Sportuojant rutina – būtina

Liaukitės sau melavę: jei neturite savo sporto rutinos, rezultatų, apie kuriuos svajojate, turbūt nepasieksite. „Rutina tikrai yra būtina. Šiais laikais, kai mes visi taip skubame, jei tik kažko nesuplanuojame, tai iš karto gali lemti nesėkmę. Juk dažnai atsitinka taip, kad jei dienos plane aiškiai nenumatei, kad tuo metu eisi sportuoti, kas nors vis sutrukdys tai padaryti. Tikrai nerasime laiko tam, kam mums reikia prisiversti. Tuo labiau, jei apskritai nemėgstate sportuoti, būtinai atsiras priežasčių užsisėdėti darbe ar veikti kažką kitą. Tačiau jei bus režimas, kad tuo metu – valomės dantis, šią valandą – valgome, o numatytą valandą – sportuojame, tuomet to ir laikysimės“, - sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ trenerė Simona Šilenskytė.

Trenerė pataria - peržiūrėję darbo dienos planus, suraskite jums patogų laiką sportui ir dienotvarkėje jį užregistruokite. „Stenkitės, jog jis būtų pastovus ir nesikeistų, nes jei kartais paliksite užrašų knygutę namie, galite pamiršti, koks laikas skirtas treniruotei. Jei treniruotės planą susidarote patys, pasiruoškite iš anksto - reikalingas korekcijas galėsite užrašyti ir treniruotės eigoje. Tai padės sekti krūvio pokyčius ir matydami ateities planus net nepastebėsite, kaip kojos pačios ves į sporto salę“, - tikina ji.

Kokia ta rutina bus, priklauso nuo kiekvieno žmogaus ir jo išsikeltų tikslų. „Jeigu norite, pavyzdžiui, per kažkokį laiką numesti tam tikrą kilogramų skaičių, pradžioje turėtų būti sportuojama tris kartus per savaitę, vėliau krūvis gali būti didinamas iki keturių ar netgi penkių kartų per savaitę. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad mes būtinai turime sportuoti ištisą valandą, kol visai nusikankiname, ne. Viskas turi būti daroma laikantis proto ribų – atsistatymui skirtas laikas irgi duoda didelį efektą, todėl reikia nepamiršti į rutiną įterpti poilsio tarpus“, - aiškina S.Šilenskytė.

Būdai, kaip lengviau laikytis rutinos

Ką daryti, jei suplanavus sporto rutiną niekaip nepavyksta jos laikytis? Taip atsitinka dėl daugelio įvairių priežasčių. Kartais jos tikrai pateisinamos, kaip, pavyzdžiui, užklupusi liga, bet dažnai laikytis režimo mums trukdo smulkmenos, kurias galima lengvai ištaisyti. Bandant įprasti prie rutinos pirmos dvi savaitės bus sunkiausios, kol susiformuos įprotis, bet ateityje kūnas tikrai pats primins apie norą aktyviau pajudėti.

„Mažas, bet kaip pastebiu iš praktikos, veiksmingas patarimas – jei rytoj planuojate treniruotę, aprangą pasiruoškite ir susidėkite dar šiandien. Labai dažnai treniruotės praleidžiamos, nes ryte žmogus labai skubėjo, nesuspėjo susidėti aprangos, galbūt pamatė, kad kažkas nešvaru, ir tai tampa tarsi pasiteisinimu sau, kodėl jis neatėjo sportuoti“, - šypsosi S.Šilenskytė.

Kita gudrybė – įtraukite į savo planą artimuosius ir draugus. Jei naujų įpročių laikysitės ne vienas, bus kur kas lengviau, ir, vienam kuriam palūžus, bus, kas paragina nepasiduoti. „Šiuo metu vieną iš mano vedamų treniruočių lanko sūnus su mama. Kad matytumėte, kokia ji laiminga. Ji pasakoja, kad turi pasikabinusi suknelę, į kurią nori įtilpti, ir matydama, kad artėja prie šio tikslo, ji randa savyje jėgų dar labiau stengtis“, - pasakoja trenerė. Taigi konkretus tikslas – dar vienas triukas, padedantis save motyvuoti.

Galimas paįvairinimas – kitos treniruotės

Pasak trenerės S.Šilenskytės, svarbiausia sporto rutinoje – visada tas pats laikas, kada einate sportuoti. Tuo tarpu pačias treniruotes, pajutę monotoniją, galite keisti. „Jei visada sportuodavote savarankiškai, pabandykite tai padaryti su asmeniniu treneriu. Tokiu atveju rutina yra tokia, kad tau tuo metu reikia ateiti sportuoti, bet rutinos nebelieka, kai pradedi treniruotę. Tiek asmeniniai treneriai, tiek vedantys grupines treniruotes, stengiasi nuolat savo programas paįvairinti. O jei patys sportuojate pagal sudarytą programą ir ji šiek tiek pabosta, kartais įveskite naujų elementų – pavyzdžiui, paprasčiausiai vietoj sporto salės išeikite pabėgioti“, - pataria ji.

Trenerė įsitikinusi: jei sportuojantis žmogus tikrai turi rimtą tikslą, jis jo laikysis ir niekam neleis sutrukdyti. „Tačiau dar kartą kartoju – palengvinkite sau gyvenimą susikurdami įprotį. Jūsų smegenys turi žinoti, kad dabar yra laikas valgyti, o dabar – sportuoti, ir būti tam pasiruošusios“, - sako S.Šilenskytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)