Senatvė yra natūralus gyvenimo tarpsnis, kuris, kaip bebūtų, vis tiek ateis. Tačiau kai matai nors ir aštuonias dešimtis perkopusį senuką, energingai minantį dviratį, ar bėgiojantį miško takeliu, senu jo vadinti neapsiverčia liežuvis. Tuo tarpu kiti, dar net nepriartėję prie pensinio amžiaus, jau vos kruta ir atrodo kur kas senesni nei iš tiesų yra. O kai stebimės, kodėl vienas atrodo taip jaunai, o kitas – taip senai, atsakymas dažnai būna elementarus. Tiesiog tas, kuris atrodo jauniau, visą gyvenimą yra įpratęs reguliariai sportuoti.

„Kai mūsų kūnas juda, mes maitiname sąnarius, odą, nervų sistemą, visą savo kūną – tai mums padeda daug ilgiau išlikti jaunatviškiems. Tam, kad organizmas gerai išsilaikytų, jam reikia gauti visų reikalingų maisto medžiagų, o kai mes nejudame, mūsų kraujotaka suprastėja, maisto medžiagos pernešamos daug prasčiau ir sustoja visas procesas.

Galima sakyti, kad organizmas lėtėja, iš jo kur kas lėčiau pasišalina įvairūs šalutiniai produktai, susidarantys organizme, kurie būtų greitai pašalinti žmogui fiziškai judant ir prakaituojant“, - aiškina sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ treneris-kineziterapeutas Vytenis Steponėnas.

Treneris pabrėžia, kad tai neprivalo būti profesionalus sportas ar svarmenų kilnojimas – pakanka kad ir bėgiojimo, ar ilgų pasivaikščiojimų lauke, jei tik judėsite reguliariai ir neleisite savo organizmui anksčiau laiko apsnūsti.

„Net namų ruoša gali būti kaip gera treniruotė, jei tik dirbdami pakankamai judėsite. Tačiau kai tik įmanoma, labai rekomenduoju žmonėms išeiti į lauką – grynas oras, saulė, ar net lauko vėsa gali veikti kaip puikiausia terapija. O jei dar įprasite išėję į lauką pasportuoti, tikrai jausitės ir atrodysite žvalesni ir jaunatviškesni“, - užtikrina jis.

Sportas veikia tiek mūsų išorę, tiek vidų – o kol išvengsite sveikatos problemų, tol jausitės jaunas.

„Sportuojantys žmonės turi mažiau širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, fizinis aktyvumas sureguliuoja organizmo homoestazę, visą vidaus organų veiklą – tai yra pagrindas, kad mūsų organizmas veiktų subalansuotai. Jei mes nejudame, blogai maitinamės, ši mašina sutrinka – balansas išsikraipo ir nereikia ilgai laukti, kol organizmas pradeda rodyti, kad kažką darome ne taip. Tuomet ir prasideda sąnarių skausmai, sutrinka įvairių organų veikla, prasideda kitos problemos. Sportas negali užkirsti kelią joms visoms šimtu procentu, tačiau tikimybę išvengti tokių rūpesčių ir kur kas ilgiau gyventi pilnavertį gyvenimą tikrai padidina keliariopai“, - sako V.Steponėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją