Dar praėjusiais metais Lietuva pagal verslo sąlygas buvo 27 vietoje, į priekį užleisdama kaimynes Estiją (21 vieta) ir Latviją (25 vieta).

Per metus šalis pakilo per 10 pozicijų - į 17 vietą. Tokiais lūkesčiais gyveno dar praėjusi valdžia, tačiau pakeitimai atsispindėjo tik šiemetiniame reitinge.

„Džiugu, kad Lietuva taip ženkliai pakilo „Doing Business“ reitinge. Tai puiki žinia ne tik investuotojams, bet ir visiems Lietuvos gyventojams. Tačiau privalome toliau skirti daug dėmesio verslo sąlygų gerinimui, mažinti administracinę naštą, modernizuoti darbo santykių reguliavimą“, – teigia VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinė direktorė Milda Dargužaitė.

Pasaulio bankas nurodo, kad Lietuvos kilimą lėmė sąlygų pagerinimas dviejose srityse. Verslo pradėjimo supaprastinimas (šuolis reitinge nuo 107 į 11 vietą) ir verslo kreditavimas (šuolis iš 53 į 28 vietą).

Juridinių asmenų registrą tvarkantis Registrų centras pabrėžia, kad Lietuvos pažangą Pasaulio banko tyrime „Doing Business“ lėmė bendro darbo vaisiai: paties Registrų centro inicijuota įmonių steigimo internetu paslauga, Valstybinės mokesčių inspekcijos bei bankų naujovės, suteikusios galimybę žymiai atpiginti ir sutrumpinti verslo pradžią.

Tiesa, Lietuva vis dar turi kur pasistengti, pastebi „Investuok Lietuvoje”. Šalyje prisijungimas prie elektros tinklų užtrunka net 148 dienas, kai Vokietijoje – tik 17 dienų. Verslo atstovai Lietuvoje mokesčius turi mokėti 11 kartų per metus, o Švedijoje – tik 4. Mokesčių mokėjimo procedūros Lietuvoje užtrunka net 175 valandas per metus, o Estijoje tam prireikia tik 81 valandos.

Lietuvos kaimynai reitinge - Airija (15 vieta), Taivanis (16 vieta), Tailandas (18 vieta), Kanada (19 vieta).

Estija reitinge užėmė 22 vietą, Latvija – 24-ą, Lenkija – 45-ą, Baltarusija – 63-ą, Rusija – 92 vietą. Rusai džiūgauja, kad pirmą kartą pavyko peržengti šimtuko ribą.

Geriausios sąlygos verslui – Singapūre, Honkonge, Naujojoje Zelandijoje, JAV, Danijoje, Malaizijoje, Pietų Korėjoje, Gruzijoje, Norvegijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (513)