Šio mėnesio žurnale „Cancer“ išspausdinto mokslinio tyrimo išvadose teigiama, kad daug mėsos valgantiems žmonėms yra didesnė inkstų vėžio rizika. Tyrimo metu buvo analizuoti 659 pacientų, gydytų Teksaso universiteto Andersono vėžio centre dėl neseniai diagnozuoto inkstų vėžio, ir 699 sveikų žmonių mitybos ypatumai ir genetiniai duomenys.

Penkios svarbiausios tyrimo išvados:

1. Asmenys, kuriems buvo diagnozuotas vėžys, valgė daugiau raudonos ir baltos mėsos, negu priklausę kontrolinei sveikų žmonių grupei.

2. Mokslininkai teigia, kad vėžį sukelia tai, jog žmonės kartu su mėsa suvartoja mutagenų, kurie susidaro tuomet, kai mėsa apdorojama itin aukšta temperatūra ant atviros ugnies – grilyje, o taip pat ant keptuvės. Ankstesni tyrimai parodė, kad kepimo proceso metu susidaro kelios vėžį sukeliančios medžiagos, kurios vėžio riziką padidina iki beveik 200 proc.

3. Dėl jų genetikos, kai kuriems žmonėms yra didesnė inkstų vėžio išsivystymo riziką. Mokslininkai nustatė, kad ITPR2 geno mutacijos daro žmones labiau pažeidžiamus. Jau anksčiau buvo atlikta tyrimų, kurie atskleidė ryšį tarp šio geno ir inkstų vėžio.

4. Mokslininkai jokiu būdu nenori pasakyti, kad turėtumėte visiškai nustoti valgyti mėsą. Kaip ir Amerikos kovos su vėžiu draugija, jie rekomenduoja žmonėms vartoti mėsos saikingai, kad ji būtų dalis subalansuotos mitybos kartu vartojant daug vaisių ir daržovių.

5. Pagrindinė mokslininkų rekomendacija – nesuskrudinkite mėsos iki pajuodavimo. O juk nuo to, kuri mėsos dalis kepama, priklauso ir jos kepimo laikas.

Galiausiai, nepamirškite, kad virtuvėje turite ne tik keptuvę, tačiau ir garpuodį, orkaitę, kurioje mėsa paruošiama daug sveikiau.

Pasaulio sveikatos organizacija spalį įtraukė perdirbtą ir raudoną mėsą į vėžį sukeliančių medžiagų sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)