agrastai

Agrastų, kivių ir vynuogių džemas
2015 m. liepos 25 d. 00:00
Sezoninis maistas – sveikatai ir dailiai figūrai  (1)
2015 m. liepos 21 d. 10:50
Į antrąją pusę persiritusi vasara ragina paskubėti išnaudoti visus jos privalumus, tarp kurių – poilsis gamtoje, sodyboje. Jo metu norisi pasilepinti gardžiu maistu, nepraleidžiant daug laiko virtuvėje, bet tuo pačiu rūpinantis savo sveikata ir dailiomis linijomis.
Ką dirbame daržuose ir soduose vidurvasarį?  (2)
2015 m. liepos 9 d. 10:23
Po darbais gausios vasaros pradžios į sodus pagaliau atėjo šiek tiek atokvėpio, kai darbų tempas sulėtėjo ir jau galima pasidžiaugti pirmuoju gausiu derliumi. Liepą užauga ankstyvosios bulvės, šiltnamiuose – agurkai ir pomidorai, lyg pašėlusios ima nokti ir uogos: avietės, serbentai, agrastai.
M. Jurkynas: Lietuvoje tikrai galite rasti gerų vynų  (18)
2015 m. liepos 7 d. 16:38
Vasara, atostogos ir geras laikas – jie dažniausiai eina greta. Norisi atrasti naujas vietas, patirti naujus ir teigiamus įspūdžius. Nauji restoranai, nauji valgiai, naujos pramogos, kokybiškas poilsis ir ... nauji vynai .
Laikas uogas ne tik valgyti: kaip vasarą puoselėti uogakrūmius  (1)
2015 m. liepos 6 d. 07:48
Uogakrūmių daržas... Retai išgirsi tokią frazę. Daržas mums paprastai asocijuojasi su lygiomis lysvėmis, kur estetikos – nedaug. O uogakrūmiai veši soduose, ten, kur žydi gėlynai, dekoratyviniai krūmai ir vaismedžiai. Uogakrūmių derlius – tai ne tik gardumynas, bet ir dalis sodo estetikos.
Kokius vitaminų lobius savyje slepia uogos  (1)
2015 m. birželio 23 d. 10:50
Vaisiai su sėklomis ar kauliukais minkštime – ne tik maistas, bet ir vaistas. Juose gausu antioksidantų, vitaminų ir skaidulų. Ryškiaspalvės, sultingos ir kvapios uogos naudingos mažiems ir dideliems. Jose slypi sveikatos ir grožio šaltinis.
Kaip užsiauginti kamieninių agrastų sodyboje  (4)
2015 m. birželio 22 d. 00:47
Agrastai ( Ribes ) kartu su braškėmis, avietėmis ir serbentais jau seniai išplitę mūsų soduose. Tai medingi augalai , pražystantys anksčiau už serbentus, labai vertinami bitininkų. Kiekvieną vaiskrūmį, tame tarpe ir agrastus, be natūralios krūmo formos galima auginti ir kaip mažą medelį. Kamieniniai agrastai yra ypač dekoratyvūs ir duoda daug naujų apželdinimo galimybių.
R. Norvilė apie gyvenimą be grožio konkursų: mylimas darbas, vyro dėmesys ir laisvalaikis vienkiemyje  (45)
2015 m. birželio 12 d. 19:40
Penktadienį kartu su „Domino“ teatro aktoriais Trakuose pasiplaukioti garlaiviu išsiruošė ir teatre vaidmenis kurianti Norvilų šeima. Deivis su Renata į išvyką gamtoje pasikvietė ir savo penkerių metų sūnų Emilį.
Kulinarė R. Ničajienė pataria, ką vasarą gaminti kartu su vaikais
2015 m. birželio 8 d. 10:42
Pilnos rieškučios uogų, vasariniai obuoliai, pirmosios slyvos, sultingosios kriaušės, dubenys žalumynų ir kitų tik iš daržo parneštų gėrybių, šaltosios arbatos, naminiai ledai, kokteiliai... Renata Ničajienė , kulinarinių knygų autorė ir tinklaraščio sezoninevirtuve.lt įkūrėja ilgai galėtų vardinti gėrybes, kurias ant jos šeimos stalo atneša vasara.
Retai auginami serbentai: kaip sulaukti gausaus derliaus  (13)
2015 m. gegužės 11 d. 04:58
Sodyba ar sodas be juodųjų ir raudonųjų serbentų neįsivaizd u ojamas. Visur šie vaiskrūmiai auginami, nes veda vertingas sveikatai uogas. O pasisodinus ir auginant dar retai auginamus stambiauogius serbentus arba šiuos vaismedžius žaliomis uogomis, arba originalius jų hibridus, sodas taptų dar patrauklesnis ir spalvingesnis. Apie retai auginamus serbentus kalbiname brolių Edmundo ir Romo Vrublevskių medelyno savininką Romą Vrublevskį.
Virtuvės madą diktuoja skandinavai
2015 m. kovo 22 d. 00:10
Geriausiu pasaulyje tituluojamas restoranas „Noma“ šį sausį su visa 60 žmonių komanda mėnesiui persikraustė iš Kopenhagos į Tokiją, į viešbutį „Mandarin Oriental“. Net jei būtumėte nusprendę aplankyti tolimąją Japoniją dėl gurmaniško patyrimo, šansas gauti staliuką restorane, anot Aistės Misevičiūtės, būtų buvęs lygus nuliui. Mat laukiančiųjų sąraše rikiavosi 50 tūkstančių žmonių – ir ne tik iš Azijos, bet ir iš viso pasaulio – pavardės.
Vaismedžiai, kuriuos geriausia auginti mažose sodybose ar soduose  (13)
2015 m. vasario 27 d. 17:13
Mažose sodybose ar sodeliuose daugybės sodo augalų nepakanka vietos pasisodinti, todėl sodininkai ieško naujų galimybių ir idėjų, svajoja apie vaismedžius, kurių vaisių skonis patiktų kiekvienam šeimos nariui, o tuo pačiu augalai būtų ir dekoratyvūs – puoštų sodybą, sodą ar nedidelį plotelį prie namo. Norima, kad gėrybių nebūtų per mažai ir niekada per daug. Skaudu yra kibirais išmetinėti obuolių, slyvų perteklių, juolab kai po poros savaičių vėl kyla noras paskanauti šiltojo sezono gėrybių.
Vaiko meniu: ką ir kada valgyti pirmaisiais gyvenimo metais  (4)
2014 m. spalio 24 d. 00:05
Kol vaikas valgo mamos pieną, ramu: jis patenkina visus mažylio poreikius, yra ir maistas, ir vaistas, ir gėrimas. Tačiau atėjus laikui primaitinti mažylį, mamos sunerimsta: ko duoti pirmiau – daržovių ar kruopų? Jūsų dėmesiui - aiškiai ir suprantamai apie pirmąsias kūdikių košeles - makalaines.
Česnakinis agrastų pagardas prie mėsos  (1)
2014 m. rugpjūčio 11 d. 00:01
Šis pagardas labai tinka prie mėsos, žuvies ir net sumuštinių.
Amarai sode ir darže – ar žinote, kaip juos įveikti?  (6)
2014 m. liepos 24 d. 09:32
Niekada nėra malonu išvysti sužalotus vaismedžių ar vaiskrūmių lapus. Vis dėlto, net aptikus tokį rezultatą, nereikia nuleisti rankų – geriausia išsiaiškinti, kas tas kenkėjas ir imtis atitinkamų priemonių. Kadangi amarai yra vienas dažniausių soduose ir daržuose aptinkamų kenkėjų, nenustebkite, jei už jūsų derliaus niokojimą atsakingi bus būtent jie. Kaip amarus atpažinti ir kaip nuo jų apsisaugoti, paklausėme mokslininkų.
Uogienė ar šaldytos uogos – kas geriau?  (4)
2014 m. liepos 23 d. 15:38
Norite žiemą mėgautis vasaros uogų skoniu, išsaugant jose esančius vitaminus? Sutiksite, kad yra daug naudingesnių būdų tai padaryti nei uogienės .
Kauno r. ūkininkai neįprastai džiovina vaisius  (25)
2014 m. liepos 19 d. 00:00
Smalsūs ir novatoriški, aukštąjį žemės ūkio specialistų išsilavinimą turintys Žydrūnė ir Dainius Sungailos įrodė, kad uogų, vaisių ir daržovių liofilizacija (džiovinimas šalčiu) yra puikus būdas išsaugoti jų maistinę vertę ir kokybę.
Celiulitas: kaip kovoti su pirmaisiais jo požymiais?
2014 m. liepos 16 d. 09:40
Tau - vos „niolika“, o ant šlaunų jau pastebi celiulitą? Neišgąsk, tu - ne vienintelė, šiandien daugelis merginų, net ir būdamos ganėtinai jauno amžiaus, tačiau gyvendamos kitokiu gyvenimo ritmu nei jų močiutės, pastebi nelemtuosius šlaunų gumbelius. O kaip su jais kovoti?
Kurie serbentai vertingiausi, ką skystina agrastai ir kodėl žemuogės gerina apetitą?
2014 m. liepos 14 d. 00:00
Šiuo metu daržuose bei soduose noksta uogų ir vaisių derlius. Tai, kad valgyti šviežių vaisių ir daržovių sveika, žinome visi. Tačiau kokių naudingųjų medžiagų turi slyva ir nuo kokio amžiaus serbentų jau gali paskanauti vaikai, galime būti primiršę. Pateikiame svarbiausią informaciją.
Norintiems lieknėti: vaisių ir uogų kaloringumo lentelė  (17)
2014 m. liepos 7 d. 06:15
Atėjus vasarai, norime pasimėgauti uogomis ir vaisiais . Tačiau tiems, kurie nori sulieknėti, pravartu žinoti šių gėrybių kaloringumą .
Kaip gydyti „karalių ligą“ – podagrą?  (51)
2014 m. gegužės 31 d. 21:56
Senovėje podagra buvo vadinama „karalių liga“, nes ji dažniausiai pasirenka geriausius 35–45 metų vyriškos lyties atstovus. Tokie vyrai moka džiaugtis gyvenimu, tai yra pirmiausia – skaniai pavalgyti.
Sodų žydėjimas, braškės ir šalnos: kokia žala?  (10)
2014 m. gegužės 9 d. 00:00
Lietuvoje dabar pats sodų žydėjimas – nuostabus grožis, kerintis svaigiais kvapais ir baltais, gelsvais, rausvais, vyšniniais žiedais. Pirmiausia žiedus išskleidžia geltonžiedės sedulos.
Pavasario sezono vynai Lietuvoje
2014 m. balandžio 18 d. 12:17
Pirmi metų mėnesiai Lietuvos vyno pasaulyje yra vyno naujienų dykuma. Po šventinio Kalėdų laikotarpio vyno pirkimas sulėtėja, vyno importuotojai ir platintojai ruošiasi tarptautinėms vyno parodoms, tokioms kaip ProWein, ir žvalgosi naujų gamintojų, naujų derlių vynų ar tiesiog gerų sandorių.
Netikėti gydytojo fitoterapeuto J. Ruolios patarimai  (9)
2014 m. balandžio 7 d. 00:00
Šiuolaikiniai tyrimai įrodo, kad augalų terapija ir kitos natūralios medicinos priemonės yra veiksmingos, bet toli gražu ne šiaudas skęstančiajam, – patikina Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos laboratorijos vedėjas Juozas Ruolia .
Ką parodė ūkininkas, kad taip nustebino žurnalistę?  (48)
2013 m. spalio 26 d. 00:00
Originalūs žmonės visada kiek įdomesni už tuos, kurie mėgina tilpti į įprastus standartus. Vieni įsitikinę, kad vagos turi būti tik tiesios ir traktoriumi suartos, tačiau yra tokių, kurie savo žemės sklypelyje jas moka paversti paslaptingais labirintais, atitinkamą simboliką turinčiais ornamentais. Dauguma įsivaizduoja, kad daržovės gali augti tik žemėje, tačiau yra tokių, kurie sugeba įtikinti, kad jos puikiai dera ir šiauduose. Paprastai manoma, kad namas yra statomas, bet yra tokių žmonių, kurie tiki, kad jį galima... užsiauginti. Apsilankius Kęstučio Laukio sodžiuje Pabuktės kaime (Marijampolės sav.) įprasti standartai subyra į šipulius, mat čia kiekviename žingsnyje stulbina įdomūs ir originalūs sprendimai.
Fitoterapeutas J. Ruolia: ką valgyti ir gerti, kad apsisaugotume nuo vėžio  (194)
2013 m. rugsėjo 29 d. 18:04
Juozas Ruolia – Vilniaus universiteto Lietuvos onkologijos instituto fitoterapeutas, jau daugiau nei du dešimtmečius padedantis po vėžio sveikstantiems pacientams atgauti turėtą sveikatą bei užkirsti kelią ligos sugrįžimui. DELFI pateikia ištraukas iš leidyklos „ForSmart“ knygos „77 istorijos apie pergalę prieš vėžį“, kuriose bene garsiausias šios srities Lietuvos specialistas dalinasi patarimais, kaip paprasti būdai gali padėti išvengti vėžio .
Agrastų ir žemuogių marmeladas
2013 m. rugsėjo 3 d. 01:33
Puikus skonių derinys.