„Vykdydamas prezidento įsaką, pasirašiau vyriausybės nutarimą. Rusija įveda visišką draudimą įvežti jautieną, kiaulieną ... vaisius ir daržoves, paukštieną, žuvį, sūrius, pieną ir pieno produktus“, – D.Medvedevas sakė per vyriausybės posėdį, kurį transliavo televizija.
Premjeras pridūrė, kad šis embargas bus taikomas produktams iš ES šalių, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos Karalystės.

Rusijos premjero įsake nurodyta, kad šalis neįsileis galvijų bei kiaulių mėsos - šaldytos, atvėsintos ar šviežios, paukštienos mėsos ir paukščių subproduktų, sūdytos, esančios sūryme, vytintos ir rūkytos mėsos, dešrų ir kitų produktų, mėsos, jos subproduktų ir produktų, pagamintų kraujo pagrindu.

Rusijos rinka uždaroma žuviai, vėžiagyviams, moliuskams ir kitoms jūrų gėrybėms. Šalis taip pat neįsileis pieno ir jo produktų, sūrio ir varškės, pagamintų augalinių riebalų pagrindu, kitų maisto produktų su pienu, pagamintų iš augalinių riebalų.

Draudimas taip pat taikomas daržovėms, šakniavaisiams ir gumbavaisiams, vaisiams ir riešutams.

Visas sąrašas:

Stambių galvijų mėsą, šviežią ar atšaldytą 
Šviežią, atšaldytą ar šaldytą kiaulieną
Šviežią, atšaldytą ar šaldytą naminių paukščių mėsą bei mėsos gaminius 
Sūdytą, užpiltą sūrymu, džiovintą ar rūkytą mėsą 
Žuvį ir vėžiagyvius, moliuskus bei kitus vandens bestuburius
Pieną ir pieno produktus 
Daržoves, valgomus šakniavaisius ir gumbavaisius 
Vaisius ir riešutus
Dešras ir analogiškus gaminius iš mėsos, mėsos subproduktų ar kraujo; jų pagrindu pagamintus produktus  
Gatavus produktus, įskaitant sūrius ir varškę su augaliniais riebalais

Tačiau Rusija nedraus grūdų ir jų produktų, pašarų, alkoholio ir gėrimų, kūdikių maisto importo.

Sako, kad pakeis vietos gamintojai

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskvos paskelbtas „visiškas embargas“ kai kurių prekių importui iš Vakarų šalių, reaguojant į jų taikomas sankcijas dėl krizės Ukrainoje, sudarys sąlygas vietos gamintojų prekėms grįžti į Rusijos rinką.

„Mūsų įvedamos atsakomosios priemonės faktiškai atlaisvins parduotuvių lentynas mūsų gamintojų prekėms“, – D.Medvedevas sakė per vyriausybės posėdį.

„Mūsų agrarininkams taip pat reikia daug nuveikti, o tokios unikalios galimybės, leidžiančios atverti importą pakeičiančios gamybos plėtrą, negalima praleisti“, – pabrėžė jis.

D.Medvedevas pridūrė, kad bus griežtai užkirstas kelias bet kokiems mėginimams „spekuliatyviai pasipelnyti“ iš padėties, susidariusios, kai Rusija uždraudė įvežti įvairius produktus iš Vakarų šalių.

„Norėčiau visus perspėti: mėginimai spekuliatyviai pasipelnyti iš šios padėties bus griežtai užkertami“, – pareiškė vyriausybės vadovas.

Į sąrašą šalių, iš kurių importas į Rusiją bus apribotas, be JAV, ES šalių, Australijos, Kanados ir Japonijos, patenka ir Ukraina.

Rugpjūčio 6 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką "Dėl atskirų specialiųjų ekonominių priemonių taikymo siekiant užtikrinti Rusijos Federacijos saugumą". Juo draudžiama importuoti žemės ūkio produkciją, žaliavas ir maisto produktus iš šalių, kurios ėmėsi sankcijų prieš Rusiją. Tai trečiadienį pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. Apribojimai galios metus. Valstybės vadovas nurodė vyriausybei parengti produktų, kuriems bus taikomas draudimas, sąrašą. Taip pat paskelbta, kad ministrų kabinetas parengs priemones, kurios užkirstų kelią žemės ūkio ir maisto produktų nepagrįstam kainų augimui.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija nedelsdama sureagavo į Rusijos valdžios sprendimą uždrausti dalies užsienio produkcijos importą į Rusiją. Baltųjų rūmų atstovė Laura Magnuson pareiškė, kad atsakas į Vakarų sankcijas smogs pačiai Rusijos ekonomikai ir "pagilins tarptautinę Rusijos izoliaciją".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1408)