Stambiausios pasaulyje dujų bendrovės gamybos apimtys pirmąjį 2015 metų pusmetį, palyginti su analogišku ankstesnių metų laikotarpiu, sumenko 13 proc. Tokią informaciją laikraštis „The Financial Times“ pateikia, remdamasis antradienį Rusijos ekonomikos plėtros ministerijos pateikiamais duomenimis.

Prognozėje buvo teigiama, kad, palyginti su ankstesnių metų 444 mlrd. kub. metrų apimtimis, šiemet rodiklis turėtų sumenkti 6,7 proc. Toks krytis gerokai kertasi ir su „Gazprom“ šių metų planais – juose buvo nurodoma, kad 2015 metais bus išgauta 485 mlrd. kub. metrų dujų.

Į Europą parduodamų dujų apimtys – pagrindinis įmonės pajamų šaltinis – pirmąjį šių metų pusmetį smuko 6,2 proc., nes švelni žiema sumažino kuro sunaudojimą. Pablogėjo ir „Gazprom“ santykiai su svarbiausiais savo klientais. Europos Komisija šių metų pradžioje apkaltino Rusijos energetikos grupę piktnaudžiaujant savo pozicija rinkoje.

Be to, Ukraina, laikyta viena stambiausių „Gazprom“ klientų, ėmė tiekti kitų įmonių dujas. Rusijos dalis Ukrainos rinkoje nuo 2014 metų iki pirmosios 2015-ųjų pusės sumažėjo nuo 74 iki 37 proc. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius „Gazprom“ bendrovei „Naftogaz Ukrainy“ perpumpavo vos 3,7 mlrd. kub. metrų dujų, o šiuo metu tiekimas yra visai sustabdytas.

Rusija laukia, kad šių metų rudenį tiekimas bus atnaujintas, tačiau Ukrainos valdžia pasirengusi iš „Gazprom“ 2015 metais įsigyti ne daugiau kaip 6-7 mlrd. kub. metrų dujų. Dar 2013 metais bendrovės Ukrainai tiekiamų dujų apimtys siekė 25,8 mlrd. kub. metrų, o 2012 metais – 32,9 mlrd. kub. metrų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)