Taip pat investuotojus neramina (S&P 500 -0,34 proc.) užsitęsęs konfliktas Ukrainoje bei kokie bus pasiekti susitarimai tarp ECB ir Graikijos, siekiant padengti šalies trumpalaikius įsipareigojimus. Šiandien buvo paskelbta, kad Vokietijos eksportas gruodžio mėn. duomenimis fiksavo net 3,4 proc. kilimą nuo prieš tai buvusio -2,1 proc. smukimo. Tai yra teigiamas ženklas ne tik vietos verslo sektoriui, o taip pat visai euro zonos ekonomikai. Šiandien ryte Japonijos indeksas Nikkei 225 laikosi su 0,36 proc. pakilimu, o Kinijos indeksas CSI 300 stiebiasi 1,63 proc. Europos indekso Euro Stoxx 50 ateities sandorių reikšmės rodo -1,18 proc. smukimą, todėl tikėtina pirmadienis senajame žemyne prasidės be stabilios krypties.

Valiutų rinkos

Paskutinę savaitės dieną EUR/USD valiutų kursas fiksavo net 1,13 proc. kritimą iki 1,1320 lygio, JAV dolerio vertei stiprėjant prieš eurą ir beveik nubraukiant prieš tai savaitę trukusį pastarųjų valiutų kurso stiprėjimą (1,44 proc.). JAV investuotojai teigiamai nusiteikę dėl šalies ekonominio augimo, tikintis greitesnių permainų dėl FED‘o bazinės palūkanų normos pakėlimo. Tuo trapu Europos investuotojus neramina situacija Graikijoje, - ar šalis bus pajėgi laikytis išlaidų kontrolės ir nesusidurs su trumpalaikių įsipareigojimų nevykdymu. Pirmadienio ryte matomas nežymus euro stiprėjimas prieš JAV dolerį, kursui laikantis ties 1,1330 lygiu. Šiandien svarbesnių naujienų skelbiama nebus, o užsienio valiutų investuotojai seks visas naujienas dėl Graikijos, laukiant trečiadienį numatyto euro zonos atstovų susirinkimo, kurio metu bus apžvelgiama Graikijos situacija bei šalies ekonomikos perspektyvos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Praeitą savaitę visi Baltijos šalių indeksai užbaigė su teigiamai savaitiniais pakilimais: Vilniaus indeksui stiebiantis 0,85 proc., Talino pakylant 0,61 proc., o Rygos fiksuojant trapų 0,06 proc. augimą. Savaitės metu Vilniuje investuotojai aktyviausiai keitėsi mažmeninio drabužių tinklo „Apranga“ akcijomis, jų vertei šoktelint 1,5 proc. iki 2,710 euro už akciją. Pagrinde pastarojoje pozicijoje investuotojų optimizmą pozicijoje žadino pirmadienį paskelbti bendrovės veiklos aktyvumo rodikliai už šių metų sausio mėnesį. Talino biržoje investuotojai dominavo dvejose pozicijose laivybos kompanijos „Tallink Grupp“ ir statybos sektoriaus įmonės „Merko Ehitus“. Pirmosios bendrovės savaitinis akcijų pakilimas sudarė 0,3 proc., o antroji šoktelėjo net 4,3 proc. „Tallink Grupp“ trečiadienį išplatino pranešimą apie veiklos rodiklius, tuo tarpu „Merko Ehitus“ finansinius rodiklius žada paskelbti trečiadienį. Šiandien svarbesnių veiklos naujienų bendrovės Baltijos regione skelbti nežada, todėl tikėtina investuotojų dėmesys kryps į praeitą savaitę paskelbtas naujienas bei Europoje vyraujančias tendencijas.