Tokią laidą planuojama rengti Prahoje, už jos kūrimą būtų atsakingas Čekijos sostinėje įsikūręs Jungtinių Valstijų Kongreso finansuojamas Laisvosios Europos radijas, BNS informavo R.Paleckis.

„Tai būtų televizijos naujienų rusų kalba projektas, kuris artimiausiu metu - rugpjūčio pabaigoje, gal rugsėjį - turėtų pasiekti visų trijų šalių eterį. Mes esame įsipareigoję rasti vietą šioms kasdienėms žinioms. Galėtų būti kažkokie „stalčiai“ mūsų reportažui iš Lietuvos, estų - iš Estijos, taip pat latvių iš Latvijos. Visa tai būtų matoma visose trijose šalyse, nacionalinių transliuotojų eteryje“, - sakė jis.

Pirmosios pilotinės laidos LRT turėtų pasiekti dar šią savaitę.
Anot R.Paleckio, Prahoje bus įsikūręs tik laidos „gamybos centras“ - Laisvosios europos radijas planuoja turėti savo televizijos korespondentus ne tik Baltijos valstybėse, bet ir Rusijoje, Ukrainoje, taip pat prie naujienų rengimo prisidės ir visų trijų šalių nacionalinių transliuotojų naujienų tarnybos.

Jis sakė, kad latviai paskubėjo pasiūlė trijų Baltijos valstybių televiziją rusų kalba, neatlikę reikiamų darbų.

„Estai, išgirdę apie šią idėją, pirmieji pareiškė, kad nedalyvaus tokiame projekte - jei ir dalyvautų, tai tik šalies viduje, kurdami savo rusakalbį kanalą (...). Todėl atitinkamai griuvo visa šita idėja latvių iškelta, paaiškėjo ir visiškai skirtingos situacijos su rusakalbiais“, - sakė R.Paleckis.

Anot jo, LRT taip pat atlieka veiksmus, kuriais plečiamos galimybės rusakalbiams Lietuvoje gauti alternatyvią informaciją rusų kalba: pradėtos rodyti ukrainiečių žurnalistų rengiami reportažai LRT kultūros kanalu bei interneto svetainėje, rengiami reportažai iš tautinių mažumų regionų Lietuvoje.

Idėja kurti bendrą rusišką kanalą iškelta šių metų balandį, kaip atsvarą Baltijos valstybėse transliuojamiems Maskvos finansuojamiems kanalams.
Lietuva ir Latvija pernai ir šiemet buvo apribojusios kai kurių Rusijos finansuojamų kanalų laidų transliacijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)