. Grynas oras pagerins ir komunikacinius gebėjimus, ir protinę veiklą, ir suteiks jūsų dalykiniam pokalbiui pozityvumo. Atsigausite ir pasieksite geresnių rezultatų. Norėdami ko nors pasiklausti kolegų, ne skambinkite ar rašykite trumpąsias žinutes, o prieikite prie jo. Išnaudokite savo pietų pertrauką: pasivaikščiokite, pabėgiokite, jei yra galimybė, atlikite mėgstamą treniruotę.

Dirbkite atsistoję. Taip pagerinsite produktyvumą bei išvengsite daugybės sveikatos problemų, kurios atsiranda nuo pernelyg ilgo sėdėjimo.

Visi šie patarimai neturės jokios reikšmės, jei neįveiksite tingumo, kuris kartais būdingas visiems žmonėms. Motyvuokite patys save. Susiraskite, į ką norite lygiuotis. Tai gali būti jūsų pažįstamas, gali būti koks nors žymus žmogus, gali būti ir jūs pats jaunystėje arba toks, koks norėtumėte būti. Tada, kai norėsis dar vieną dieną praleisti pasyviai, pagalvokite, kad jūsų idealas šiuo metu sportuoja, o jūs regresuojate.

Siekite būti geresni, nei buvote vakar. Užsibrėžkite tikslą, susikurkite motyvaciją ir pradėkite keisti savo gyvenimo būdą. Taip atrasite ir laiko, ir galimybių tobulėti. O pasinaudoję pateiktomis idėjomis tai padarysite paprasčiausiai mėgaudamiesi vasara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)