Formos pagerinimas per du mėnesius – realu, bet turi savo kainą

Paprasti, aiškūs, ir jokios įrangos nereikalaujantys pratimai – taip vadinama vis populiarėjanti sporto programa „Insanity“. Kai kurie sportininkai šią programą įvardija kaip padidinto sunkumo. Taip yra todėl, kad programos metu judama beveik nesustojant. Dar juokaujama, kad pasirinkęs „Insanity“ programą žmogus per du mėnesius tampa itin geros formos, arba keliauja namo (angl. „Get fit or go home“).
Visame pasaulyje yra maždaug keturi milijonai žmonių, kurie jau dabar aktyviai laikosi šios programos. Lietuvoje tokių mėgėjų yra apie 1200.

„Insanity“ - tai aukšto intensyvumo intervalinės treniruotės (High intensity interval training angl.). Treniruotės metu širdies ritmas pašoka labai aukštai ir duodamas tik nedidelis laiko tarpas atgauti kvapą. Treniruočių trukmė svyruoja 30 – 50 min. Šių treniruočių metu kiekvieną dieną dirbama su skirtingomis raumenų grupėmis, o akivaizdūs pokyčiai pastebimi jau po 2 mėn. aktyvaus ir atkaklaus darbo.

Didelis šių treniruočių privalumas - joms nereikalinga jokia įranga, tad galima sportuoti ir namuose. Tačiau, sporto klubo „GoodLife“ trenerio Igno Bakėjaus teigimu, grupėse užsiėmimai efektyvesni 50-80 % nei sportuojant vienam namuose, todėl motyvacija auga dar labiau.

Galima treniruotis pačiam

Vienas programos privalumų yra tai, kad žmogus gali treniruotis pats – užtenka telefono, kompiuteriu ar bet kokio kito įrenginio, kur galima įjungti video ir pradėti treniruotis. Tai ypač svarbu, kuomet reikia išvykti atostogų, verslo kelionę ar nėra galimybės apsilankyti sporto klube.

Svarbu pasitarti su gydytoju

Būtina žinoti, kad prieš pradedant „Insanity“ tipo treniruočių programą, reikia pasikonsultuoti su gydytoju, paminėti, kad tai yra aukšto intensyvumo treniruotės.

„Kiekvieno žmogaus fizinė būklė yra kitokia. Gali būti nežinomų sveikatos sutrikimų, apie kuriuos salės treneris gali nežinoti. Skiriasi ir žmonių gyvenimo būdas. Vieni patiria daug streso, nemiega naktimis, savaitgaliais vartoja alkoholį, rūko. Todėl žmogus pats yra atsakingas už jo sveikatą ir tik gavus gydytojo leidimą, galima užsiimti tokiu sportu“, - aiškina treneris.

„Insanity“ treniruočių pagrindas yra aukšto intensyvumo intervalinės treniruotės (angl. high intensity interval Training). „Kitaip sakant, jeigu atliekame pratimą, tai darome itin greitai. To sekoje širdies ritmas pakyla. Po to žmogus gauna nedidelį laiko tarpą atsikvėpti, širdies ritmas grįžta į pradinę būseną ir vėl iš pradžių. Tokia treniruotė trunka vos 30-50 minučių“, - sako I. Bakėjus.

Įprastai per savaitę treniruojamasi šešis kartus, kasdien dirbama su skirtingomis raumenų grupėmis. Anot Specialistų, atliekant tokias treniruotės grupėje, nauda yra iki 80 proc. didesnė, nei savarankiškai – namuose.
Ignas Bakėjus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)