30 minučių pasportavusios moterys pajunta jėgų antplūdį ir gerokai mažiau nerimauja dėl standartų neatitinkančių kūno apimčių bei nepageidaujamų riebalų, rašo „Daily Mail“.

Po treniruotės užplūstantis pasitenkinimo išvaizda jausmas trunka ne trumpiau kaip 20 minučių.

„Jėgų antplūdis ir savo fizinių galių pajutimas, apimantis bent pusvalandį pasimankštinus, veikiausiai paskatina pozityvų vidinį dialogą“, – teigia tyrimo autorė profesorė Kathleen Martin Ginis, dirbanti Britų Kolumbijos universitete.

Mokslininkė tvirtina, kad taip automatiškai skatinamas pozityvus požiūris į savo kūną. Įsidėmėtina, kad patiriamos teigiamos emocijos ilgainiui gali įsivyrauti ir pakeisti įsisenėjusias negatyvias mintis.

Tyrimo eiga

Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai išanalizavo, kaip sporto užsiėmimai veikai fizinės savo būklės vertinimą. Tyrime sutiko dalyvauti 60 savo išvaizda ne itin patenkintų moterų.

Moterys atsitiktine tvarka buvo suskirstytos į dvi grupes: vienos 30 minučių turėjo atlikti vidutinio sudėtingumo ir energingesnius pratimus, o kitos – tiek pat laiko skaitė.

Išvados

Mokslininkų gauti rezultatai rodo, kad po treniruotės moterys yra daug geresnės nuomonės apie savo fizinį pajėgumą ir mažiau pergyvena dėl tam tikrose vietose susikaupusių riebalų, taigi, yra pakankamai patenkintos savo kūno išvaizda.

Anot mokslininkų, pozityvus požiūris į savo kūną nedingsta bent 20 minučių po treniruotės.

Kaip teigia profesorė K. Martin Ginis, pasimankštinus atsirandantis savo galių suvokimas paskatina pozityvų požiūrį, kuris ilgainiui gali išstumti negatyvias nuostatas.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti sporto psichologijai skirtame žurnale „Psychology of Sport and Exercise“.

Tyrimo reikšmė

„Moterys apskritai linkę jaustis nepatenkintos savo kūnu, o tai nėra gerai, nes neigiama nuomonė apie savo išvaizdą gali pakenkti tiek psichologinei, tiek fizinei sveikatai. Ilgainiui gali susvyruoti moters savivertė, apimti depresija ar net atsirasti mitybos sutrikimų“, – aiškina K. Martin Ginis.

Šis tyrimas, anot mokslininkės, akivaizdžiai pasiūlo dar vieną veiksmingą savijautos gerinimo būdą. Jis patrauklus tuo, kad poveikis pajuntamas iš karto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)