Poreikis atsirado prieš kelis metus


Gaminių be pridėtinio cukraus poreikis atsirado daugiau nei prieš dvejus metus. „Mes nuolat važinėjame po įvairias pasaulines parodas ir jose pastebėjome, kad vis daugiau žmonių klausinėja apie sveikesnius produktus, ypač pomidorų padažus.

Iš karto svarstėme cukrų keisti saldikliais, bet galiausiai, susėdę su mūsų įmonės technologais, nutarėme gaminti iš viso be jokio pridėtinio cukraus“, – sakė D. Grinkevičius.

„Daumantai LT“ tapo pirmaisiais Lietuvos gamintojais, pristačiusiais becukrį pomidorų padažą. Saldumas juose išgaunamas vieninteliu būdu – iš pomidorų.

D. Grinkevičius akcentuoja, kad sukurti tokį produktą buvo iššūkis ir įmonės technologams – neužtenka tik nedėti cukraus. Esmė, kad padažas būtų skanus.

 Domas Grinkevičius

Cukrų pakeitė saldesni pomidorai


„Tai buvo ir kūrybinis, ir technologinis procesas. Mūsų technologai ieškojo sprendimų, kaip pagaminti tokį padažą, kuris būtų be pridėtinio cukraus, sveikesnis, skanus ir natūraliai saldus.

Visų pirma reikėjo rasti tinkamiausios pomidorų žaliavos, kuri savyje turėtų daugiau natūralaus cukraus. Reikia suprasti: įprastuose kečupuose yra apie 20 gramų cukraus 100 gramų produkto. Mūsų pagamintame padaže yra tik 6 gramai cukraus, kuris gaunamas tiesiai iš pomidorų“, – pasakojo D. Grinkevičius.

Skonio skirtumas tarp įprasto ir becukrio padažo jaučiamas, tačiau tai – suprantama. Žmogui, kuris buvo įpratęs vartoti produktą su cukrumi ir nutarė keisti jį į sveikesnį, prie naujo skonio reikia įprasti: „Iš patirties žinau: du–tris kartus maistą pagardinus becukriu padažu, produkto su cukrumi poreikis mažės.“

 Daumantų kečupas

Dar viena padažo be pridėtinio cukraus nauda – labiau jaučiamas natūralaus pomidoro skonis.

Tokius produktus renkasi dvi grupės žmonių. Pirmoji – tie, kurie siekia sumažinti savo kūno svorį ir atidžiai skaičiuoja suvartojamas kalorijas ar laikosi dietos. Antroji – apskritai sveiką gyvenimo būdą propaguojantys, sportuojantys žmonės.

Mitas, jog padažas be pridėtinio cukraus galioja trumpesnį laiką. „Kadangi produktai yra termiškai apdorojami, jų galiojimui cukrus reikšmės neturi“, – aiškino D. Grinkevičius.

Ekologiškas ar becukris?


Pasak D. Grinkevičiaus, kartais pirkėjai vis dar sumaišo dvi skirtingas kategorijas – ekologiškus ir be pridėtinio cukraus gaminamus pagardus: „Tai skirtingi dalykai. „Daumantai LT“ turi atskirą grupę ekologiškų produktų. Tai reiškia, kad jų gamybai naudojamos pagal ekologinius reikalavimus auginamos žaliavos.

Tuo tarpu padažai be pridėtinio cukraus ir reiškia tai, kad jie yra tiesiog becukriai ir sudėtyje nėra fruktozės, saldiklių ar konservantų. Šiuo metu gaminame du tokius padažus – „Karališkas“ pomidorų padažas ir „Tradicinis“ kečupas.“

Pastarojo sodrų skonį praturtina aromatingi natūralūs prieskoniai: saldžiosios raudonosios paprikos, kvapnieji gvazdikėliai ir cinamonas.

 Daumantų pomidorų padažas

Produktai populiarūs užsienyje


„Daumantai LT“ padažai be pridėtinio cukraus populiarūs ir užsienio šalyse, o per dvejus metus jie atsidūrė populiariausių įmonės eksportuojamų produktų penketuke.

„Akivaizdu, kad tikrai pataikėme su skoniu. Tačiau tai – ne viskas, nes norime atrasti raktą į dar vieną receptą: kaip be pridėtinio cukraus pagaminti populiariuosius BBQ padažus? Tai – jau sudėtingiau, mat tarp ryškiausių jų skonio savybių yra saldumas. Be cukraus ateityje norėtume gaminti ir kai kuriuos „WOWmama“ grupės padažus.“

D. Grinkevičius pastebi, kad keičiasi Lietuvos pirkėjų elgesys: jie vis dažniau skaito produktų etiketes.

„Lietuvos įstatymai taip pat reglamentuoja, kad jose reikia kuo plačiau, kuo išsamiau išaiškinti produkto sudėtį. Kadangi žmonės labai domisi produkto sudėtimi, todėl tai svarbu ir mums – kuo aiškiau, suprantamiau ant pakuotės pateikti informaciją.

Kad žmogui, stovinčiam parduotuvėje, nereiktų spėlioti: tai kokia gi šio padažo sudėtis?“ – kalbėjo D. Grinkevičius.