Visgi, projekto „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas, subalansuotos gyvensenos treneris ir mitybos specialistas Artur Swan teigia, kad žmonės labai dažnai neskiria sveikos ir sportininkų mitybos bei pateikia būdą, kaip „nenuklysti“ ir visuomet valgyti subalansuotą ir skanų maistą.

Mityba yra neatsiejama nuo sveikos gyvensenos. Labai dažnai painiojami stereotipai tarp sveikos, subalansuotos ir sportininkų mitybos. Subalansuota mityba nėra nuobodi, nes joje vyruoja be galo daug gerų ir skanių produktų. Kita vertus, sportininkų mityba dažnai traktuojama kaip sausas ir neskanus maistas, kuriame trūksta skonių bei įvairių priedų. Taip yra todėl, kad dažniausiai mes imame tuos pavyzdžius, kuomet jie ruošiasi varžyboms scenoje ir save riboja tiek makro elementais, tiek kalorijomis“, – teigia A. Swan.

Trenerio bei mitybos specialisto manymu, profesionaliai nesportuojančiam žmogui savęs taip alinti tikrai nevertėtų, o sveiką maistą galima paruošti skaniai.

„Mityboje svarbu žinoti savo kalorijų ribas ir makro elementų poreikius. Kai šie skaičiai yra aiškūs, virtuvėje galite improvizuoti kaip tik norite. Pavyzdžiui, galite pasigaminti skanias vištienos šlauneles be odos, kepant kokosų aliejuje, o garnyrui išsivirti nedidelį kiekį pilno grūdo makaronų bei pasigardinti viską šviežiomis salotomis. Tai – skanu ir sveika. Svarbiausia žinoti savo ribas kiekio atžvilgiu“, – pabrėžia A. Swan.

Treneris atskleidžia, kad pats laikosi „90/10“ taisyklės ir graužtis dėl nesveikų patiekalų jam netenka. „Reiktų suprasti vieną paprastą dalyką, kad blogos mitybos „neišsportuosi“. Aš laikausi „90/10“ taisyklės, kuomet didžiąją dalį mano mitybos sudaro geri pasirinkimai ir palieku mažą laisvę savo nuklydimams. Juos dažniausiai darau tada, kai yra sunkiausia treniruotė ir stengiuosi valgyti iš karto po jos.

Kiekvienas žmogus turi pagalvoti: ar tas vienas valgis vertas to visos savaitės sunkaus darbo, kad jį tiesiog nubrauktų? Aš nesakau, kad tai draudžiama, bet priklauso nuo jūsų siekių, tikslų ir išvaizdos. Jeigu jūs esate pakankamai geros formos, matote veidrodyje tai, kas jums jau patinka, tai save visuomet lengviau kontroliuoti. Jeigu jūs turite antsvorio ir jūsų tikslas galimas pasiekti tik po kelių mėnesių ar ilgiau, tai kiekvienas persivalgymas atitolina jus dar keliomis savaitėmis.“

A. Swan teigimu, geriausias vaistas nuo pagundų – tai maisto turėjimas su savimi. „Ruoškite savo visus dienos valgius iš anksto ir turėkite juos šaltkrepšyje. Tokiu būdų visuomet turėsite, ką valgyti ir nejausite alkio jausmo.“

„Motyvuoti atletai“

Pasak trenerio, dažniausiai ranką link nesveiko maisto tiesiame tuomet, kai išalkstame, tačiau nieko sveiko nesame pasiruošę, tad perkame bet ką ir bet kur, kad tik greičiau pasisotinti: „Grįžkime prie taisyklės „90/10“, kur 10 procentų lieka būtent tam nesveikam maistui, patenkinti savo poreikį, bet planuokite jį į priekį ir tuomet jis nebus toks kenksmingas.“

A. Swan taip pat pataria netingėti ir internete paieškoti receptų. „Išmokti sveikai gaminti ir improvizuoti galite pasitelkę interneto paieškas, kur galima rasti visų „nesveikų“ patiekalų sveikesnes receptų alternatyvas, pradedant nuo naminių burgerių iki baltyminių ledų“, – teigia mitybos specialistas.

Jei visgi prisivalgėte nesveiko bei kaloringo maisto ir galvojate, kaip šią nuodėmę išpirkti, A. Swan šypsosi, kad geriau tokių nuodėmių išvis nedaryti, o jei jau darote, tai geriau ne išpirkti, o tiesiog pasiruošti iš anksto: „Jeigu žinote, kad jūsų laukia kažkoks nuodėmingas valgymas, tai kelias dienas prieš tai ribokite angliavandenius, padarykite „duobę“ ir tiesiog tą dieną, kai jau sėsite prie nuodėmingos maisto – nepersivalgykite. Kitą dieną vėl apribokite angliavandenius, bet nesistenkite „išsportuoti“ to darydami treniruotę sudėtingesnę nei įprastai. Grįžkite prie rutinos ir savaitėlę būkite sau griežtesni.“

Treneris bei mitybos specialistas atskleidžia, kad turi labai daug klientų, kurie pildydami anketas tvirtina, kad jų mityba yra sveika ir subalansuota, tačiau paklausus, kokie valgiai ir produktai dominuoja jų valgiaraštyje – paaiškėja, kad žmonės pervertina savo aktyvumą ir valgo gerokai per daug, tad ir rezultatų nemato.

„Sportas irgi nelygus sportui. Vieniems atrodo, kad užtenka 30 minučių minti dviratį ir vasarą jie bus su ryškiu pilvo presu, kiti galvoja, kad užtenka kelių treniruočių tam, kad užsiaugintum didelius raumenis. Blogiausias scenarijus, kai abu variantai yra taikomi vienam žmogui, tuomet apie kokius rezultatus mes galime kalbėti? Atėjus į sporto salę žmogus turi suprasti, kad peržengus šį slenkstį jis privalo išeiti iš komforto zonos, nes būtent tik perlipus tą barjerą vyksta kažkoks minimalus progresas. Skausmas, prakaitas, dusulys, ištvermės trūkumas ir panašūs dalykai – tai rezultato siekimo žingsniai.

Jeigu žmogus sporto salėje net nesuprakaituoja ar nesijaučia pavargęs, tuomet turėtų sau užduoti klausimą: aš sportuoju ar mankštinuosi? Mityboje lygiai taip pat. Jeigu žmogus nusprendė mesti svorį, tuomet jį lydintis alkio ir silpnumo jausmas yra normalus reiškinys.

Mes buvome pripratę valgyti kiek ir ką norime, o dabar tenka riboti save. Be abejo, organizmas pradžioje reikalaus visko, ko negalima ir jausitės psichologiškai prastai, irzlūs ir pikti. Svarbiausia šiuo momentu save kontroliuoti ir nepasiduoti. Jeigu laikysitės jums nurodyto plano, sporto salėje atsiduosite 100 procentų ir lipsite iš komforto zonos, rezultatai tikrai bus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)