Atliekų tvarkytojai surinko ir sutvarkė (perdirbo) beveik 40 procentų (2,3 tūkst. tonų) šių atliekų, skaičiuojant nuo vidaus rinkai patiektos stambios buitinės šaldymo įrangos pagal svorį.

Nors rezultatai ir nėra blogi, pagal Europos Sąjungos (ES) teisės aktus ir Aplinkos ministerijos patvirtintas užduotis, Lietuvoje šiais metais turi būti surinkta ir perdirbta 5 proc. daugiau buitinių šaldytuvų ir šaldiklių atliekų nei pernai.

Pasak VšĮ Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) vadovo Alfredo Skinulio, kad Lietuva vykdytų įsipareigojimus ES, atliekų surinkimo ir perdirbimo sistema turi veikti nepriekaištingai, ir toliau turi būti investuojama į atliekų surinkimo infrastruktūrą.

Skaičiuojama, kad gamintojai ir importuotojai 2016-aisiais į Lietuvą pardavimui įvežė apie 30 tūkst. tonų buitinės elektros ir elektroninės įrangos, iš jos 6,7 tūkst. tonų sudarė buityje naudojami šaldytuvai ir šaldikliai.

Atliekų surinkimo ir perdirbimo bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius sako, kad perdirbimas turi nuolatinę tendenciją didėti:

„Augant elektros ir elektroninės įrangos pardavimo kiekiams, atliekų kiekis taip pat didėja. Beveik pusę šių atliekų surinkėjams ir perdirbėjams nepatenka - atliekos teršia aplinką ir kelia pavojų sveikatai“ - teigė jis.

Nenaudojamą sugedusią buitinę techniką ir elektronikos prietaisus gyventojai gali perduoti tokias atliekas turinčiam teisę tvarkyti atliekų tvarkytojui ir už tai gauti atlygį, palikti juos šia technika prekiaujančiame prekybos centre net ir nepirkdami naujos įrangos. Atliekas taip pat galima nuvežti į savivaldybių įrengtas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles arba išsikviesti atliekų tvarkytoją nebenaudojamai buitinei technikai išvežti.

Elektros ir elektroninės įrangos atliekų negalima šalinti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius. Patekusios į aplinką atliekos gali užteršti ją pavojingomis toksiškomis medžiagomis. Gyventojams taip pat draudžiama tokias atliekas patiems ardyti ar atiduoti neturintiems leidimų surinkėjams ar metalo supirkimo įmonėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)