Venkite per sudėtingų judesių

„Savo ego palikite namie“, – sporto klube užsienyje matytą iškabą cituoja sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ treneris Donatas Klimašauskas, patikindamas, kad su tokiu požiūriu jis visiškai sutinka ir to tikisi iš sportuoti ateinančių žmonių. Juk treniruočių salė neskirta varžyboms – čia niekam nereikia bandyti nieko įrodyti.

„Dažniausiai ir didžiausia klaida yra ta, kad žmonės per anksti atlieka pernelyg sudėtingus judesius. Jie pamato, kaip kažkas kitas daro, ar atsimena matę internete, bet negalvoja, kad už kiekvieno judesio yra tam tikri pamatai, kuriuos reikia statyti žingsnį po žingsnio. Turi išties išmokti, suprasti kiekvieną judesį ir pakankamai ilgą laiką jį daryti, kad galėtum pereiti prie sudėtingesnių versijų“, – sako treneris.

Vienas iš tokių pavyzdžių – įtūpstai, kurie atliekami žingsniuojant sale. Neapsigaukite pamatę, kaip kiti jį daro lyg be jokio vargo. Galbūt prieš tai jie kelis mėnesius ar dar ilgiau treniravosi.

„Tai – gana sudėtingas judesys. Pirmiausiai reikia išmokti jį atlikti vietoje, stacionarioje pozicijoje, tada galima ir pajudėti, vėliau pridėti svarmenis. Kartais, kai pamatai žmogų dirbant su svarmenimis ir paprašai pakartoti tą patį tik su savo kūno svoriu, išlenda labai daug techninių netikslumų, kurie formuoja netinkamus įgūdžius ir didina traumos tikimybę“, – aiškina D. Klimašauskas.

Tas pats tinka ir kitam visų puikiai žinomam pratimui – pritūpimams.

„Dažnas galvoja tik apie tai, kaip daugiau svorio ant štangos užsidėti, bet jo judesio amplitudė siekia vos du trečdalius to, ką jis galėtų. Apskritai pritūpimo sudėtingiausia dalis yra apatinėje pozicijoje, o per didelis svoris trukdo joje būti teisingai. Aš esu už spartų rezultatą ir progresą, bet viskas turi būti daroma saugiai ir užtikrintai. Kaip juokaujame su kitais treneriais, angliavandenius reikia užsidirbti – kitaip tariant, turi nuolat atlikti savo namų darbus ir tobulėti palaipsniui“, – pataria treneris.

Nepamirškite taisyklingos laikysenos

Jei treniruočių salėje esate naujokas, būtinai paprašykite trenerių pažiūrėti, ar teisinga jūsų laikysena atliekant įvairius pratimus. Neteisingai pasuktas dubuo, sulinkusi nugara, ne taip laikomos rankos ar kojos gali būti priežastis, dėl ko net ilgos valandos darbo salėje neduoda jokių rezultatų, o tik nemalonų skausmą.

„Tikrai ne kiekvienas supranta, kokią reikšmę turi, pavyzdžiui, dubens pasukimas. Atliekant vienus judesius jis turi būti pasuktas viena kryptimi, atliekant kitus – kita, ir nors iš šono viskas atrodo paprasta, pradėjęs daryti pamatai, kad seni įpročiai ima viršų ir kaip sunku atliekant įprastą susilenkimą prispausti apatinę nugaros dalį ir atsukti dubenį į save. Tokie dalykai svarbūs kiekvienam sportuojančiam ir šiuos pagrindus kiekvienas turi išmokti“, – sako treneris.
Donatas Klimašauskas

Jei sportuojate savarankiškai, pirmas ženklas, kad pratimą atliekate neteisingai – patiriamas skausmas. Jo treniruotės metu nei po jos neturi būti. Tačiau jei atlikdami pratimą nejaučiate jokio nuovargio, tai taip pat greičiausiai reiškia, kad kažką darote ne visai taip.

„Klube mes turime labai populiarią pusvalandžio trukmės treniruotę liemens raumenims stiprinti. Mes juokaujame, kad po 5 minučių šios treniruotės treneris jau būna išsekęs, o kai kurie žmonės, regis, tris tokias atlaikytų. Tai gali reikšti du dalykus – arba tie žmonės judesius atlieka netaisyklingai, arba mūsų treneriai labai silpni“, - juokiasi D.Klimašauskas, atkreipdamas dėmesį, kad taisyklingai atliekamas judesys tikrai nuvargina greičiau nei atliekamas prabėgomis.

Leiskite kvėpavimą diktuoti judesiui

Kalbant apie kvėpimą treniruotės metu svarbiausios dvi paprastos taisyklės. Pirmoji – patartina iškvėpti įveikus pasipriešinimą. Pavyzdžiui, atsispaudimo metu turėtumėte iškvėpti atsispaudę nuo žemės, o įkvėpti – nusileidę. Antroji taisyklė – turite apskritai nepamiršti kvėpuoti.

„Dažna klaida, kad žmonės kartais yra linkę per ilgai užlaikyti kvėpavimą. Tokiu atveju kūnas sunkiau aprūpinamas deguonimi ir jums pasidaro sunku anksčiau laiko. Todėl išskyrus tam tikrus specifinius pažengusiems skirtus atvejus kvėpavimo nereikėtų užlaikyti“, – aiškina D. Klimašauskas.

Trenerio nuomone, jei treniruotė nėra paremta specialiomis kvėpavimo technikomis, apie tai turėtumėte atskirai net negalvoti – judesiai turi patys diktuoti kvėpavimo ritmą: „Jūsų kūnas judesių metu pats sufleruoja, kada įkvėpti, kada iškvėpti. Tiesiog klausykite jo ir niekas negalės sakyti, kad kvėpuojate netaisyklingai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)