Šis turtas yra areštuotas – jeigu sugyventiniai nesugebės pagrįsti teisėto nuosavybės įgijimo, teismas gali priimti apkaltinamąjį nuosprendį ir visą jų nuosavybę konfiskuoti valstybės naudai.

40 metų R. Šukelio ir 37 metų jo draugės N. Peniajavos baudžiamąją bylą dėl nepagrįsto praturtėjimo ir dokumentų klastojimo pirmadienį nagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Lilija Tarčevskaja.

Šioje byloje kaltinimų dėl dokumentų klastojimo sulaukė ir jau ne kartą teistas Jonas Mališauskas – įtariama, kad suklastotomis sąskaitomis-faktūromis jis Gariūnų prekeiviams padėjo legalizuoti prekių įgijimą. Už netikrą dokumentą vyras prisipažino gaudavęs 200 litų.

Šis ikiteisminis tyrimas „išsirituliojo“ iš kitos bylos – krėsdami didžiausios Lietuvos turgavietės prekeivius pareigūnai atliko kratas Lentvaryje esančiame sandėlyje. Čia buvo aptikta daugiau kaip 25 tonos iš Kinijos neteisėtai įvežtų sportinių drabužių ir sportinės avalynės – prekės buvo pažymėtos suklastotais „Nike“, „Adidas“ ir „Puma“ prekių ženklais. Jų vertė viršijo daugiau kaip 5 mln. Lt.

Suklastoti sportiniai drabužiai ir avalynė iš Kinijos į Lietuvą, išvengiant muitinės kontrolės, atkeliaudavo per Rygos jūrų uostą.

Tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad asmenys, organizavę suklastotos sportinės produkcijos įvežimą iš Kinijos, falsifikuotomis prekėmis aprūpindavo ne tik didžiųjų Lietuvos miestų prekyvietes, bet ir kaimyninės Latvijos prekeivius.

Dėl nesumokėtų mokesčių valstybei teismas pripažino kaltu ir R. Šukelį – jis su vienu partneriu išvengė muitinės kontrolės daiktams, kurių vertė siekia 1 mln. Lt. Už tai teismas jam skyrė baudą bei nurodė valstybei atlyginti padarytą žalą.

Tiesa, R. Šukelis, kaip ir jo draugė, prekybos Gariūnuose neatsisakė.

Apartamentai – ant jūros kranto

Šio tyrimo metu Policijos departamentas ir Generalinė prokuratūra nustatė, kad Gariūnų prekeiviai neteisėtai įgytomis lėšomis galėjo nusipirkti brangų nekilnojamąjį turtą. Patikrinus duomenų bazes paaiškėjo, jog R. Šukelis dar 2007-ųjų gruodį nusipirko Bulgarijoje, Sozopolio kurorte esančius apartamentus „Paradise Dune Beach & Spa Resort“.

Pareigūnai nustatė, kad už apartamentus R. Šukelis sumokėjo beveik 49 tūkst. eurų (168 tūkst. Lt).

Kai buvo pradėta domėtis šio turto įgijimu, verslininkas 2010-ųjų birželį šį turtą registravo savo draugės N. Peniajevos vardu.

Apartamentus ant jūros kranto yra nusipirkusi ir N. Peniajeva – už juos moteris sumokėjo 46 tūkst. eu (160 tūkst. Lt).

Pareigūnai teigia, kad N. Peniajeva negali pagrįsti 110 tūkst., o R. Šukelis – 143 tūkst. Lt pajamų, panaudotų apartamentų įgijimui.

Tarandėje nusipirko sklypą ir pasistatė namą

Be to, tyrimo metu nustatyta, kad R. Šukelis Vilniaus rajone, Tarandės kaime už 107 tūkst. Lt įsigijo žemės sklypą, tačiau beveik 45 tūkst. Lt, panaudoti pirkimui, esą gauti neteisėtomis pajamomis.

Maža to, bylos duomenimis, R. Šukelis šiame sklype pasistatė namą – jo atkuriamoji vertė sudaro beveik 600 tūkst. Lt. Pareigūnai įsitikinę, kad Gariūnų prekeivis neturėjo beveik 300 tūkst. Lt namo statyboms.

Šis sklypas ir daugiau kaip 415 kv. m namas dabar priklauso abiem sugyventiniams.

Paskolos sutartys – atgaline data

Baudžiamojon atsakomybėn dėl nepagrįsto praturtėjimo patraukti R. Šukelis ir N. Peniajeva teisme parodymų kol kas nedavė – laukia, kol teisėja apklaus visus liudytojus. Kai kurie jų aiškino, kad sugyventiniams skolino pinigus, tačiau paskolos sutartis sudarė tik tuomet, kai galimai nepagrįstu praturtėjimu ėmė domėtis Policijos departamentas, o kiti atskleidė, jog pinigų skolinimas tebuvo pareigūnų mulkinimas.

Vilnietė Snežana Guobienė prisipažino, kad su N. Peniajeva studijavo viename universitete ir sužinojusi, jog draugės veikla Gariūnuose yra susidomėjusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), pati pasisiūlė jai padėti.

„Žinojau, kad ji turi problemą ir pasiūliau jai paskolinti 100 tūkst. Lt – iš tikrųjų jai pinigai nebuvo duoti, jai tik reikėjo popierinio dokumento, kuriame būtų įrašyta, jog pinigai yra paskolinti“, – sakė liudytoja.

Moteris teigė, kad paprašė savo tėvo, kuris turėjo pinigų, pasirašyti paskolos lapelį. „Tėvas 2012-ųjų sausį parašė, kad N. Peniajevai 2007-aisiais paskolino 100 tūkst. Lt“, – sakė ji.

„Ji man neaiškino, kam reikalinga tokia suma, tik užsiminė, jog yra nemalonumų su VMI ir reikia šią sumą pateisinti“, – porino ir S. Guobienės tėvas Nikolajus Ivlevas.

Paskolą ugniagesys deklaravo tik prasidėjus ikiteisminiam tyrimui

Kad R. Šukeliui paskolino 50 tūkst. Lt, teisme aiškino ir Vilniuje ugniagesiu-gelbėtoju dirbantis Jurijus Novoslavskis.

„Iš žmonos tėvų gavome 250 tūkst. Lt – jie pardavė žemę ir šiuos pinigus mums padovanojo, o R. Šukelis, kuris yra mano draugas, norėjo Bulgarijoje pirkti butą ir jį vėliau pardavęs užsidirbti, todėl pinigus jam paskolinau“, – sakė ugniagesys-gelbėtojas.

Vyras tikino, kad šią paskolą privačių interesų deklaracijoje įvardijo tik tuomet, kai pareigūnai ėmė domėtis R. Šukelio nepagrįstu praturtėjimu.

„Jis pinigų man dar negrąžino, tačiau žinau, kad atiduos – juk jo turtas areštuotas“, – sakė J. Novoslavskis.

Dar 100 tūkst. Lt R. Šukeliui teigė paskolinęs ir anksčiau ugniagesiu-gelbėtoju dirbęs Valentinas Dombrovskis – jis taip pat aiškino, kad Gariūnų prekeivis yra labai geras jo draugas.

„Turėjau pinigų, todėl paskolinau – jis sakė, kad kai parduos butą, „iš viršaus uždės“, mes esame draugai ir viską išsiaiškinsime“, – liudytojas neslėpė, kad jis taip pat buvo įsigijęs ne vieną būstą, juo taip pat domėjosi VMI.

Buvęs ugniagesys-gelbėtojas prisipažino, kad skolos raštelį su R. Šukeliu pasirašė tik 2010 m., nors pinigus jam esą skolino dar 2007 m.

Dar kiti liudytojai bandė pagrįsti 35 tūkst. Lt paskolą. Tuo metu Raimundas Kuncevičius aiškino, jog per kelis kartus R. Šukeliui pervedė beveik 17 tūkst. Lt – esą jo draugai ilsėjosi Turkijoje, kai bankrutavo kelionių organizatorius ir už savo pinigus reikėjo grįžti namo. Be to, jis tikino, kad skolino pinigų, kai kartu vyko į Europos krepšinio čempionatą Turkijoje.

„Aš taip pat pirkau apartamentus Bulgarijoje – deja, ir mano investicija nepasiteisino, nes kainos ten labai krito“, – prisipažino liudytojas.

Verslininkas stebisi, kad įstatymas galioja atgaline data

Tuo metu R. Šukelis bei jo draugė N. Peliajeva kratosi atsakomybės ir aiškina, kad jokių nusikaltimų nepadarė.

„Viskas prasidėjo, kai tyrėjas bylą dėl nesumokėtų mokesčių norėjo teismui perduoti baudžiamuoju įsakymu, bet nesutikau, tai jis man pareiškė, jog vis tiek mane pasodins“, – sakė Gariūnų prekeivis.

Jis tikino, kad nekilnojamąjį turtą įgijo iš teisėtų lėšų, už jį mokėjo dalimis, o namą Tarandėje pats statėsi. „Kodėl dabar turiu įrodinėti, kas buvo 2007 m.“, – sakė R. Šukelis.

Už neteisėtą praturtėjimą, kai turima nuosavybės už daugiau negu 500 MGL, baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (479)