Persikai iš Graikijos, apelsinai iš Kipro ir obuoliai iš Vengrijos gali sugrįžti į Rusijos rinką. Kremlius neatmeta galimybės panaikinti embargą trims Europos Sąjungoms valstybėms narėms – Graikijai, Kiprui ir Vengrijai. Kaip išsiaiškino Gazeta.ru, į minėtąsias valstybes jau ruošiasi vykti „Rosselchoznadzor“ inspektoriai. Nepaisant to, vilties, kad vaisiai atpigs, labai nedaug.

Kitą savaitę į Graikiją, Vengriją ir Kiprą „Rosselchoznadzor“ siunčia savo specialistų, apie 20 žmonių. Kelionės tikslas – žemės ūkio bendrovių, kurios Rusijai tiektų vaisius, daržoves ir sodinukus, patikra. Konkrečiai kalbama apie eksportuotojus, kurie anksčiau, prieš Rusijai pritaikant sankcijas ir Maskvai ėmusis atsakomųjų veiksmų, sėkmingai dirbo Rusijos rinkoje. „Kiekvienoje iš šių trijų valstybių dirbs po dvi specialistų grupes. Skelbiama, kad patikra vyks nuo balandžio 20 iki 30 dienos“, –Gazeta.ru paaiškino „Rosselchoznadzor“ vadovo padėjėjas Aleksejus Aleksejenka.

Į Rusiją eksportuoti norinčių bendrovių iš Europos patikra vykdoma svarstant galimybę panaikinti embargą, patikslino žinybos atstovas.

Anksčiau „Rosselchoznadzor“ planavo žemės ūkio bendrovių iš minėtųjų trijų ES valstybių narių patikrą pradėti balandžio 6 dieną, tačiau tą dieną inspektoriai taip ir neišvyko. Skelbiama, kad patikrų pradžiai sutrukdė Graikijos premjero Alexio Tsipro vizitas Maskvoje. Jis praeitą savaitę susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir pasiūlė spręsti sankcijų problemą. Sprendimas yra, įsitikinęs Graikijos ministras pirmininkas, tik jam reikia „politinės valios“. A. Tsipras ir prieš apsilankymą Maskvoje ne kartą kalbėjo apie priešišką požiūrį į ES Rusijai taikomas sankcijas. Ir netgi agitavo ES struktūras imtis atitinkamų veiksmų.

Apie galimybę panaikinti sankcijas kalbėjo ir Rusijos ekonomikos plėtros ir finansų ministerijos. Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksandras Puškovas netgi siūlė naikinti embargą minėtosioms šalims, duodamas suprasti, kad jų politika idėjiniu požiūriu artima Rusijos vykdomai.

Per susitikimą su Graikijos premjeru Rusijos prezidentas pareiškė, kad Rusija negali taikyti išimčių nė vienai ES valstybei narei ir panaikinti prekybos embargo Graikijai. Embargo problemos sprendimą Maskva sieja su kai kurių Graikijos aktyvų privatizacija ir naujų paskolų Atėnams suteikimu, tačiau embargo problemos sprendimas tikrai yra, pabrėžė V. Putinas. Galima intensyvinti bendradarbiavimą žemės ūkio sektoriuje, „įskaitant ir bendrų įmonių steigimą“.

„Kalbant apie bendrų įmonių steigimą ir embargo švelninimą, šie klausimai sprendžiami“, – teigia Rusijos ekonomikos plėtros ministerijos atstovai. „Šie klausimai numatyti dienotvarkėje, ruošiamos instrukcijos“, – patikino ir Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusija importo embargą produkcijai iš ES, Jungtinių Valstijų, Kanados ir Australijos šalies prezidento nurodymu vieneriems metams pritaikė 2014 metų rugpjūčio 7 dieną. Draudimas galioja mėsai, mėsos gaminiams, sūriams, pieno produktams, žuviai, vaisiams ir daržovėms.

Graikija – didžiausias Rusijos braškių, apelsinų, persikų, vynuogių, kivių ir jūrų gėrybių tiekėjas. Iš Kipro į Rusiją, prieš įsigaliojant draudimui, buvo atvežama daugiausia citrusinių vaisių, šaldytos ir šviežios žuvies. Vengrija Rusijai tiekusi obuolius, mėsą ir mėsos gaminius, taip pat vaismedžių sodinukus.

Rusijos ekonomikos vystymosi ministerijos pateikiamais duomenimis, 2013 m. Rusija iš Graikijos importavo 181 tūkst. tonų maisto prekių ir žemės ūkio žaliavų už 325 mln. JAV dolerių (308 mln. eurų). 2014 m. importas iš Graikijos sumažėjo iki 127 tūkst. tonų, produktų vertė siekė 239 mln. JAV dolerių (226,5 mln. eurų).

Importas iš Vengrijos ir Kipro dar kuklesnis. Judėjimo „Tarptautinė ekonomika“ vadovo Iljos Prilepskio paskaičiavimais, 2013 m. prekės iš Graikijos sudarė 1 proc. bendro į sankcijų sąrašą neįtrauktų prekių importo, iš Kipro – 0,1 proc., iš Vengrijos – 0,8 proc. Bendro į sankcijų sąrašą neįtrauktų prekių iš Europos Sąjungos (ES), JAV, Australijos, Kanados, Norvegijos Graikijai tenkanti importo dalis sudaro 2,5 proc. Kiprui – 0,2 proc., Vengrijai – 1,9 proc.

2014 m. Graikijai tekusi bendro į sankcijų sąrašą neįtrauktų prekių importo dalis siekė 0,8 proc., Kiprui – 0,05 proc., Vengrijai – 0,5 proc. bendro į sankcijų sąrašą neįtrauktų prekių iš ES, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos Graikijai tenkanti importo dalis sudarė 1,7 proc., Kiprui 0 0,1 proc., Vengrijai – 1,1 proc.

Tai reiškia, kad importo grąžinimas iš šių šalių neturės reikšmingo poveikio kainoms Rusijoje. „Mažai tikėtina, kad importo grąžinimas iš šių trijų valstybių turės įtakos reikšmingam šiuo metu Rusijoje nustatytų daržovių, vaisių ir žuvies kainų kilimui“, - mano I. Prilepskis.

Jau anksčiau Rusijos centrinis bankas paskaičiavo, kad dėl sankcijų maisto prekių kainos kilo vos 1 proc. Vis dėlto egzistuoja kitas pavojus: tikėtina, kad dalis ankstesnių eksportuotojų persiorientavo į kitas rinkas. „Jei Rusija pratęs embargą dar metams, eksportuotojai Europoje, kokia naudinga jiems bebūtų Rusijos rinka, bus priversti persiorientuoti į kitų šalių vartotojus“, - įsitikinęs I. Prilepskis. Tokiam sprendimui priimti metų nepakanka, taigi Rusijos rinka galbūt dar neprarado visų šansų.

Rusijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“ pripažįsta, kad visiškai arba iš dalies atšaukus embargą ES šalys narės negali automatiškai gauti leidimą eksportuoti prekes į Rusiją.

„Teks iš naujo patikrinti visus tiekėjus, ar jų produkcija atitinka Rusijos keliamus fitosanitarinius reikalavimus. Per metus daug kas galėjo pasikeisti“, - patikino A. Aleksejenka. Net ir panaikinus embargą Lenkijai, Lietuvai, Latvijai, Estijai gali kilti problemų dėl produkcijos, pavyzdžiui, kiaulienos tiekimo į Rusiją. Dėl prieš daugiau nei metus aptikto afrikinio kiaulių maro pradėti taikyti prekybiniai kiaulių ir kiaulienos eksporto apribojimai iš visų 28 ES šalių narių, nors susirgimo atvejis Lietuvos teritorijoje buvo blokuotas.

Anot A. Aleksejenkos, daliai produkcijos iš Vokietijos pritaikytas embargas, kitą dalį – sūrį ir pieno produktus – būtina rimtai tikrinti. „Ruošiamės įvairiems scenarijams dėl embargo“, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (602)