Premjeras trečiadienį Kijeve pareiškė žinąs "apie Rusijos planus šią žiemą blokuoti dujų tranzitą į ES". Jis pabrėžė, kad tikisi praktinės paramos ir aiškių sprendimų iš rugsėjo 4-5 dienomis vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

Apie pusė rusiškų dujų į ES teka per Ukrainą. Iš viso trečdalis ES suvartojamų dujų yra rusiškos.

Jei Rusija iš tikrųjų nutrauktų dujų tiekimą ES, tai labiausia pajustų Pietų Europa. Šiuo metu šešios ES valstybės 100 proc. priklausomos nuo rusiškų dujų.

Maskva ir Kijevas trečią kartą per 10 metų ginčijasi dėl dujų tiekimo Ukrainai. Rusija teigia, kad Ukrainos skolos už dujas siekia 5,3 mlrd. dolerių. Todėl šalis nuo birželio negauna dujų iš Rusijos.

Antradienį Minske susitikę Rusijos ir Ukrainos prezidentai Vladimiras Putinas ir Petro Porošenka aptarė ir dujų ginčą. Per pokalbius sutarta, kad abiejų šalių energetikos ministrai rugsėjo 6-ąją milijardines Ukrainos skolas Rusijai aptars su ES energetikos komisaru Guentheriu Oettingeriu. Neseniai komisaras siūlė, kad, esant būtinybei, dujos iš ES valstybių būtų nukreiptos į Ukrainą.

Maskvoje pateiks naujų pasiūlymų dėl dujų tiekimo

Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaras G.Oettingeris vizito į Maskvą rugpjūčio 29 d. metu "pateiks naujų Europos Komisijos (EK) pasiūlymų siekiant kompromiso dėl dujų ir Ukrainos". Diskusija vyks ruošiantis atnaujinti trišales Ukrainos-Rusijos-ES ministrų derybas. Tokią informaciją trečiadienį pateikė komisaro atstovė spaudai Marlene Holzner.

"Minske pasiektas susitarimas atnaujinti trišales derybas. Tikimės, kad tai įvyks jau rugsėjį", - pabrėžia pareigūnė.

"Dėl datos bus tariamasi rugpjūčio 29 d., eurokomisaro G. Oettingerio vizito į Maskvą metu, kur jis susitiks su (Rusijos) energetikos ministerijos vadovu Aleksandru Novaku", - nurodo M. Holzner. Anot jos, A. Novako ir G. Otingerio susitikimas prasidės "penktadienį 10 val. ryto Maskvos laiku".

Taip pat atstovė spaudai pabrėžė, kad Europos Komisija "nuolatos palaiko ryšį su Ukraina", o viena iš pagrindinių užduočių susitikimo metu taps "galimybių suvienodinti Maskvos ir Kijevo pozicijas" analizė.