Grožio konkursų „Mis Rusija“ ir „Mis Pasaulis“ nugalėtoja – viena turtingiausių žmonių Rusijoje, tačiau net ji ir daugelis jos turtingų draugų jaučia ekonominės krizės pasekmes, rašo businessinsider.com.

Rusijos turtuoliai tarsi miega žiemos miegu – nesilanko garsenybių vakarėliuose, mažina išlaidas, kad bet kiek atsigriebtų už prarastus milijonus.

Tačiau priverstinis kuklumas nesukėlė didžiausiems turtuoliams priešiškumo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris skatino patriotizmą per Ukrainos krizę ir ragino verslininkus grąžinti pinigus į Rusiją per didžiausią nuo Šaltojo karo laikų Vakarų ir Rusijos santykių atšalimą.

Sėdėdama ant aukso spalvos sofos naujame bute Maskvoje, A. Krylova (32 m.) neigiamai vertina tėvynainius, kurie puolė pirkti televizorius, šaldytuvus ir grikius, kai pernai gruodį nukrito rublio vertė, o parduotuvės dar nebuvo pakeitusios kainų.

„O aš? Aš ramiai tvarkausi su krize, nieko baisaus neįvyko. Taip, šiemet neskridome atostogų, nes nematau prasmės tris kartus permokėti, – sako A. Krylova. – Taigi nusprendėme praleisti Maskvoje ir Sankt Peterburge, ėjome į muziejus, teatrus, visur, puikiai praleidome laiką. Buvo smagu eiti į Raudonąją aikštę pažiūrėti kalėdinės eglutės, manau, buvo ne prasčiau nei slidinėti Austrijoje ar Prancūzijoje.“

Alisa Krylova
Tokio elgesio tikisi V. Putinas.

Nuo atėjimo į valdžią 2000-aisiais buvęs KGB darbuotojas pažabojo Rusijos turtuolius, oligarchus, kurie dešimtą dešimtmetį pasitelkę įtakingumą ekonomikai stenėsi daryti įtaką politikai ir jo pirmtakui Borisui Jelcinui.

Vėl padaręs dalį, kaip pats vadina „šalies čempionų“ energetikos sektoriuje pavaldžiais valstybės kontrolei, V. Putinas susitarė su stambiais privačiais verslininkais – būkite lojalūs ir nesikiškite į politiką, tada išsaugosite savo turtus.

Šis sandoris iš esmės tebegalioja, nors nuo praėjusios vasaros rublio vertė dolerio atžvilgiu sumažėjo 40 proc., o šalies ekonomiką susilpnino naftos kainų sumažėjimas pasaulyje ir Vakarų sankcijos Rusijai dėl Ukrainos.

Lojalumas

Buvęs V. Putino patarėjas, kuris dabar vadovauja Pilietinės visuomenės plėtros fondui, Konstantinas Kostinas teigė, kad dalis Rusijos verslo elito tikrai kenčia dėl ekonomikos nuosmukio.

„Dalis jaučia nepasitenkinimą, bet nemanau, kad jis plačiai paplitęs, – sakė jis. – Kalbant apie jų politines pažiūras, manau, jie lojalūs.“

Kovą V. Putinas vėl paragino didžiausius verslininkus grąžinti savo pinigus į Rusiją, kol, jo teigimu, Vakarai neužkirto tam kelio galimomis tolimesnėmis sankcijomis dėl Ukrainos.

„Jis aiškiai pasakė – turite užtektinai, kad gerai gyventumėte, tad būkite malonūs viską grąžinkite į Rusiją, kad galėtume padėti savo šaliai“, – sakė A. Krylova.

Moteris sako ištekėjusi už sėkmingo verslininko (kurio pavardės neminėjo) ir teigia, kad jos bei dauguma jos vyro turto yra Rusijoje.

Save vadinanti patriote, kuri nori kažką palikti ateinančiai kartai, A. Krylova vis dar mėgsta leisti savaitgalius Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse, paskanauti prancūziškų ir itališkų sūrių, kurių importą Rusiją uždraudė, atsakydama į sankcijas.

Tačiau dauguma Rusijos turtuolių lieka namuose ir turi parengę atsarginį planą.

Alisa Krylova
Prabangaus žurnalo direktorius Aleksejus Kovalas sako, kad dalis verslininkų turi parengę „evakuacijos planą“ tam atvejui, jei patektų į nemalonę.

„Manau, dauguma verslininkų, kurie turi kažkokių priežasčių nerimauti, seniai yra <...> yra parengę planą, kaip greitai emigruoti ar, Dieve saugok“ evakuoti šeimas“, – sakė direktorius žurnalo „City Magazine“, kuris teikia „sėkmingiems žmonėms“ didžiausiuose Rusijos miestuose gyvenimo būdo ir investicijų patarimus.

Na o dalis didelių bendrovių turi omenyje nuostolius dėl Rusijos ekonomikos prastėjimo, bet ir tikisi, kad Rusijos turtuoliai dar kažkiek laiko išsilaikys.

Prabangių juvelyrinių dirbinių bendrovė „Bulgari“ ketina spalį atidaryti savo parduotuvę Rusijoje, na o JAV automobilių gamintoja „General Motors Co“ uždaro gamyklą Rusijoje ir ketina susikoncentruoti į prabangius automobilius – sektorių, kurį paveikė krizė.

Tiesa, jie turės reikalų su elitu, kuris dar apdairiau leidžia pinigus.

„Niekas nenori pasirodyti, visi laukia. Kai kilo panika, krizė, spėlionės, vidurinioji klasė suskubo pirkti viską už sutaupytus pinigus, – sako A. Krylova. – Tie, kurie yra aukščiau už viduriniąją klasę ir dar aukščiau, jie tarsi miega žiemos miegu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)