„JAV naftos-dujų bendrovė „Chevron“, pasirašiusi su Ukraina praėjusiais metais sutartį dėl skalūnų dujų gavybos šalyje, oficialiai informavo vyriausybę apie pasitraukimą iš šio projekto“, - teigė šaltinis.

Kaip jau skelbta anksčiau, pagal pasirašytą sutartį turėjo būti tiriamas Ukrainos Vakaruose esantis Oleskos telkinys, o tiriamuosius darbus pabaigus, ketinta pradėti skalūnų dujų gavybą. „Chevron“ į projektą planavo investuoti apie 350 mln. JAV dolerių.

Pasak šaltinio, bendrovė atsisako projekto, nes Ukrainos vyriausybė, o konkrečiau - finansų ministerija, neįvykdė nurodytu laikotarpiu, iki lapkričio 18 d., prisiimtų įsipareigojimų suderinti norminius aktus su veikiančiais Ukrainos įstatymais.

„Faktiškai, finansų ministerija suteikė oficialų pagrindą įmonei „Chevron“ atsisakyti vykdyti kontrakte numatytus įsipareigojimus, susijusius su mažiausiai 350 mln. dolerių investavimu į Ukrainą per ateinančius penkerius metus“, - teigė šaltinis.

Jis taip pat pridūrė, kad galiojant dabartinei apmokestinimo sistemai energetikos sektoriuje, tikimybė, kad bus pasirašytos naujos tokio pobūdžio sutartys, atrodo mažai tikėtina.

Šaltinis pastebėjo, kad Finansų ministerijos iniciatyva, rugpjūtį mokestis už telkinių naudojimą gavybos procese buvo padidintas du kartus ir pritaikytas visiems įgyvendinamiems projektams.

„Akivaizdu, kad mokėti labai didelius mokesčius ir kartu atskaityti dalį iš išgautų energijos išteklių nenori nė vienas investuotojas“, - pabrėžė šaltinis.

Planuota, kad „Chevron“ pirmuoju etapu (per pirmuosius dvejus-trejus metus) skirs apie 350 mln. dolerių gręžinių žvalgymo ir gręžimo darbams. Ištekliai, glūdintys Oleskos telkinyje, vertinami apie 2,98 trln. kubinių merų dujų. Dujų gavyba šiame sklype gali siekti 5-10 mlrd. kubinių metrų per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)