2022-aisiais beveik kas trečias Europos Sąjungoje dirbantis žmogus (nuo 15 iki 74 m. amžiaus) nurodė, kad visą arba didžiąją savo darbo dalį naudojasi skaitmeniniais įrenginiais, skelbia Eurostatas.

„Išmanieji telefonai yra tapę nepamainomu darbo įrankiu ir Lietuvoje, nepriklausomai nuo verslo sektoriaus. Darbo telefonai nebėra vien pardavimų vadybininkų ar klientų aptarnavimo specialistų įrenginiai, tad vis daugiau įmonių įvairioms darbo funkcijoms atlikti pasirenka suteikti telefonus visiems ar didžiajai daliai savo darbuotojų“, – komentuoja Simonas Stanevičius, „Bitė Lietuva“ įrenginių pardavimų vadovas.

Darbo telefonus galima ir nuomoti

Kovo pabaigoje „Bitė Lietuva“ pradėjo siūlyti telefonų nuomos verslui paslaugą. Pasak S. Stanevičiaus, augantis susidomėjimas nauja paslauga atspindi ir įmonių poreikius: vis daugiau verslo atstovų nori neatsilikti nuo naujausių technologijų ir savo darbuotojams užtikrinti geriausius rinkoje esančius darbo įrankius.

„Įprastai verslas yra linkęs telefonus įsigyti iškart, ypač jei pasirenkami vidutinės vertės įrenginiai. Brangesni telefonai dažniausiai įsigyjami lizingu. Tiek vienu, tiek kitu atveju po kelerių metų kyla dilema – darbuotojai norėtų naujesnių, pažangesnes funkcijas turinčių darbo telefonų, bet ką daryti su jau turimais? Neretai įmonės tęsia darbą su senais telefonais, nors pasirinkę nuomos paslaugą galėtų juos keisti kas 1-2 metus į naujausius modelius“, – sako jis.

Kol kas aktyviausiai telefonų nuoma domisi smulkusis ir vidutinis verslas. To priežastis – didesnis lankstumas, tvirtina S. Stanevičius.

„10-50 darbuotojų turinčiai įmonei yra kur kas lengviau pereiti prie telefonų nuomos, nei 400 darbuotojų korporacijai. Taip yra todėl, kad itin didelėms įmonėms yra sudėtinga greitai pakeisti išmaniųjų telefonų flotilę, nes įrenginiai darbuotojams suteikiami skirtingu laiku. Pavyzdžiui, vieni naudoja seniau įsigytus telefonus, kitų įrenginiai dar priklausomi nuo lizingo įmokų, treti neseniai atsinaujino savo išmaniuosius, tad neturi poreikio naujam įrenginiui“, – vardina pašnekovas.

Kaip pastebi ekspertas telefonų nuoma verslui yra finansiškai patrauklus sprendimas, tad didelės įmonės turėtų būti labiau suinteresuotos mažiau investuoti į išmaniųjų telefonų įsigijimą.

„Jei įmonei reikia 100 vnt. naujausių „iPhone“ telefonų, galutinė įsigijimo suma viršys 100 tūkst. eurų. Tuo tarpu pasirinkus telefonų nuomą, mėnesio įmoka už visus įrenginius siektų keletą tūkstančių eurų. Tai visiškai skirtingo dydžio finansinės eilutės. Užuot investavus į įrenginių įsigijimą, pinigų srautus galima skirti apyvartos lėšoms, verslui vystyti ir auginti“, – sako S. Stanevičius.

Mažiau administravimo, daugiau tvarumo

Nuomotis telefonus galima 12–24 mėn. laikotarpiui. Įprastai brangesni išmanieji telefonai keičiami kas metus – ne tik dėl funkcionalumo, bet ir siekiamo įvaizdžio.

Anot telefonų nuomos paslaugas teikiančios „Bitė Lietuva“ partnerės „Digital Care Lithuania“ pardavimų vadovo Tomo Janušausko, Lietuvoje įmonės dažniausiai renkasi naujausio modelio išmaniuosius įrenginius.

„Tarp populiariausių įrenginių, kuriuos įmonės renkasi savo darbuotojams – naujausi „Apple iPhone“ ir „Samsung S“ serijos išmanieji telefonai. Pastebime, kad verslo klientai itin domisi sutartyje numatytomis galimybėmis keisti esamą įrenginį į naujesnį modelį. Ši paslauga itin aktuali, nes suteikia lankstumo atsinaujinti, kas yra ypač svarbu šiuo metu sparčiai besikeičiančioje technologijų rinkoje“, – sako T. Janušauskas.

Pašnekovo teigimu, galimybė atsinaujinti nuomojamus įrenginius prisideda ir prie išlaidų mažinimo, nes įmonėms nereikia įsigyti brangių išmaniųjų telefonų. Nuoma supaprastina ir įrenginių apskaitą. Lanksčios sąlygos taikomos ir įrenginio gedimo atveju.

„Sugedus nuomojamam išmaniajam telefonui, pirmiausia jis yra siunčiamas į garantinį remontą. Jei įrenginio suremontuoti neįmanoma dėl tam tikrų techninių priežasčių, tuomet jis keičiamas į tokį patį arba geresnį modelį. Tuo atveju, kai įrenginio pakeitimas nauju negalimas, nuomos sutartis nutraukiama ir klientui pasiūloma sudaryti naują sutartį, kuri atitiktų organizacijos poreikius bei galimybes“, – vardina T. Janušauskas.

Išmaniųjų įrenginių nuoma taip pat prisideda prie tvarumo principų diegimo įmonės veikloje – pasibaigus nuomos sutarčiai telefonai yra prikeliami antram gyvenimui. „Digital Care Service“ serviso centre įrenginiai yra patikrinami, atnaujinama jų programinė įranga, prireikus pakeičiamos detalės ir sutvarkyti telefonai grąžinami į rinką tolesniam naudojimui. Atnaujintiems telefonams suteikiamas ir naujas garantinis laikotarpis.

Pasak S. Stanevičiaus, išmaniųjų telefonų nuoma sumažina verslui naštą kaupti ir utilizuoti senus įrenginius, kas yra gana dažna problema ne tik didelėms, bet ir mažoms įmonėms.

„Nebenaudojami telefonai, kaip ir kiti išmanieji įrenginiai, dažniausiai sandėliuojami neribotą laiką, kol neprisiruošiama nurašyti į ilgalaikį turtą įtrauktų darbo įrankių. Tokiu atveju, seni telefonai tampa našta ne tik buhalterijai, bet ir IT skyriui, ką jau kalbėti apie šiuose įrenginiuose užsilikusių duomenų saugumą. Prieš utilizuojant ar perduodant antrinei rinkai, senus telefonus būtina ištrinti su specialiomis duomenų trynimo programomis be galimybės juos atstatyti“, – sako ekspertas.

Šiuo metu telefonų nuomos paslauga siūloma tik verslo klientams Lietuvoje, tačiau vertinamos galimybės tokią paslaugą pasiūlyti ir privatiems klientams.