Viešnagės dienomis 16 val. svečias kalbės apie S.Paradžanovo estetikos ištakas; tris trijų tautų kino šedevrus „Užmirštų protėvių šešėliai“ (Ukraina), „Granato spalva (Sajat Nova)“ (Armėnija), „Legenda apie Suramo tvirtovę“ (Gruzija)“; aptars menininko padėtį šiuolaikiniame pasaulyje.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje veikiančioje tarptautinėje parodoje „Sergejus Paradžanovas. Nežabotos vaizduotės kino genijus“ – Susitikimų programos renginiai.

Į Vilnių atvyksta žymus Gruzijos fotomenininkas Jurijus Mečitovas, su S.Paradžanovu bendravęs nuo 1978 m. iki pat jo mirties 1990-aisiais. J.Mečitovas, sukūręs daugybę S.Paradžanovo portretų, knygų, skirtų pasaulinio garso menininkui, ir pats ėjo į pasaulinio kino istoriją, tapo atpažįstamais unikaliais S.Paradžanovo portretais. Tarp jų „Šuolis“, vėliau atkartotas akmenyje – tapo paminklu S.Paradžanovui Tbilisyje. Šis ir kiti garsaus portretisto darbai pristatomi Vilniuje veikiančioje parodoje, apie juos ir savo bendradarbiavimą su kino kūrėju kalbės svečias, žadantis pristatyti ir daugiau įdomių darbų, savo išskirtinę knygą „Sergejus Paradžanovas. Dialogo chronika.

Jurijaus Mečitovo fotoistorijos“ (rusų k.), vyks paskaitos, pokalbiai.
Trečiadienį, spalio 23 d., 16 val. – paskaita „S.Paradžanovo estetikos ištakos (Tbilisio fenomenas – multikultūrinės visuomenės gyvenimas ir raiška. Būsimo menininko šeima, kurioje formavosi jo charakteris ir asmenybė)“; ketvirtadienį, spalio 24 d. 16 val., – „Trys trijų tautų išskirtiniai kino šedevrai: „Užmirštų protėvių šešėliai“ (Ukraina), „Granato spalva (Sajat Nova)“ (Armėnija), „Legenda apie Suramo tvirtovę“ (Gruzija)“; penktadienį, spalio 25 d.16 val., – „Menininkas šiuolaikiniame pasaulyje. S.Paradžanovo kūryba“.

Susitikimai su S.Paradžanovo bičiuliu J.Mečitovu – unikali galimybė daugiau sužinoti apie pasaulinio garso sulaukusį menininką, sovietų valdžiai nepatogaus žmogaus dramatišką gyvenimą. J.Mečitovas „prakalbins“ savo ir savo kolegos S.Paradžanovo muziejaus (Jerevanas, Armėnija) direktoriaus Zaveno Sargsyano fotografijas, pasidalys prisiminimais apie parodoje eksponuojamus unikalius S.Paradžanovo koliažus.

Parodos metu vyksta didelio susidomėjimo sulaukęs ciklas „S.Pardžanovo filmų trečiadieniai“. Jau parodyti filmai „Užmirštų protėvių šešėliai“, „Granato spalva“ (Sajat Nova). Šį trečiadienį – „Gruzijafilmo“ aukso fondo kūrinys „Legenda apie Suramo tvirtovę“ (Gruzija)“. Kitą savaitę – garsusis „Ašik Kerib“. Vaidybinius filmus papildo S.Paradžanovo dokumentiniai filmai „Akop Ovnatanian“ ir „Arabeskos Pirosmanio tema“.

Lapkričio mėnesį bus tęsiami „S.Paradžanovo filmų trečiadieniai“, planuojama aktorės Larisos Kadočnikovos (Ukraina), suvaidinusios pagrindinį vaidmenį filme „Užmirštų protėvių šešėliai“, viešnagė. Paroda „Sergejus Paradžanovas. Nežabotos vaizduotės kino genijus“ veiks iki lapkričio 30 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)