„Man labai malonu pranešti, ir tai labai reikšmingas įvykis, kad šiandien pagal reversinę dujų tiekimo Ukrainai sistemą Ukrainos ir Vengrijos sieną perkirto „pirmoji vengriškų dujų molekulė“. Nė kiek neperdedant, tai yra labai svarbus įvykis, nes jis iš tikrųjų reiškia persilaužimą energetinės Ukrainos priklausomybės srityje“, - sakė Ukrainos premjeras.

Ukraina tikisi, kad per vieną ar du mėnesius bus padidintos techninės galimybės per Vengriją pristatyti iki 5 mlrd. kub. m dujų per metus, remdamasi Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministru Eduardu Stavickiu pažymi naujienų agentūra „Interfax“.

„Šiandien techninės galimybės leidžia iš Vengrijos į Ukrainą per parą pristatyti mažiausiai 3–3,5 mln. kub. m dujų. Tačiau per vieną ar du mėnesius mes tikimės padidinti technines tiekimo galimybes, kurios leis per parą pristatyti 15 mln. kub. m dujų. Tai būtų penkis kartus daugiau negu dabar“, - teigė E. Stavickis. Tai savo ruožtu padės iš Rusijos perkamų dujų kiekį sumažinti iki 20 mlrd. kub. m per metus.

Kalbėdamas apie reversinį dujų tiekimą Ukrainai per Vengrijos teritoriją, ministras priminė, kad šios dujos bus pristatomos pagal nacionalinės bendrovės „Naftogaz Ukrainy“ ir Vokietijos įmonės RWE kontraktą, kuriame numatyta pirkti iki 5 mlrd. kub. m dujų. Nuo praėjusių metų lapkričio 1-osios „Naftogaz Ukrainy“ vokiškas dujas pagal reverso schemą pradėjo importuoti per Lenkiją.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi tuo pačiu E. Stavickiu, nurodo, jog kovo mėnesį Ukraina praktiškai nepirko dujų iš „Gazprom“, su kuria taip ir nesugebėjo susitarti dėl dujų kainos.

„Mes toliau deramės su kolegomis iš Rusijos, bet turiu pažymėti, kad kovo mėnesį mes praktiškai nepirkome dujų iš Rusijos teritorijos. Taip yra pirmiausia dėl to, kad iki šiol neišsprendėme kainų klausimo“, - sakė energetikos ministras. Jis teigiamai atsakė į klausimą, ar tokiu būdu Kijevas mėgins padaryti įtaką derybų procesui su Rusijos dujų milžine.

Kiek anksčiau E. Stavickis skelbė, jog Europos Sąjunga (ES) žada padėti Ukrainai išspręsti klausimą dėl gamtinių dujų tiekimo diversifikacijos, kuri turėtų įtakos koreguojant Ukrainai skirtų rusiškų dujų kainą. ES kaip tik ir kalbėjo apie dujų tiekimą iš Europos reversiniu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)