Labiausiai skauda kojas

Rugpjūtį atliktos apklausos duomenimis, 35 proc. bėgant neskauda jokios kūno dalies. 26 proc. teigia, kad skauda kojas, 12 proc. – nugarą, 14 proc. – įvairias kūno vietas. Tarp išvardintų minimos pėdos ir pilvas, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos lengvaatletė, ilgų nuotolių bėgikė Diana Lobačevskė komentuodama tyrimo rezultatus sako, kad skausmas bėgant yra normalus dalykas.

„Pradedantis bėgioti žmogus yra fiziškai silpnas, todėl yra normalu, kad jam viską skauda. Derėtų suklusti ir atskirti sąnarių ir raumenų skausmus. Tai yra du skirtingi dalykai. Jei bėgiojant skauda sausgysles ar sąnarius, vadinasi žmogus daro kažką ne taip, tačiau raumenų skausmo nereikia bijoti. Tai nėra trauma, atvirkščiai, sakoma, kad jei tau skauda raumenis, treniruotė buvo labai gera“, – aiškina sportininkė.

Anot jos, kiekvienam bėgiojančiam būtina įsiklausyti į kūno siunčiamus signalus ir jei skausmas toks, kad net negalite paeiti, tai ženklas, jog kuriam laikui privalote sustoti.

Skausmo malšinimui gali padėti ir šaltis

Vaistininkė Regina Razulevičiūtė teigia, kad po treniruotės juntamas skausmas rodo, kad raumuo atsistato. Dažniausiai tai treniruotės metu atsiradusių mikroskopinių įtrūkimų raumenyje ir aplinkiniuose jungiamuosiuose audiniuose rezultatas.

Jos teigimu, skausmą galima malšinti tepalais, bet yra ir kitų būdų. „Vienas paprasčiausių būdų sumažinti po bėgimo ar kitos fizinės veiklos juntamą skausmą – masažas. Padėti jums gali ir vyšnių sultys, imbieras, ciberžolė – tai natūralios uždegiminius procesus slopinančios priemonės. Arbūzo sulčių gėrimas ar arnikos tepalas raumenims gali suteikti palengvėjimo jausmą“, – sako R. Razulevičiūtė.

Šaltis taip pat mažina audinių patinimą ir uždegiminį atsaką. Ledo kompresai tiesiogiai veikia taškus, kuriuose telkiasi skausmas. Įvyniotą į rankšluostį leduką ant skaudamų vietų rekomenduojama laikyti 15–20 minučių.

„Šildyti raumenį rekomenduojama tik tuomet, kai pažeidimas nėra rimtas – be tinimo ir uždegimo požymių. Jei raumenis tiesiog maudžia, tuomet šildymo procedūra, kartojama kelis kartus per dieną po 20 minučių, pagerins kraujotaką, atpalaiduos raumenis ir taip sumažins nemalonius pojūčius“, – sako vaistininkė.

Profesionalės patarimas – neskubėkite

D. Lobačevskė pradedantiesiems bėgikams pataria neskubėti. „Reikia pradėti po truputį, o nebandyti siekti rezultato maksimaliai, nes po trijų dienų ar savaitės jūs nenorėsite žiūrėti į bėgimą. Rezultatų niekada nepamatysite greitai, jų reikia išlaukti“, – teigia bėgikė.

Neprofesionaliai sportuojantiems specialistai rekomenduoja nepamiršti tempimo bei apšilimo pratimų, kurie padeda išvengti rimtesnių bei sunkesnių traumų, fizinį krūvį didinti palaipsniui, nepersistengti ir nepervargti.

Pasak specialisčių, pats tinkamiausias laikas sportuoti yra tarp 17 ir 20 valandos, nes organizmas geriausiai prisitaiko fiziniam aktyvumui, o tai daryti reiktų tris kartus per savaitę.

Tyrimų bendrovės „Synopticom“ internetinė apklausa atlikta 2017 m. rugpjūtį. Apklausoje dalyvavo 1269 18–65 m. respondentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)