Vieno produkto ar produktų grupės panaikinimas iš savo mitybos raciono negali atnešti naudos, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

Osteoporozė – XXI a. epidemija

Nacionalinės osteoporozės draugijos neseniai atlikta apklausa atskleidė tendenciją, kad jaunimas Jungtinėje Karalystėje vengia pieno ir jo produktų. Penktadalis apklaustųjų iki 25 metų išvis nevartoja arba labai riboja pieno produktų vartojimą.

Manoma, kad tokius gyvensenos pokyčius lemia vis labiau populiarėjančios įvairios mitybos mados. Internete taip vadinamos švarios mitybos patarimais ir receptais dalijasi gausybė tinklaraštininkų. Naujų dietų populiarumą didina jų besilaikančios įžymybės. Nors siekis maitintis sveikai ir rūpintis savimi yra sveikintinas, bet neieškant alternatyvos piene esančioms medžiagoms, pasekmės gali būti liūdnos.

Viena jų – tai osteoporozė (liga, kai retėjant kaulams jie gali labai lengvai lūžti). Viena ligos priežasčių – nepakankamas kalcio kiekis kauluose. Žvelgdami į šią jaunimo įpročių tendenciją atsisakyti pieno produktų, specialistai rimtai įspėja, kad esant jaunam nesukaupus pakankamai kalcio atsargų, senatvėje gali padidėti osteoporozės rizika. Apie tai kalba ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius Rimantas Stukas.

„Osteoporozė įvardijama kaip XXI a. epidemija. Labai svarbu esant jaunam sukaupti pakankamai kaulinės masės, nes, nori nenori, esant vyresnio amžiaus kaulai praranda dalį kalcio, bet labai svarbu, kad jo liktų ten, kad tikrai ta osteoporozė taip neplistų. Jeigu iš maisto raciono išimamas pienas ir pieno produktai, atsiranda labai didelė rizika, kad gali trūkti kalcio“, – akcentuoja R. Stukas.

Ne visi mokslininkai sutinka, kad pieno atsisakyti negalima

R. Stukas atkreipia dėmesį, kad piene ir jo produktuose kalcio kiekis nėra vienodas: „Pavyzdžiui, labai daug kalcio yra kietame fermentiniame sūryje. Piene, žinoma, jo mažiau, bet, jeigu pieno ir pieno produktų vartojama būtų taip, kaip rekomenduojama, tai yra tikimybė, kad to kalcio susirinks tiek, kiek reikia.“

Tačiau kita mokslininkų stovykla nesutinka su nuomone, kad pienas ir jo produktai padeda išvengti osteoporozės. Priešingai, teigiama, kad šalyse, kur vartojama daug pieno ir jo produktų, osteoporozės susirgimų gerokai daugiau.

2005 m. pasirodžiusi ir po kiek laiko JAV bestseleriu tapusi Colino Campbello knyga „Kinijos tyrimas“ iš esmės teigia, kad visi gyvulinės kilmės produktai, tarp jų ir pienas, kelia įvairių ligų riziką. Tyrimas atskleidė, kad piene esantis proteinas kazeinas gali paskatinti vėžio susirgimus. Dar 2010 m. Amerikos dermatologijos akademijos moksliniame leidinyje pateikiami tyrimų duomenys rodo, kad pieno produktų vartojimas sukelia odos ligą aknę. Teigiama ir tai, kad vyresniame amžiuje darosi vis sunkiau apdoroti piene esantį cukrų.

Atsisakyti pieno produktų nerekomenduoja nė viena valstybė

Internete galima rasti gausybę patarimų ir asmeninių istorijų, kaip atsisakius pieno produktų pagerėja savijauta ir sumažėja kūno svoris. Dažnai tokiuose vaizdo tinklaraščiuose minimos anksčiau išvardintos pieno produktų grėsmės.

Prof. R. Stukas neneigia, kad atsisakius pieno produktų, galima jaustis ir išties būti sveikam, tačiau atkreipia dėmesį, kad sveikos gyvensenos paieškos kiekvienam žmogui turėtų būti skirtingos.

„Sakysime, vienas ar kitas žmogus pradeda aiškinti savo asmeniniu pavyzdžiu. Jis sako – aš valgiau taip, dabar valgau taip, man tada buvo blogai, o dabar gerai. Tikrai gal taip ir yra, gal tas žmogus nemeluoja ir tikrai džiaugiasi, kad jam gerai, bet galbūt tik jam gerai, o visiems kitiems gali būti blogai arba gali būti tik daliai žmonių gerai, o daliai blogai“, – pabrėžia R. Stukas.

Jo aiškinimu, negalima taip lengvai pasakyti, kad, pavyzdžiui, nebevartojant pieno ir jo produktų, savijauta pagerės. „Nėra patikinimų mokslinių tyrimų, kurie įrodytų, kad, jeigu mes iš maisto raciono išimsime pieną, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrius – varškės sūrį, fermentinį sūrį – būsime sveikesni ir mūsų organizmas funkcionuos geriau. Nė vienoje valstybėje nerekomenduojama iš maisto raciono absoliučiai pašalinti pieną ir jo produktus“, – tikina R. Stukas.

Jis siūlo remtis tuo, kas pagrįsta mokslu. Pieno produktai – pagrindinis kalcio šaltinis. Tiesa ir tai, kad norint gauti kalcio, pieną ir jo produktus galima pakeisti kitais. Kalcio yra sojų bei migdolų piene, daržovėse, riešutuose, sėklose, žuvyje.

Pieno produktų atsisakymas Lietuvoje pastebimas ilgesnį laiką

Gali kilti klausimas – ar reikia gerti pieną? Vieno neginčijamo atsakymo į šį klausimą nėra. Mokslininkų bendruomenėje atliekami tyrimai neretai pateikia net visiškai priešingus rezultatus.

Jungtinėje Karalystėje atlikta jau minėta apklausa leidžia svarstyti, kad jaunimas dažnai labai lengvai pasiduoda mitybos madoms, plintančioms internete, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo naudingos. Su tuo susiduria ir specialistai Lietuvoje. Gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė sako pastebinti, kad tampa populiaru atsisakyti ne tik pieno, bet ir duonos produktų ar gaminių su gliutenu, dar vadinamu glitimu.

„Galima įžvelgti tendenciją, kad prieš 15 metų buvo madingas produktų derinimas. [...] Praktiškai visi besidomintys teisingesniu maitinimusi manydavo, kad derinti maistą būtina. Paskui prasidėjo įvairių dietų mados, bandymai koreguoti svorį. Paskutiniu metu madingas glitimo, pieno produktų atsisakymas“, – vardija D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Ji priduria, kad mada atsisakyti pieno produktų pastebima jau ilgesnį laiką. Dietologė sutinka – kartais tokiose tendencijose galima rasti šiek tiek tiesos: „Tarkime, kodėl atsisakoma pieno? Lietuvoje 30 proc. žmonių netoleruoja laktozės – turi laktazės fermento nepakankamumą, todėl pieno netoleruoja. Yra žmonių, alergiškų pieno baltymui, ypač vaikų, bet ar tai reiškia, kad visiems yra sveika atsisakyti pieno? Tikrai ne.“

Kai kurių valgymo įpročiai atspindi psichologines problemas

Specialistai pastebi, kad tarp interneto tinklaraščiuose dalinamų sveikos gyvensenos patarimų yra geros ir teisingos informacijos, tačiau aklai ja sekti nereikėtų. Mitybos mados, kuriomis dažnai jaunos merginos seka norėdamos sulieknėti ar geriau jaustis, gali atvesti iki psichologinių sutrikimų.

Vienas jų – tai pastaruoju metu vis dažniau tarp merginų pastebima ortoreksija. Šis sutrikimas išsivysto perdėtai rūpinantis savo mityba, o blogiausia kuomet internete rasti mitybos principai pradeda kenkti sveikatai. D. Pipiraitė- Lazarevičienė sako, kad dėl šio sutrikimo į medikus kreipiasi vis daugiau lietuvių.

„Čia galima įžvelgti kelis aspektus. Kai kurie žmonės tiesiog domisi, jiems įdomu, žmogus domisi maistu, valgiu, mityba. Tai tiesiog hobis. Kitas dalykas, kai tas domėjimasis liguistas, labiau susijęs su psichologiniais dalykais. Galbūt tai pasąmoningas sprendimas kontroliuoti savo kūną, sveikai besimaitinant, ar net žaloti savo kūną iki tokio lygio, aukoja savo kūną tam, kad psichikoje neįvyktų katastrofa. Tai gal kraštutinumas, bet tokių žmonių taip pat yra“, – atkreipia dėmesį D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Jos pastebėjimu, tokie žmonės dažnai neieško atsakymų į problemas ten, kur jų turėtų ieškoti, nesikreipia dėl psichologinės pagalbos. „Tikrai būna, kad žmonės sekina save, žaloja savo kūną, ima trukti maistinių medžiagų, tyrimai rodo pakitinimus. Žinoma, kad ir ilgalaikių sveikatos problemų gali atsirasti“, – teigia D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Patarė, kaip iš tiesų pagerinti sveikatą

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad kokio nors vieno maisto produkto ar produktų grupės atsisakymas naudos neatneš: „Nereikia manyti, kad vieno produkto arba vienos produktų grupės atsisakymas ar pridėjimas savo mitybos racione išspręs problemas. Kažkoks vienas maisto produktas negydo. Tik ilgalaikis teisingo, subalansuoto maisto vartojimas, kai racionas įvairus, kai gaunama įvairiausių maistinių medžiagų, nieko netrūksta, gali nulemti gerą sveikatą. Mano patarimas – ne kažko atsisakyti, o stengtis pridėti naujų maisto produktų, išbandyti naujus produktus ir patiekalus.“

Pieną geriate, jo nemėgstate, valgote vien sūrį ar varškę, vietoj pieno triauškiate riešutus ar daržoves – visa tai asmeninis jūsų ir jūsų organizmo reikalas. Tačiau, kai kitą sykį išgirsite apie naują mitybos revoliuciją ir ją suskubsite pritaikyti savo gyvenime, stabtelkite ir pagalvokite, ar linkėdami sau ir artimiesiems gero, nesulauksite priešingo efekto.